Preems dieselbluff

 

Det var väntat att så fort de glädjande nyheterna att regeringen äntligen drar ner världens högsta reduktionsplikt nästa år skulle Preem bli vansinniga. Så nu har de gått ut och larmat om en förestående dieselbrist. De har försökt larmat sedan regeringsskiftet eftersom de förstått att den oerhört privilegierade situation de fått gratis av vänstern med hög sannolikhet skulle försvinna. 

 

 

Jag har som bekant varit kanske den mest högljudda kritikern till reduktionsplikten långt innan det ens fanns en opinion emot systemet bland partierna, det är lätt att glömma bort att både M och KD röstade för när S och MP la fram förslaget om att införa världens högsta reduktionsplikt. För er som missat vad detta innebär är det en gammal MP-idé som handlar om att bland in biobränsle i bensin och diesel innan det levereras till pump. 

Man spär helt enkelt ut det. Reduktionsplikten var en del av ett större gåvopaket kan man säga till Preem som även klickade Miljöpartiets boxar så win win, för att de skulle ställa om planerna på att bygga ett raffinaderi för tjockolja i Lysekil och istället bygga det för biobränslen. 

Ni kan läsa mina granskningar av hur det gick till, när de även fick gröna krediter av Riksgälden och landets största utsläppsrätter på en kvarts miljard gratis av staten här, här och här.

Preem är landets i särklass största producent av biobränsle och mer ska det bli. 

Planerna är att producera 10 miljoner kubikmeter per år av förnybar diesel, biobensin och biojet före 2030 och utbyggnaden är allt jämt pågående. 

Ju högre andel biobränsle desto mer beror priset vid pump på priset av biobränsle och mindre av världsmarknadspriset på olja. 

Det säger sig självt. Och den som är marknadsledande kommer då tjäna mer och mer pengar ju högre andel biobränsle. Men inte nog med det – Preem skulle fram till 2030 för varje år kunna i ensamt majestät i högre och högre utsträckning vara de som bestämmer priset vid pump, för att 2030 i princip dominera. 

Jag granskade hur priset vid pump på grund av att priset på biobränslet gick upp för varje höjning i det här inlägget, eftersom Preem givetvis vid alla dessa brytpunkter passade på att höja priset för biobränsle exakt samtidigt. Det överstrukna är högerregeringen som frös ökningen. Bara om 7 år skulle bara 33 % av dieselpriset bero på världsmarknadspriset (exkl skatter), resten skulle i princip Preem besluta om. 

 

Detta är skälet varför de inte varnar för bensinbrist, det är just dieseln som skulle vara deras kassako var planen. 

Men är det då risk för dieselbrist som stakeholdern Preem nu gapar om? Jag har kollat upp det. 

Det har varit dieselbrist på grund av kriget i Ukraina och det var bland annat något som diskuterades i USA under hösten, hur bristen på diesel påverkar deras ekonomi. Men för 2023 spår man tvärtom att dieselpriset kommer att sjunka och bristen håller redan på att försvinna. 

Skälen är flera. Efterfrågan ökar och därmed produktionen, så fungerar ekonomi. Raffinaderikapaciteten globalt följer efterfrågan och byggs ut. 

 

Det finns ingen dieselbrist med andra ord, och ingen som kommer bero på att lilla lilla Sverige plötsligt efterfrågar lite lite mer diesel och lite mindre biobränsle. Bristen de gapar om handlar istället om brist på vinst i deras böcker när de inte kan sälja lika mycket biobränsle som de tänkt. För på grund av bristen på biobränsle och att vi tvingas importera upp till 90 % av vår konsumtion säljer Preem allt biobränsle de har. Men de har stora dyra investeringar också som de tänkt bekosta med våra pengar vid pump. 

Preems larm kan ignoreras, det finns ingen dieselbrist och det kommer inte orsakas någon av att vi sänker priset för vanliga människor. 

Andra spelare i den här debatten ni ska ha koll på eftersom de har starka egenintressen i en stor reduktionsplikt eftersom det driver försäljning är Lantmännen, som själva nu investerar i en jätteanläggning för biobränsle, och SweBio, som är branschorganisationen som organiserar biobränsletillverkare. 

Reduktionsplikten ska nu ner till den lägsta nivån som andra EU-länder har den 1 januari och priset vid pump kommer sjunka. Den skulle sjunka ännu mer om högern även sänkte bensinskatten, vilket vi får hoppas att de också gör eftersom en avsevärd andel av priset just är skatt. Men detta är verkligen ett välkommet steg på vägen, inte minst för att Preem aldrig från början skulle ha fått så här mycket makt över människors ekonomiska vardag. Gör om gör rätt. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!