Champagnesocialist Gardell

 

Nog för att vi såg Gardell regelbundet dyka upp som opinionsbildare från vänster före valet men efter valet verkar han ägna all sin plattform åt att lobba för vänstern. Och han skriver ofta. 

Mest av allt hatar han som bekant SD och tror på allvar att de vill utrota eller åtminstone förvisa eller förbjuda bögar, av oklar anledning. Och att rika måste betala mer i skatt. 

 

 

Gardell har själv offentlig sagt att han är socialdemokrat. Bland annat i den här intervjun.  Där berättar han, på skämt eller allvar, att Mona Sahlin, alltid sagt att han skulle bli kulturminister i hennes regering. Hon förlorade valet som vi vet 2010 så när intervjun gjordes var hon inte längre partiledare. 

 

Så hur lever denna demokratiska socialist själv då som tycker att rika ska betala mer i skatt och alla problem som finns är högerns?

Jag har kollat lite på hans ekonomi. 

Han har sedan 2011 tagit 250 000 – 300 000 i lågbeskattad utdelning varje år, inte mycket alltså men så har han tagit mycket liten lön jämfört med hur extremt stora intäkter han haft. Och som bekant är skatt på lön det som är den stora intäkten för stat och kommun men Gardell, han har försökt att betala så lite skatt på lön som möjligt genom att ta låga löner. 

Genomgående tar han max 800 000 kronor i lön per år, 2012 så lite som 389 000 kronor.

 

 

Ett av skälen varför han kan ta så lite i lön är kanske att han för länge sedan skaffade sig en pensionsstiftelse och därifrån får han varje år pengar. Till låg beskattning. 

Jag har begärt ut senaste årsredovisningen för stiftelsen hos Länsstyrelsen i Stockholm. Kapitalet ligger runt 20 miljoner kronor i den och stiftelsen sattes upp för många år sedan. Överföringarna går från hans bolag till stiftelsen. 

 

 

Jonas Gardell är mycket förmögen och en framgångsrik entreprenör inom kultursektorn men minimerar sin egen skatteinbetalning genom mycket små löner i kombination med en utdelning från en stiftelse på ca 400 000 kronor per år samt lågbeskattad utdelning på 250 000 kronor. 

Han hade kunnat maxa utdelningen varje år också men då tvingas han betala mer skatt på pengarna och Gardell har valt att istället bygga upp kapitalet i bolaget. Det finns ett skäl till det tydligen. 

För plötsligt 2018 tog han en jätteutdelning på 180 miljoner kronor och till stor del tömde bolaget. 

Var pengarna tog vägen är oklart, kanske placerade han dem privat i värdepapper eller så satte han in dem i den stiftelse han skapat till sina barn. 

 

Det visar sig också att Gardell försökt få lite extra fördelar genom att tidigt dra av förluster på börsen men plötsligt fick han betala en restskatt på 23 Mkr för årsredovisningen för 2000. Lite skatteplanering alltså, att försöka minimera skatten genom avdrag och i det här fallet chansade han tydligen. 

Han har sedan den stora utdelningen slutat ta ut lön också så nu minimerade han ju sin egen skatt kan man säga eftersom det just är skatt på lön som är den stora kostnaden för folk. 

2018 tog han bara 211 000 i lön, 2019 knappt 8 000 kronor, 2020 ingenting och 2021 knappt 8 000 kronor.*

Om Gardell skulle vilja bidra lite till statskassan borde han istället för att leva på kapital ta ut jättestora löner och därmed betala massor i skatt. Nu bidrar han ingenting, mer än bolagsskatten

Brutet räkenskapsår så resultaträkningen för 2021-2021 redovisas i bokslutet för 2022. 

 

 

 

 

 

Hans lägenhet är på 216 kvadrat, ligger på fina delen av Södermalm och är värderad till över 23 miljoner kronor. 

Utöver denna våning äger han ett sommarhus för över 10 miljoner kronor.  

Krösus Gardell är alltså demokratisk socialist men har genomgående minimerat sin egen lön och utdelning för att betala så lite i skatt som möjligt. 

Han har dessutom försökt dra av kapitalförluster när han inte fick och fick restskatt av Skatteverket, ytterligare en skatteplanering. Han har sedan 4 år slutat ta lön ens och bidrar just nu alltså ingenting till statskassan mer än bolagsskatt och kapitalskatt. 

Jag kommer aldrig förstå rika socialister som själva inte lever som de lär och åtminstone försöker maximera sin skatteinbetalning där de kan. Istället har han som en ekorre samlat förmögenheten på hög bara och nu tagit ut rubbet. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!