Sök
Stäng denna sökruta.

Skydda Bromma flygplats för evigt

 

Bromma flygplats öppnade 1936 men ända sedan Arlanda invigdes 1962 har flygplatsen varit under konstant nerläggningshot. Det har varit fler utredningar än någon politiker idag skulle vilja erkänna ens. Eller jag tror få har koll om jag ska vara ärlig. 

  • 1971: KSL-utredningen – flytta flygplatsen till Tullinge.
  • 1972: Utredning för lokalisering av flygverksamheten i Stockholm – målsättning att flytta flygplatsen senast 1978.
  • 80-talet: LUFS 2: Nerläggning av Bromma och flytt till Tullinge. 
  • 1989: Stockholms stad egen utredning för att bygga bostäder på flygplatsen 1996, när 50-årskontraktet med staten gått ut. 
  • 1994: Marita Bengtsson utredde och föreslog nerläggning 2001. 
  • 1996: Sossarna i Stockholm kräver av statsminister Göran Persson att Bromma läggs ner redan 1997/1998.
  • 2000: Luftfartsverket ville bygga helt ny flygplats på Södertörn istället.
  • 2014: Anders Sundström utreder och föreslår nerläggning. Eftersom direktiven var skrivna så. 
  • 2020: Stockholms handelskammare (som alltid varit för Bromma) förslår plötsligt att man ska lägga ner. 
  • 2021: Regeringsbeslut att lägga ner Bromma flygplats genom att senast 2024 ha flyttat all trafik till Arlanda. 

Miljöpartiet hade inga problem att helt skamlöst först ge Swedavia ett hemligt uppdrag att komma fram till att Bromma borde läggas ner och sedan skylla på det, precis som för kärnkraften. 

Det var den utredningen, eller beställningsjobbet, som kombinerades med att folk i Stockholms Handelskammares styrelse plötsligt var för en nerläggning. 

Jag skrev om turerna i flera inlägg där det otvetydigt går att konstatera politisk beställning av Miljöpartiet för att de ideologiskt drivit nerläggning sedan partiet bildades. De hatar allt flyg, i varje stad med flygplats finns ett Miljöpartiet som vill lägga ner just den flygplatsen. 

Så här kan vi inte ha det. Att varje gång vänstern styr ska de lägga ner Bromma flygplats och varje gång högern styr avstyr man det hela. 

Dags att hitta en permanent lösning på problemet och jag har ett förslag faktiskt, som skulle lösa det här. 

Gör Bromma flygplats som en del av totalförsvarsstrategin. 

Att ha en stadsnära flygplats till huvudstaden i ett så stort land som Sverige, som dessutom upp i norr är nära gränsen till fientliga Ryssland är otroligt viktigt. Vi kan inte vara helt beroende av en enda flygplats 45 minuter från Stockholm. Inte minst måste vi kanske snabbt sätta landets regering och statschef med familj i säkerhet vid olika hot och då duger det inte att åka bil till Arlanda. 

Högern skulle permanent fixa problemet med Bromma genom att, och helt korrekt enligt mig, göra Bromma flygplats till ett riksintresse och ett försvarsintresse.

För det har aldrig varit en lokal flygplats i Stockholm, tvärtom. 

Bromma flygplats är navet för alla som inte bor i Stockholm  och som av olika skäl tillfälligt eller varje vecka måste befinna sig här men har liv och familj någon annanstans i vårt mycket långa avlånga land. Inte minst alla de som i Norrland är helt beroende av flyg för effektivt komma till Stockholm och söderut. Vi måste sluta låtsas som om det är en flygplats för stockholmare när det i själva verket är motsatsen, det är hela landets flygplats för besök i Stockholm från resten. 

Bromma flygplats är dessutom medlet för alla inflyttade till Stockholm att hälsa på släkt och vänner enkelt och fortsätta att ha nära relationer trots att man flyttat långt hemifrån. En flygplats som möjliggör att farmödrar och farfäder snabbt och enkelt kan flyga ner och umgås med barnbarn som bor långt bort. 

Ni ser själva på listan, görs ingenting kommer nästa nerläggningshot 2026 om högern förlorar valet och så kan vi hålla på i all evighet. Kriget i Ukraina hade man hoppats skulle få även den mest inbitna miljöpartist på andra tankar men nix, det kommer inte ske. Trots att vi nu lever i en hotfull närmiljö där vi vet att krig kan bryta ut igen och alla flygplatser är otroligt viktiga ur ett försvarsperspektiv. 

Skydda Bromma flygplats från all framtida nerläggning nu och gör verklighet av den politiska sloganen ”Hela Sverige ska leva”. 

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!