Sök
Stäng denna sökruta.

Därför anmäler jag SVT till Granskningsnämnden

 

Idag har jag skickat in en anmälan till Granskningsnämnden för att pröva om SVT bryter mot sändningstillståndets krav på opartiskhet och saklighet genom att vara medlemmar i vänsterklimatnätverket Coveringar Climate Now.

Då reglerna för anmälan medvetet är fasta och man bara kan anmäla ett specifik program vet jag inte om min anmälan ens kommer att accepteras tyvärr, men det gäller hela deras klimatbevakning i Aktuellt, Rapport, övriga program om klimatet och Erika Bjerströms alla inslag, samt artiklarna på sajten. 

Det är principiellt viktigt att reda ut om en statligt finansierad TV-kanal som får 6 miljarder per åt mot att de håller sig till sändningstillståndet verkligen kan vara med i ett klimatnätverket, som inte bara grundats av en amerikan som är vänster utan dessutom två uttalade vänstertidningar samt att medlemskapet, som är gratis, förpliktigar till att alltid ha klimatet som huvudfråga och skildra det som mänsklighetens största kris. 

För det är oavsett vad man säger en åsikt, inte fakta. Att vi har klimatförändringar är ett faktum, att mänskligheten påverkar likaså men att det ska vara top of mind i alla sändningar är däremot en åsikt liksom att det är den största krisen. Vi har många kriser på planeten. 

Mina erfarenheter av att anmäla ens sådant som drabbat mig personligen är dock små, mediebranschen håller tätt och de friar heller än fäller sig själva. Sannolikheten att nämnden förkastar anmälan i sin helhet för att den inte gäller ett enskilt program är stor. 

Men händer detta vore det kanon om någon av er läsare, när ni hör något vinklat om klimatet i en sändning, själva skickar in en specifik anmälan om just det programmet med hänvisning till coveringclimatechange.org. 

Vi får hjälpas åt att se till att nämnden prövar om det verkligen är förenligt med kraven på opartiskhet att vara med i nätverket som är vänster och som uttryckligen handlar om att inte skildra klimatet sakligt och objektivt med många olika forskningsresultat och perspektiv. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!