Sök
Stäng denna sökruta.

Kan man bli svensk?

 

Nationaldagsfirandet växer för varje år, det är egentligen sjukt att det tog så lång tid innan 6 juni gjordes till röd dag. Och det var en borgerlig regering som såg till att det blev så. Länge var det fult att fira Sverige, länge bestämde vänstern att svenska flaggan inte var något att vara stolt över utan en rasistisk symbol.

Men med som så mycket annat har detta ändrats och Sverige är ett steg i taget ett mindre sossefierat land än det var igår. Den utvecklingen har pågått sedan 1990-taget, även om det går fortare nu. 

Med nationaldagen kommer mot bakgrund av att Sverige ändrats så snabbt demografiskt under 2000-talet är en relevant fråga att ställa – kan man bli svensk?

Kan man bli kurd? Kan man bli irakier? Kan man bli japan?

Frågan är samma men svaret gissar jag är olika. Många skulle säga ja på första frågan. På andra, tredje och fjärde oklart. Är inte det märkligt? Eftersom frågan är samma. Någonstans här kan vi ringa in svårigheterna. 

De flesta, inte minst de som själva har utländsk bakgrund, blandar in medborgarskapet först. Ja, man kan bli svensk som i svensk medborgare. Men sanningen är att med svensk finns fler definitioner. Och med till exempel turk. Är ni sugna på att bli just turkisk medborgare kan ni läsa om hur ni ska gå tillväga här. 

Det är givetvis ingen slump att vår nyvalda statsminister valde att prata om medborgarskapet på sitt första nationaldagstal som Sveriges ledare. 

Det ligger så mycket i detta begrepp som går långt över pass och papper, för även om du blir svensk medborgare är du nödvändigtvis inte svensk. Kulturellt svensk är en annan nivå bortom siffror, det går inte att ta på, inte definiera tydligt men den som vill kan bli det. Det kräver dock en helt annan nivå av ansträngning än att bli medborgare ens i framtiden med språkkrav och samhällskunskap. 

Kan man bli svensk?

Inte etniskt svensk. Det kan ingen som inte är född här av två etniskt svenska föräldrar. Vad är då det? Ingen aning egentligen eftersom vi inte mäter så enligt den statistisk vi har officiellt. Vi har bara begreppet infödd svensk av två infödda föräldrar. Men det betyder inte per automatik etniskt svensk, det tror jag många skulle hålla med om.

Är du etniskt svensk om dina föräldrar föddes här men båda vuxit upp i en arabisk familj, pratar arabiska med familjen, är troende muslimer och gifter sig med varandra och får barn, som då är tredje generationens invandrare? Barnbarn till de första som kom hit. 

För att bli svensk i någon form måste du dock vilja det och tyvärr är utvecklingen vi ser att inte ens ungar födda i vissa utsatta förorter på svenska sjukhus vill det. De pratar och läser dålig svenska, de väljer att prata bruten orten-svenska för att passa in i sina utsatta kassa förorter där kriminella är förebilderna och inte den hårt arbetande företagaren. Vuxna runt om har aldrig ens brytt sig om att lära sig språket i sitt nya hemland. De har inga svenska vänner och de har knappt träffat en enda person sedan de föddes som är ”infödd till två infödda föräldrar”. En svensk. 

Som den här gruppen ibland föraktfullt kallar ”svenne”. 

Det är något mer än medborgarskapet som måste uppgraderas. Hur ska vi få två generationer invandrare att vilja bli kulturellt svenskar till den nivån att de känner sig mer som en del av Sverige? För det går utmärkt att rymma två kulturer i samma kropp utan att göra avkall på din själ, fråga vilken svensk som helst som bor utomlands sedan flera decennier. Eller fråga vilken assimilerad invandrare i Sverige som helst, personer som vill tillhöra Sverige. Också. 

Inte bara kräva att Sverige tillhör dem. 

Ja, du kan bli svensk. Kulturellt. Men då måste du vilja det. En sak är dock är dock säker – du blir inte svensk automatiskt bara för att du blir medborgare. Du kan dessutom vara svensk utan att vilja bli medborgare. 

Vi kollar inte pass när vi lever sida vid sida, det är viljan att anpassa sig, lära sig, ta del av sitt nya lands historia, traditioner, helgdagar och mat som man verkligen visar både respekt och en vilja att vara en del av landet. 

Det handlar också om att vilja och försöka förstå vem svensken är. Som att vi sedan länge saknar en Gud men att naturen är vår kyrka och ensamheten är kulturell. Att vi präglats av kyla och mörker, av ett hårt liv när våra förfäder byggde upp detta stora kalla land till dagens rika västland. Att skälet varför vi vill sitta själva på bussen och inte säger hej till grannarna men säger hej till okända i skogen är att vi i hundratals år bott isolerade i små byar och lärt oss att klara oss så gott som själva. 

Svensken är hårt arbetande och knyter handen i fickan när han blir förbannad, han klagar inte i onödan och vill inte be om hjälp. Och står ut den mörka vintern för att få leva i världens vackraste land andra halvåret, då ljuset aldrig försvinner. 

Detta är också skälet till varför svenskar så ofta längtar till en liten stuga på landet. Det är där våra svenska själar bor. 

Men för att bli svensk behöver du inte älska det här, du behöver förstå det.

Som ett första steg på vägen mot att kulturellt bli svensk ska du köpa en liten svensk flagga och missade du nationaldagen har du Sveriges egentliga kulturella nationaldag kvar att fira – midsommar. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!