Sök
Stäng denna sökruta.

Sossarnas stora lotterifördel

 

Som jag tjatat genom åren om sossarnas lotterier. Bloggen startade i augusti 2014, redan året efter skrev jag min första granskning av sossarnas lotteriverksamhet.  Sedan dess har jag krävt att högern måste göra något åt det här, och det är inte så svårt. Det handlar i princip bara om att skriva om Lotterilagen, som fungerar som vilken annan lag som helst. Liksom alla andra lagar kan riksdagen i ett svep bara skriva om den. 

Nu vill äntligen en regering ändra på det här. 

Moderaterna startade chockerande nog ett eget lotteri för ett par år sedan som de nu alltså kommer lägga ner. 

Reaktionerna var som väntat våldsamma och direkt hördes anklagelser om att det är odemokratiskt och fascism. 

För pengar gör såklart ont när de försvinner även för en socialist. 

Socialdemokraterna hade verkligen fixat ett socialistiskt paradis åt sig själva fram till 1990-talet. Från vaggan till graven, så skulle svensken fostras in att bli en god socialdemokrat och man gav sig själva och LO den enda politiska fördelen efter den andra. Barnen skulle fostras redan som små, via socialistiska barnböcker, musik och skolböcker, sedan in i ”scoutverksamheten” Unga Örnar. Och vidare in i SSU helst. 

Vuxna skulle tanka på OK, handla mat på Konsum, vara med i facket och partiet, demonstrera på 1 maj, bo i hyresrätt, vara medlem i Hyresgästföreningen, se på konsert och barnteater i Folkets Park, lyssna på föredrag i Folkets Hus, gå kurs på ABF, läsa Aftonbladet, vara aktiv i PRO som pensionär och begravas med Fonus.

 S hade visserligen inte hade helt egen majoritet mer än ett par mandatperioder men de hade nästan 50 % många val och Vänsterpartiet Kommunisterna var de enda till vänster om S. Utan makt. Så deras röster kunde alltid köpas med småpengar. Det Socialdemokraterna beslutade om på sina partikongresser blev därför lag. År efter år. 

Idag kan man inte förstå hur ofräscht detta vara, hur vi kunde leva i ett samhälle som i praktiken styrdes av ett enda parti jämt. 

Sverige var verkligen ett annat land. 

Se på medlemsutvecklingen. 1991 avskaffades tvångsanslutningen mellan LO och S. För tidigare blev du socialt tvungen att vara med i facket, annars blev du i princip mobbad på jobbet. Men när du gjorde det blev du alltså tvångsansluten till Socialdemokraterna. Du kunde inte gå ur. 

På 1980-talet hade S därför 1,2 miljoner medlemmar. Det näst största partiet hade 150 000. Här illustreras ett av Socialdemokraternas många problem idag – deras medlemmar dör av bokstavligen och nya tillkommer inte i samma utsträckning. 

Bara 80 000 personer är medlemmar i landets största parti, vilket blott är 30 000 fler än Moderaterna. Det ni ser på bilden är makt och pengar som sipprar iväg genom sossens händer. 

 

 

Redan 1947 startade sossarnas ungdomsförbund sitt första lotteri, för att få in pengar att bedriva valrörelse och kampanjaktiviteter. 1956 bildades den ekonomiska föreningen Folkrörelsernas Lotteribyrå, som 2003 bytte namn till A-lotterierna. Idag heter det Kombilotteriet, för att ännu mer maskera att förmånstagare till lotteriverksamheten är Socialdemokraterna. 

Olof Palme var själv synnerligen driftig och när han satt i SSUs förbundsstyrelse så var han med att öka på lotternas vinster . 

SSU hade på slutet av 50-talet 25 % av alla tillstånd för lotterier som beviljats. 

Skälet varför politiska partier kan anordna lotterier och att S kunnat bygga upp verksamheten är helt enkelt att lagen är skriven så, och ändrar man numera Spellagen (den ersatte lotterilagen 1998) att politiska partiet och dem närstående organisationer inte får bedriva lotterier eller vara förmånstagare kommer A-lotterierna få lägga ner. Att de inte kan anses som allmännyttiga ändamål. 

Men sossarna har även politisk skaffat sig just juridiska fördelar genom makten. 

Den 1 januari 2005 införde Socialdemokraterna plötsligt ett undantag från försäljning av lotter på kredit. Man insåg att det egna lotteriet därmed skulle kunna få undantag och försäljningen och därmed intäkterna till partiet öka. Synnerliga skäl, infördes men hur Socialdemokraterna lyckades få det stavas ”politisk styrning” av Lotterinspektionen. 

 

Detta undantag har gjort att sossarna kunna driva upp sin försäljning ännu högre. En granskning som DN gjorde 2017 visade att Socialdemokraterna skickat 8 000 till Kronofogden för obetalda lotter på kredit. Allt för att få in pengarna som inga andra partier får. Trots detta fortsätter givetvis S att sälja lotter på kredit, de har fortsatt undantag. 

Även PRO har ett eget lotteri som de säljer till pensionärer – Trippelskrapet. Detta ingår också i A-lotterierna. 

 

 

2008 fick Socialdemokraterna drygt 50 miljoner kronor i extra partistöd för lotteriförsäljningen. Samma året innan så vi kan utgå från att även 2007 innebar detta.

Inför valet 2010 hade de alltså fått in ca 200 miljoner i extra pengar som inget annat parti har. 

 

 

2011 hade summan stigit till 54 miljoner kronor. 

 

 

2012 var intäkterna plötsligt 66 Mkr.  2013 var de tillbaka på 56 Mkr. 

 

 

Valåret 2014, som de sedan vann, drog de bara in 44 Mkr. Men totalt hade de även denna valrörelse 200 extra miljoner att lägga på valkampanj som inte övriga partier har. 

2015 hade summan sjunkit till 36 Mkr.  Samma summa 2016. 

 

 

2017 ökade det till 39 Mkr men fortsatt långt ifrån fornstora dagar. Samma summa 2018. 

 

 

Fram till valet 2018 hade Socialdemokraterna ca 200 miljoner kronor i extra valrörelsekassa, sedan dess har det sjunkit till 150 Mkr. 

Bara sedan 2008 hade sossarna fått in över 600 miljoner kronor i intäkter på att lura pensionärer att köpa lotter på kredit. 

Givetvis ska högerregeringen se till att stoppa det här undantagen sossarna gett sig själva. Och det är egentligen bara att skriva in i Spellagen en vattentät formulering om att politiska partier, partianslutna organisationer och partinära organisationer inklusive fackförbund inte är att betrakta som allmängiltiga ändamål och dylika får heller inte vara förmånstagare. 

Det är inte en attack på demokratin, det är att jämna ut spelplanen till en betydligt mer rättvis variant så att sossarna i valet 2026 för första gången sedan 50-talet inte har någon inkomst från lotterier och särskilt inte från lotterier på kredit, som de haft sedan 2005. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!