Sök
Stäng denna sökruta.

Du äter insekter

 

Nej, det gör jag inte alls, kanske din spontana tanke är nu men det är fel. Men du vet inte om det, för insekterna finns i maten du äter utan att du märker det. 

Många miljöorganisationer pekar ut insekter som framtidsmat eftersom de innehåller massa protein men kostar väldigt lite resurser att föda upp. I många kulturer ingår redan insekter i dieten, man äter larver, gräshoppor men även spindlar i Asien, Afrika och Sydamerika. Och myror inklusive äggen. Även i kalla Norden har man på grund av svält ätit lite vad som helst under lång tid men det har vi glömt nu. 

Jag har själv testat gräshoppa, som var friterad och salt och tillagades på gatan i Thailand. 

Men även om du inte skulle välja det själv äter du alltså ofrivilligt ändå insekter varje år. 

Ett helt kilo per år och person insekter av olika slag får vi via maten ofrivilligt i oss. 

 

Det är små små ägg i bär till exempel, eller bladlöss på grönsaker. Det går nämligen inte att ha nolltolerans för insekter i mat, viss mängd försvinner ändå med.

I USA är då riktlinjerna att 225 insektsfragment per 225 gram pasta får vissas, och en cup av russin får innehålla 33 fruktflugeägg. 

 

Vad gäller insekternas framtid som matkälla i väst tror jag juryn dock är ute och eftersom mat är hårt kopplat till kultur och tradition och västländerna vant sig av med det för länge sedan kommer det bli svårt att få bort motståndet, är min gissning. Insekter kommer inte bli någon storsäljare här vare sig i mjöl eller som köttsubstitut, än för de mest engagerade klimattrumpetarna möjligtvis. 

Men en och annan bladlus kommer ni dock hur ni än gör inte undan. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!