Odemokratiska sossar, del 1

 

Det är mycket prat om demokratin nu, eller snarare dess förestående försvinnande. För alla vet att när landet inte styrs av Socialdemokraterna väntar landets, demokratins och alla människors undergång, ty Socialdemokratin är såsom solen. 

Allt från att inte förlänga generaldirektörers förordnanden till att fatta beslut om ändrade paragrafer i Spellagen har kallats odemokratiskt. Det var en hårsmån från att sossarna kallade valet det men eftersom Donald Trump redan spelade ut det kortet kunde de inte, som de brukar, kalla en valvinst av högern för ”rån” eller ”statskupp”.

Det finns helt enkelt ingen gräns för Socialdemokratin, som bekant och i opposition blir de tjuriga barn som inte vet vad de ska ta sig till. Förutom att kalla allt de ogillar för odemokratiskt och fascism. Och skrika ”håll tyst” till andra partiledare under direktsända debatter. 

Jag tänker därför genom året ha en följetong jag döpt till Odemokratiska sossar, där jag påminner om allt S gjort själva som de nu kallar odemokratiskt, och lite till. 

För Socialdemokraterna har svart bälte i att utnyttja skattepengar och staten för egna syften, vare sig det handlar om att bedriva deras valrörelse, opinionsbildning för dem eller ge dem och de deras jobb. Inget syfte är för litet för att inte en klåfingrig sosse med genetiskt maktbegär och en Bommersviksutbildad förmåga att inte längre kunna skilja sitt från andras.

Använda statsplanet för att åka på LO-kongresser, utnämna nästan bara sossar till utredare, ledamöter i styrelser, GD etc, ge myndigheter uppdrag att förbereda för förslag som inte ens är klubbade i riskdagen eller hitta på nya myndigheter för att fixa jobb åt kompisar. 

Här kommer första delen i följetongen – Skatteverket. 

Det finns tre sorters styrning av myndigheter: styrelsemyndigheter, där regeringen inte bara utser GD utan även en styrelse; enrådighetsmyndighet, där GD ensam ansvarar för verksamheten samt nämndmyndighet, där en nämnd ansvarar. 

Skatteverket var en enrådighetsmyndighet. Till 2018. 

Då beslutade sossarna, med Magdalena Andersson som finansminister, att ändra det här. För att öka sin egen kontroll över myndigheten givetvis. En förordning senare och det var klart för sådant här har inte riksdagen med att göra. 2021 beslutade man att styrelsen skulle bestå av 8 ledamöter. 

Så vilka utsåg man då?

Sten Olsson utsågs till ordförande till den här nya möjligheten för sossarna att styra på ännu ett ställe. Och han är givetvis socialdemokrat. En av de finaste. Pappa var rektor för LO:s skola och han själv var vice partisekreterare när Mona Sahlin var partisekreterare 1994-1998. Från det året till 2002 arbetade han för Pär Nuder och blev Göran Persson särskilda problemlösare. 

Vet ni vad han är idag?

Styrelseordförande för Kombilotteriet. 

Han är alltså högst ansvarig för att dra in sossarnas pengar varje år och är den som med minst 50 % av styrelsen kan sparka VD om han inte drar in tillräckligt med pengar. 

Sossarnas stora vinstmaskin Kombilotteriet, som gör att de har 150 miljoner extra per valrörelse och som bygger på att lura framför allt pensionärer till att prenumera på lotter eftersom de 2004 gav sig själva undantag från förbudet att sälja lotter på kredit, har alltså sin kille i Skatteverkets styrelse. 

Hur demokratiskt är det här?

Om man arbetar för landets största partis lotteri, som sossarna fixade skatteundantag för back in the days, är man ingalunda objektiv och borde vara utesluten från en sådan position. 

Dags för regeringen att byta styrelseordförande för Skatteverket nu och ersätta Kombilotteriets egen man med någon som faktiskt är lämplig, och har rätt meriter. 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!