Kampanjen mot matkedjorna är fel

 

Jag förstår att folk är arga över att ekonomin är dålig men att attackera de tre matkoncernerna är inte rätt väg att gå. Även vettiga personer ser jag i flödena spy ut olika konspirationsteorier som vänstern matat dem med att matbolagen skulle vara bovarna i dramat. 

Ni måste förstå att detta bara är en rökridå. 

Framför allt beror krisen på ett mycket dåligt skött land de senaste 8 åren där man toppade med att förstöra ett billigt fossilfritt energisystem genom att lägga ner fungerande kärnkraft. 

Elpriserna har skenat och allt som kräver el blir därför dyrare. Vad tror ni det kostar att hålla hundratals kor inomhus och dessutom mjölka dem varje dag?

Jag ska ge er belägg på det jag hävdar, att matbolagen inte passat på att höja priserna och varför hela mat-fokuset handlar om att vänstern vill rikta strålkastarljuset på allt annat än den havererade elsektorn de förstört. 

Producentprisindex heter motsvarande KKP men för producenter och visar hur priserna att producera varor förändras. PPI låg nära varandra under hösten 2021 men efter det drog PPI iväg, det vill säga det blev dyrare för producenterna men inte för konsumenterna. Detta beror på att producenter inte omedelbart man får högre priser kan höja priserna, kanske aldrig. Det beror på konkurrensen och alla branscher är konkurrensutsatta. 

 

 

Svenska bönder till exempel konkurrerar med alla sina europeiska kollegor, vi äter inte bara svenska mjölk- och köttprodukter här. Och höjer svenska bönder priserna går bara priset upp på svenska produkter medan de produkter som bygger på andra länders råvaror inte stiger om de inte följer efter. Då kanske man säljer mindre trots högre priser. 

Som ni kan se på bilderna fick alltså inte svenska livsmedelsproducenter betalt för sina högre kostnader under en rätt lång tid. 

Men för säkerhetsskull ägnade sig statens kontrollorgan för just sådant här, Konjunkturinstitutet, i december åt att kontrollera om prishöjningarna verkligen var motiverade

Inga prishöjningar som skett är oskäliga.  

Priserna har i själva verket bara ökat med vad som kan motiveras av ökade kostnader hos producenter. Precis det som PPI-index ovan visar. 

Och inte heller att driva enskilda butiker är någon sysselsättning med stora marginaler. Som jag tidigare berättat är de få som blir rika på att vara handlare oftast ICA-handlare som har stora Ica Maxi eller Ica Supermarket på attraktiva lägen, då mat kräver volym för att generera höga intäkter. 

I en undersökning som tidningen Dagligvarunytt gjorde visade att de blott 28 vinstdrivande Coopbutikerna fick nöja sig med 1,5 % i rörelsemarginal. Lidls går back för tredje året på raken. 

I en annan granskning visade de 192 butiker som alla gör förlust. 

 

Men min favorittidning Dagens Nyheter tar sin iver att hjälpa vänstern ett steg längre, som ni vet genom mina granskningar om skolmat. Idag påstår de att livsmedelsjättarna beviljat sig själv bonus på barnfamiljernas bekostnad, kanske till och med hungriga barn. 

 

De ondgör sig över höga löner hos ICA och Axfood och vad deras VD:ar tjänar, båda bolagen är som bekant privata och det är aktieägarna som tillsätter styrelsen som sedan sätter lönen. Bilden de vill sätta är girigbukar till chefer som svullar när barnfamiljer inte har råd att äta sig mätta. 

 

Lustigt ändå att DN inte alls är upprörda över att statliga energibolaget Vattenfall betalar 103 miljoner per år till sina högsta chefer.

 

Anna Borg som är VD drar in 21,1 miljoner kronor per år totalt. Samtidigt som svenska folket fick betala tiotusentals kronor i elkostnader per månad gjorde Vattenfall vinster på 48 miljarder (2021). 

 

 

Svenska matpriserna har gått upp mycket senaste året men det beror på eftersläpning av högre kostnader och det finns inga belägg alls att säga att matbolagen skor sig. Tvärtom. 

I själva verket handlar hela kampanjen mot matföretagen om en rökridå från en vänster som absolut inte vill prata om elpriserna. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!