Mäklarfirman Unik i blåsväder

 

Idag genomförde polisen en razzia mot ett mäklarkontor som visar sig vara Unik Fastighetsförmedling som bland annat använt influensers för att marknadsföra sig, som Samir Badran. De har ett flashigt kontor i Hagastadens symbol Norra Tornen. 

Badran fälldes för övrigt 2020 för otillåten marknadsföring på Instagram av just Unik. Han arbetar inte längre på företaget utan har bytt till en mäklare på Kungsholmen. 

De fyra häktade misstänkts för penningtvätt och att via bulvaner ha köpt och sålt lägenheter för att tjäna svarta pengar. 

Personerna som är häktade är de två ägarna, som har medborgarskap i Libyen samt en av byråns mest välkända mäklare och som var den som rekryterade Samir Badran. Även hans fru är häktad. 

Enligt häktningsframställan kräver dessutom ägaren från Libyen tolk för rättegången. 

Unik Fastighetsförmedling har gjort en enorm resa finansiellt. Som ni kan ökade inkomsterna markant just 2020, förmodligen mycket tack vare kändisen Samir, från 7,5 miljoner kronor i omsättning till 21 Mkr på bara ett år. 

 

Ökningen från 2020 har som ni ser fortsatt och de gick från 21 Mkr till 50 Mkr. När de påstådda affärerna de häktats för skedde framgår inte ännu. De enda två styrelsemedlemmarna i ägarbolaget är de två häktade männen. 2022 grundade dessa två ytterligare ett bolag, ett holdingbolag de döpt till A & F Holding, där finns ännu inget bokslut registrerat. 

Ekobrottsmyndigheten gör sällan razzior ihop med polisen utan att ha mycket på fötterna så det här ska bli intressant att se hur processen fortskrider och om det leder till åtal. Än då länge framgår det inte hur affärerna skulle ha gjorts och hur mycket pengar det handlar om men det lär visa sig. 

Mig veterligen har inget mäklarkontor tidigare utsatts för en razzia av det här slaget och är ju ett hårt slag för hela mäklarkåren, som nu verkar fått sitt egna första fall som Advokatsamfundet brottats med under senaste åren där olika advokater med utländsk bakgrund anklagats för olika saker och en del av dem även uteslutits, som fallet med de två gangsteradvokaterna. 

Fortsättning lär följa. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!