Sök
Stäng denna sökruta.

Koranbränningarna är ett spel

 

Jag vet inte varför så många även erkända debattörer spelar med i den teater vi nu ser framföras i realtid i media, kanske förstår de inte bättre eller så vill de spela med. Men koranbränningarna handlar inte om yttrandefrihet, och det säger jag som skrivit en hel bok om yttrandefrihet och hotet mot den. Den kan ni köpa här. 

Jag om någon hade alltså stämt in i kören om jag trodde yttrandefriheten var under attack. Men det är den inte. 

I själva verket är allt en charad orkestrerad av starka intressen, stater som inte vill se ett Sverige i Nato. Finlands ansökan gick för fort för att någon skulle hinna reagera, att Sverige blivit en bricka i detta stora spel är bara en slump. Magdalena Andersson gav tyvärr Erdogan ett gratis vapen mot oss när hon köpte den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh röst för okänd summa med bidrag till kurdiska terrorgrupper, men han behövde vad som helst som påtryckning mot den verkliga mottagaren USA. Det råkade bara bli Sverige. 

Att Paludan valde att bränna koranen i Sverige var nog ingen slump, även om ingen kraftig övertalning krävdes av en islamhatande byfåne och cirkusen var igång. 

Men den nya korankillen är en helt annan historia. 

Personen som ansökt om samtliga koranbränningar efter det hävdar att han är irakier och kristen, och därför politisk flykting. Han fick därför uppehållstillstånd 2021 för 3 år men som vi tyvärr vet är det fortfarande lätt att glida genom det stora luckorna av systemfel och att Migrationsverket nu meddelar att man ”omprövar status” handlar om annat än yttrandefrihet. 

 

 

Vem är Salwan Monika? Är det ens hans riktiga namn och är han irakier? Det är gissningsvis frågor man nu ställer sig, de hade aldrig öppnat fallet om det inte fanns tveksamheter av det slaget. 

Det har varit tydligt från början att hela grejen med den här Momika-killen och hans plötsligt längtan efter att bränna koranen i Sverige blossade upp just nu i samband med Nato-ansökan. 

Kina och Ryssland är nationer som under inga omständigheter vill ha ett starkt Nato och det har varit uppenbart under lång tid att framför allt Ryssland på olika sätt eldat på kritiken mot Sverige. 

Att en påstått kristen irakier bränner koraner för glatta livet, inte minst framför Iranska ambassaden, framstår i det ljuset som fullt normalt. Iran och Ryssland är polare sedan gammalt och oddsen på att kilen egentligen är iranier betalad av iranska staten är just nu små. 

Vad tur ändå att socialdemokratiska statsråd iklädde sig hijab för att fjäska för just iranska regimen, och bjöd hem dem dessutom så att Jan Eliasson kunde kramas med en av de värsta förtryckarna. 

Det handlar inte om yttrandefrihet här, det handlar om rikets säkerhet. De som ligger bakom hela charaden här bryr sig mindre om detta eldar igång andra fanatiker som bränner av ett terrorbrott på svensk mark, faktum är att det bara skulle tjäna ryssarnas intressen ännu mer. 

I Regeringsformen kapitel 2 framgår:

 

Detta är en gammal inskärning av yttrandefriheten, att med hänsyn till rikets säkerhet eller ordning och säkerhet vid sammankomsten inskränka det fria ordet. Och att bränna koranen nu handlar bara om det, om båda två. Det är varken kontroversiellt eller märkligt att säga nej och varför vi nu i en massa debatter där några upprörda till höger hävdar att fria ordet är hotat och några till vänster säger nej är därför märkligt. 

Den påstått kristna irakiern vill inte elda koranen för att uttrycka sin åsikt, den saken är rätt klar. Han har helt andra syften och vem som ligger bakom kan bara jag gissa, även om sannolikheten är stor att andra människor som har detta som arbete vet betydligt mer. 

Men vi kan vara säkra på att inga uppehållstillstånd utreds bara för att han vill elda Koranen, det finns garanterat många goda skäl till varför man nu ifrågasätter om han skulle fått sitt uppehållstillstånd från början. En mänsklig rättighet att elda Koranen var och när man vill finns dock inte för någon i Sverige. 

Det har som ni kan läsa i Regeringsformen alltid varit helt enligt lagen att neka folk som vill framföra olika åsikter, om det finns fog att misstänka att det kan antingen medföra stora risker i säkerheten eller för rikets säkerhet generellt. 

Jag hoppas Migrationsverkets utredning visar det man misstänker – att han på olika sätt ljugit och skickas hem. Och att man eftersom koranbränningar och demonstrationer av det slaget just nu resulterar i stora säkerhetshot nekas tills vi gått med i Nato, det vill säga tills det turkiska parlamentet röstat ja. Ingen ska givetvis berövas nöjet permanent men då får de bränna koranen hemma hos sig själva i så fall. 

Det är nämligen alltid tillåtet. När vi gått med i Nato försvinner med stor sannolikhet hotbilden mot Sverige, men gissningsvis kommer också efterfrågan på att elda religiösa böcker mirakulöst försvinna. Det är min gissning. 

Sluta låtsas som om koranbränningarna handlar om yttrandefrihet. Det handlar om utrikes- och säkerhetshetspolitik. Enbart. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!