Lägg ner Fossilfritt Sverige

 

Miljöpartiet har lärt sig av proffsen Socialdemokraterna att skapa så många nya arbetstillfällen till sig och kompisarna medan man sitter i Rosenbad som möjligt och ett av dessa är det helt meningslösa Fossilfritt Sverige. Marita Wetterstrands bästa polare Svante Axelsson skulle ha ett fint reträttjobb efter Naturskyddsföreningen så Miljöpartiet handplockade honom och skräddarsydde Fossilfritt Sverige. 

Det jobbar fem personer heltid med att opinionsbilda mot regeringen, som betalar deras löner och de tillhör till och med officiellt Regeringskansliet. 

Kansliet startades av Miljöpartiet så fort de fick nycklarna till Rosenbad och helt enkelt en PR-byrå för klimatrörelsen, fast betalad och inkorporerad i själva Rosenbad. 

Fiffigt ändå, då kan man låtsas som att det är här något viktigt och något att bry sig om och inte att det själva verket är en slags heltidsdagis för avdankade miljöaktivister som för höga löner får skriva rapporter, ”samverka med företag och organisationer” och låtsas som att de bestämmer landets miljöpolitik. 

Det står att ”initiativet ska pågå till 2024” men det är förstås fritt fram att redan nu lägga ner det om regeringen vill. 

Som ni kan läsa är det bland annat det här gänget som opinionsbildare för fullt för att Hybrit och Northvolt ska få ännu fler miljarder i bidrag för den gröna bubblan. 

Så vad gör då Fossilfritt Sverige rent konkret?

Ja, bland annat har de tagit fram 22 så kallade färdplaner ihop med en massa branscher. Det låter ju jätteflott men nu ska jag förklara varför det inte är så imponerande. 

Branscherna som kansliet har kommit överens om är i själva verket branschorganisationer inom Svenskt Näringsliv. Över 60 000 företag betalar varje år medlemsavgift till organisationen och framför allt betalar man för att vara ansluten till kollektivavtalssystemet och förhandlar löner men man får även experthjälp etc. Det ingår dock annat i medlemskapet också, som medlemsskap i en specifik branschförening, det är till en sådan du vänder dig till om du vill gå med helt enkelt. 

Branschföreningen är sedan medlem i Svensk Näringslivs paraply. Och de har en VD och sedan X anställda på olika positioner, som avtal, juridik, kommunikation, medlemsförmåner etc. Varje branschorganisation driver framför allt deras branschs frågor i politik och media, det är ett stort mervärde med medlemskapet. Och dessa vill också visa upp vad de gör för pengarna. 

 

Här kommer Fossilfritt Sverige in. Det är en enkel sak att få en branschorganisation att skriva på en färdplan. För det är som vilket policydokument som helst. 

Det betyder inte att varenda medlemsföretag i den branschen har något slags bindande dokument, tvärtom. Det är inte bindande på något sätt utan ska ses som en PR-grej framför allt. 

Organisationen kan pricka av en punkt på sina hållbarhetsplaner och visa upp för medlemmarna att de jobbar för avgiften, medlemmarna får lite inspiration och framför allt får deras bransch uppmärksamhet, kanske, i media. Man tas på allvar som bransch i klimatdebatten helt enkelt. Men inget enskilt företag tvingas göra något, inget företag har ens i de där planerna förbundit sig till något alls.

Det är bara ordsallad egentligen

En stor del är också vad branscherna vill ha av politikerna och det är förstås så Fossilfritt fick dem att skriva dem från början. Det är önskelistor helt enkelt, inte färdplaner. 

Överallt i deras rapporter för de fram de gröna bubblorna – det är fossilfritt stål, batterier, vätgas och biogas för hela slanten. Reduktionsplikt, mångmiljardbidrag till sådant som Hybrit och gröna krediter till Preem.

Jag ville kolla hur de egentligen spenderar alla 10 miljoner kronor per år och begärde ut redovisningen. 

Här kan man enkelt konstatera att lön till fem personer inklusive fd Naturskyddsföreningen är det vi betalar för. 

26 000 kronor för interna kurser och konferenser på ett år för fem personer

173 790 kr för tolk- och översättningstjänster blir man ju nyfiken på. 

261 110 kr på Övriga informationskostnader väcker också frågor – vad är det man köpt här? Förmodligen en del tryckkostnader för rapporter de delat ut, formgivning, bilder etc. Annonser redovisas särskilt. 

Men det är inte bara Svante Axelsson som ska försörja sig och hans fyra kompisar utan andra miljöpartistiska kompisar har ju ypperliga möjligheter att dra in en hacka som konsulter. 

Så 2 miljoner kronor på konsulter, 20 % av budgeten per år läggs på det trots att de ha 5 heltidsanställda personer på kansliet. 

 

355 126 kronor på ”hotell och restaurangtjänster” har man också lagt, liksom nästan 50 000 kr på representation. 

Det borde vara uppenbart för alla att staten inte ska syssla med opinionsbildning mot staten och därför borde detta och allt annat sådant avskaffas. 

Totalt meningslöst och de har inte åstadkommit ett enda dugg mer än att ha försörjt fem av Miljöpartiets kompisar sedan 2015. Allt de radar upp som sina förtjänster är ju saker som regeringen själva hittat på, och redan har tagit ära för. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!