Och så kom det förväntade i en marknadsekonomi. Ett företag går mot strömmen och sänker priserna istället. Lidl gick igår ut med de sänker priserna på hela 100 varor. Och fryser höjningar. De säger själv att ”de vill dämpa inflationen”. Kvalificerat skitsnack givetvis men media sväljer med hull och hår.
Nu framstår just Lidl som hjälten, som företaget som är räddaren i nöden för alla hungriga barn som tar jättemycket skolmat för att de inte äter sig mätta hemma, som DN påstår. Eller hur?
I själva verket handlar det enbart om marknadsandelar och visar att marknadsekonomi är det enda vettiga systemet för ekonomi, för det reglerar sig själv.
Det i sig är såklart bra, vi som vet detta (högern) har hela tiden sagt att marknaden reglerar sig själva. Pristak är socialism och leder dessutom till varubrist och högre priser via svarta marknaden som alltid uppstår till slut. Eftersom varubrist leder till ransonering och producenterna tjänar då mer pengar på att sälja direkt till konsument, under bordet. Och så vidare. Vill man ha hungriga barn ska man slå in på den klassiska sovjetiska linjen.
Lidl har varit uppstickaren på svenska marknaden länge, den tyska jättekedjan som funnits länge i olika länder inom EU vill slå sig in på marknaden och bryta dominansen av ICA, Axfood och Coop. Alltså tar koncernen många års förluster för att på så sätt köpa sig marknadsandelar.
Det är bara att läsa innantill – Lidl gör inga vinster. Så sent som i augusti 2022 meddelade Lidl om rekordår. Och förlusterna, som de gör helt enligt plan, fortsatte att minska. Nu gör de ”bara” 132 miljoner kronor i förlust per år”.
Faktum är att Lidl varit ärliga länge – höga matpriser gynnar just dem.
Det är det bästa som kunde hända uppstickaren med lågprissortimentet, som fokuserar på bulk och inte kvalitet och som framför allt säljer varor som inte är svenska. Så de drabbas alltså inte av högre producentpriser på svenska produkter eftersom de säljer få svenska varor. Till skillnad från konkurrenterna. När fokus låg på dyra eko-varor och närproducerat, som det var under många år, hade Lidl betydligt svårare att konkurrera. Men puts väck är det konsumentfokuset när priserna höjs och äntligen är det Lidls tur att växa.
Så hur kan Lidl driva verksamhet år ut och år in med stora förluster i Sverige?
För att de är betydligt större än de svenska koncernerna, givetvis. De omsatte 100 miljarder euro 2021-2022.
Tillväxtkuran de planerat är stor och de prognostiserar att omsättningen stiger till 131 miljarder euro 2026.
För att förstå exakt hur mycket Lidl omsätter i relation till Coop, Axfood och Ica och hur liten den svenska marknaden faktiskt är har jag ritat in, ungefär, vad dessa stora omsätter. Coop: 40 miljarder (röd), Axfood: 78 miljarder (rosa) och ICA: 136 miljarder (gul). Kronor, diagrammet visar euro.
Och nu förstår man varför Lidl inte bryr sig om 134 miljoner kronor (0,01 miljarder euro) i förlust just i Sverige och förlust varje år.
Dessutom har Lidl 5 100 varor. Att sänka priset på 100 varor är ett rent PR-trick, det gör matkassen bara billigare om man köper just dessa varor.
Att vänstern nu springer jättebolaget Lidls ärenden och utmålar dem som hjältar är djupt ironiskt eftersom de skulle kunna köpa samtliga av våra matkedjor i morgon utan problem. Och de tjänar mest pengar på att sälja varor producerade i olika länder inom EU, med de regler för djurhållning etc som gäller där.
Men det är bara att gratulera Lidl för både bra, gratis PR och fler marknadsandelar nu när media och vänstern hyllar dem som några slags pris-hjältar. Well played.