Sök
Stäng denna sökruta.

Så förstörde sossarnas Moderaternas finansering, del 2

 

År 2010 har Socialdemokraterna försökt att få varje val sedan år 2000 att handla om Moderaternas finanisering eftersom partiet fick en så hög andel av sina intäkter just från det. Syftet var att tvinga fram en lag som för gott stänger den intäktskällan i syfte att försvaga Moderaters finansiellt och därmed enklare vinna val. Valet 2002, 2006 och 2010 hade därför på olika sätt mobiliseras fram kampanjer mot just detta, inte minst i olika granskningar av media man tipsat. 

Kampanjen fortsatte dock även efter 2010, givetvis. Målet var ju inte uppnått. 

2011 attackerade vänsterskribenten Petter Larsson i sossedrivna Aftonbladet samma sak (som av en slump kort efter valet 2010 som Alliansen vann), genom att först ondgöra sig över att föreningen Alliansens vänner hade en dyr annons i valrörelsen slutskede men givetvis inte, för att man inte är skyldig att redovisa öppet som förening, berätta om sina intäkter. Och sedan gå in på just Moderaternas finansiering. 

 

 

I artikeln kommer det återigen upp att just Moderaterna får stora intäkter på privata donationer och att det därför är något fuffens. Han tar upp ”vårt gemensamma medborgarintresse” som skäl varför just sossarnas huvudmotståndare ska fråntas rätten att få in pengar. Återigen påstås det att anonyma donationer ”kan köpa politik”. 

 

Efter en debatt som varat till och från i flera decennier, där Socialdemokraternas mål varit att tvinga Moderaterna att till slut gå med på att ge upp finansieringen av privata donationer tillsatte Nya Moderaterna sitt sista halvår vid makten efter 8 år en utredning om just det. Eftersom den tidens Moderaterna hade något slags självskadebeteende som inte bara resulterade i detta utan en massa annat dumt, som vi bekant vet och som inte var något moderaterna kärnväljare förstod eller kände sig hemma i. 

Men förutom utredningen fattade man ett annat beslut. 

Valåret 2014 la så Alliansen fram det första lagförslaget hittills om reglering av finansiering av partier och transparens, förmodligen för att slippa diskussionen i ytterligare en valrörelse (den fjärde i så fall). 

 

Antagligen tänkte sig Reinfeldt et al att det var skönt att äntligen slippa prata om det, på bekostnad av att sossarna efter åratal av riktad kampanj äntligen lyckades ta bort en viktig finansieringskälla till motståndet. 

Man tillsatte även en utredning om samma sak, som att utreda om anonyma donationer borde begränsas eller förbjudas. Vilket såklart inte fanns i lagen från 2014 eftersom man inte förbjuder sin egen finansiering frivilligt. 

 

 

 

Men  Alliansen hade också tänkt att samma utredning skulle utreda sossarnas finansiering, bland annat lotterier. 

 

 

Alliansen fick som bekant inte ta emot utredningens förslag eftersom de förlorade valet samma år utredningen tillsattes. Och därefter styrde Socialdemokraterna i åtta år, från 2014 till 2022. Och de var inte nöjda trots att det fått en lagstiftning redan 2014 som de efterfrågat så länge. Den var nämligen inte tillräckligt skarp, tyckte de. Moderaterna kunde fortfarande ta emot pengar och det måste bort. 

När utredaren presentade sitt förslag 2016 för den socialdemorkratiska regeringen fanns ingenting om lotterier.

2016 släppte LOs tankesmedja Arena Idé en egen utredning om pengarna till partierna och konstaterade då, givetvis, att lagen inte alls fungerade och att en mycket strängare laga behövdes. De döpte rapporten tiil ”Sabotera inte öppenheten om partipolitikens pengar”.

 

 

De går också igenom det jag bland annat redovisat i min granskning i två delar men slutsatserna är givetvis annorlunda – de kallar det att förhala och försinka, begrava etc för att Moderaterna inte gjorde som sossarna sa och förbjud sin egen finansiering. 

2017 presenterade Socialdemokraterna propositionen och inte heller där finns något om lotterier. 

Däremot fanns det ett ännu kraftigare förbud mot anonyma donationer, nu blev summan utan redovisning inte 50 % av ett prisbasbelopp utan 5 %. 

 

 2018 klubbades så den lag Socialdemokraterna kämpat för sedan minst 20 år – förbud mot anonyma donationer.

 

Då kanske man kan tro att vi kunde stänga den här frågan men nej.

För redan efter den sista lagen klubbades började vänstern återigen klaga. Nu är det ”kryphål” att inte varje sidoorganisation redovisas separat och det påstås uppmuntra till att man istället ger pengar till dessa, som slungar dem vidare in i partiet utan att någon lag brutits. 

 

 

Och det enda parti som nämns, som vanligt är Moderaterna. Eftersom kampanjen handlar just om att förstöra för just det partiet och gynna Socialdemokraterna som därmed får ett finansiellt ytterligare övertyga. Allt har hela tiden handlat om det, att förbjuda moderata pengar att komma in. 

 

 

Kampanjen fortsatte. 

Givetvis gjorde media även valet 2022 en ”granskning” av partiernas donationer men skillanden den här gången var att nu är det förbjudet. Och Socialdemokraterna, som ju själva drev igenom den efter 20 år, gick i fällan. Magdalena Andersson hävdade därför att ekonomichefen som var inblandad hade fått gå. 

Magdalena Agrell hade ”tagits ur tjänst”, som är socialdemokratiska för att man hävdar att hon omplacerats. 

 

Gjorde de det då? Tog henne ur tjänst? Såklart inte, hon jobbade kvar som vanligt hela tiden. Det kan man läsa på Agrells LinkedIn. Andersson ljög alltså i media, eftersom hon räknade med att media skulle nöja sig, vilket de ju bevisligen gjorde. 

 

Vi verkar alltså kunna gå till valet 2026 och både ha en sosse-gynnande ”mediegranskning” av anonyma bidrag och en debatt om att skriva ännu en lag som ska förstöra för Moderaternas partifinansering. För S är inte nöjda förrän de förintat alla pengarna in till huvudmotståndaren. 

Men skrattar bäst som skrattar sist för lyckas regeringen införa förbud mot lotteriet kan man ju säga att det plötsligt står 1-1 i den matchen. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!