Sök
Stäng denna sökruta.

Sossarna gav sig själva gräddfil i lagen

 

Jag vet att ni inte är förvånade men med tanke på debatten och skrikgråtandet av olika socialdemokrater i media om fascism, hotet mot demokratin men också lögnerna om att Socialdemokraterna inte alls gett sig själva juridiska fördelar tänkte jag reda ut det här. 

Det är korrekt att själva lotterier i sak inte är någon Socialdemokratisk uppfinning. Det kan många göra.

Redan på slutet på 40-talet kom driftiga unga Socialdemokrater på att pengar är det som vinner val. Och vi måste fixa mer. De, med Olof Palme bland annat som satt i SSUs förbundsstyrelse hade 1957 hela 25 % av alla licenser som Lotterinspektionen beviljat. 

Vilket parti som helst hade såklart kunnat starta ett lotteri. Men de gav ändå sig själva en juridisk gräddfil, fast långt senare. 

För Socialdemokraterna upptäckte till sitt förtret att förbudet från 1995 mot att sälja lotter på kredit plötsligt drabbade deras eget lotteri. Så 2004 formulerade Persson-regeringen en proposition för att göra sådana lotterier som deras undantagna. De föreslog ”synnerliga skäl” som undantag. 

Man kan även läsa i kommentarerna till förslaget att det är just detta det handlar om. Först konstaterar regeringen att sälja prenumerationer på lotter inte under några omständigheter kan leda till något slags spelmissbruk, för att därefter konstatera att undantagsmöjligheter från kreditförbudet ”inte kan komma ifråga för den som inte har råd att spela”.

Att binda upp folk i krångliga prenumerationer ansåg Socialdemokraterna inte hade något alls med det att göra, det handlade bara om praktikaliteter. Inte kredit.

Men utredningen som propositionen byggde på utredde visserligen förbudet mot kredit men bara om det skulle bli förbud även mot kreditkort som betalning för lotter. 

Ingenting i utredningen handlar om att ge undantag för fakturasålda lotter. Det är något den Socialdemokratiska regeringen själva hittade på när de skulle lägga propositionen, såklart. Där nämns överhuvud taget inte kreditkort för övrigt. 

Det står utom allt tvivel att Socialdemokraterna 2004 gav sig själva ett undantag för kreditförsäljning av lotter de utnyttjat ända tills nu. 

Undantaget är specialskrivet för att passa just dem och utredningen propositionen bygger på ägnade sig över huvud taget inte åt det, eftersom den slutfördes ett par år innan propositionen sedan lades. 

När granskningen av hur sossarna skickat 8000 personer, mestadels pensionärer, till Kronofogden för obetalda lotter tyckte statsminister Löven ”illa om det” men betonade med emfas att sälja lotter, det är en rättighet. Men ”vi ska inte skuldsätta människor”. Ändå är det precis det undantaget i laget handlade om. 

Det var inte lätt att hitta hur man säger upp prenumerationerna på sossarnas lotterihemsida. Inte en egen rubrik, utan gömt under ”vanliga frågor och svar”. 

Allt för att pensionärerna, som är deras målgrupp, inte så lätt ska kunna hitta det givetvis. 

 

Därför är det ingen överraskning att Socialdemokraterna helt sonika struntade i kritiken 2017, pengarna måste in och det är pensionärerna som ska luras att ge dem degen. Igår avslöjade Expressen att samma företag som de använde 2017 fortfarande används och de använder som alla telemarketingfirmor manus. 

Ett av dem handlar om att just lura små fattiga mormödrar genom att hänvisa till egna släktingar. 

 

Det lustiga är att sossarna så sent som 2021 i sin årsredovisning totalt viftade bort risken att någonting skulle kunna hända med lotteriet. Det nämns inte ens som en framtida risk att oppositionen begränsar Spellagen, utan de hänvisar bara till vikande försäljning som risk. Då är man bra säker på sin sak ändå, att det är så osannolikt att någon skulle våga röra Spellagen. 

Magdalena Andersson är såklart chockad, och rasande och anklagar nu högern för att ”vilja tysta” Socialdmeokraterna för att de inte längre ska få sälja lotter. 

 

Men tittar man på deras egen årsredovisning kan man lätt se att med en budget fortsatt, utan lotteriintäkterna, på 177 miljoner kronor. Otroligt tajt budget, jag förstår att de oroliga för om de ens kommer klara av sin verksamhet på den lilla summan. 

2020 klarade sig SD på bara 109 miljoner kronor och i höstas blev de andra största parti och samarbetspartner till en regering för första gången sedan bildandet. Notera bristen på lotteriintäkter i deras resultaträkning. Enorma gåvor har de dock fått på hela 60 000 kronor. Det måste vara en rik företagare inom välfärden som så generöst delat med sig av överskottet. 

Valframgången i höstas leder till ännu högre partistöd för SD för 2023 så årets årsredovisning lär visa ett betydligt högre intäktsbelopp. 

 

Precis som med bussning av barn, som stod svart på vitt i deras proposition, hävdar de nu att det är lögner att de skräddarsytt egna regler men som jag visat gick det exakt till så där. 

Nu är det dags att täppa till även den här gräddfilen och jaga fler. Socialdemokraterna har under 70 + år byggt upp ett stort maktnätverk som sträcker sig ända in i lagstiftningen och specialskrivna paragrafer. Det var Alliansen helt omedveten och ointresserade av att göra något åt under 8 år. Tack och lov är denna regering inte lika naiva. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!