Sök
Stäng denna sökruta.

Klimatpolitiken straffar fattiga i väst direkt

 

Jag har länge skrivit om Miljöpartiet och hur det är ett parti för de besuttna. Ett lyxparti där bara de som har råd kan vara med, ideologiskt alltså. En proppmätt medelklass utan bekymmer kan nämligen kosta på sig att avsky bilar och flyg, oroa sig över att jorden går under och klimatflyktingar. 

Medan fattiga alltid har fullt upp med att överleva dagen, att sätta mat på bordet till barnen och leva. 

En fattig person i Sverige, som numera nästan alltid är utlandsfödd, drömmer om friheten en egen bil skulle ge bara man får råd samtidigt som Miljöpartister gör allt de kan för att bara rika ska ha råd. 

Det är samma sak med flyget, som när jag barn var otroligt dyrt. Få i min klass på 80-talet hade ens varit utomlands och själv flög jag första gången som barn i mellanstadiet när vi flög ner till Göteborg en gång. Oftast åkte vi bil men den här gången fick vi flyga för att det var en kortare resa och mina föräldrar precis byggt det sommarhus de drömt om och sparat till. 

Sedan, under 90-talet och framför allt 2000-talet sjönk priserna på flyg så mycket att alla hade råd att resa utomlands lite då och då. Även de med låga inkomster har haft möjlighet att i alla fall någon gång ibland resa och se världen eller hälsa på vänner och familj. 

Men på grund av Europas alla miljöpartister och klimatorkestern kommer snart bara rika återigen ha råd att flyga. 

Flygbolagen har nu av miljörabiata politiska beslut fått tillstånd att under en övergångsperiod inte betala fullt så mycket i olika klimatpålagor som det är tänkt men från 2024 ökar trycket och kostnaden. 2026 kommer flyget få betalat dubbelt i olika koldioxidskatter. 

 

Här kan ni se en graf som visar exakt hur mycket dyrare utsläppsskatterna förväntas att bli, som i sin tur kommer att öka priset på flygbiljetter och annat markant. 

 

 

Flyget står för ynka 2 % av världens utsläpp, ändå är det en tacksam måltavla eftersom det andas lyx och onödighet. 

En flygbiljett kommer bli mellan 500 och 1000 kronor dyrare per person, vilket leder till ökade kostnader för familjer på många värdefulla tusenlappar. Utanför EU kommer kostnaden bli ännu högre. 

 

Redan innan var det framför allt folk med pengar som reste mest men i framtiden kommer denna ojämlikhet bli betydligt värre, och som alltid drabbas de med minst inkomster hårdast. Det är dyrt att vara fattig.

 

Världen blir ett sämre ställe om folk inte träffas, möts och om människor inte kan ta sig iväg och uppleva andra kulturer. Men tyvärr kommer det onekligen bli så när klimatrörelsen övertygad politiker om att vi ska försöka bekämpa ett stort område som klimatet, som även har naturliga orsaker och ingen forskare i världen har bevisat att vi kan påverka det. Det bygger på modeller som simulerar antaganden. Ingen kan nämligen se i in i framtiden. 

Miljöpartiets väljare kommer även i framtiden ha råda att flyga, som deras partiledare Per Bolund gjorde till klimattoppmötet. 

Men de fattigaste svenskarna kommer få stanna på marken. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!