Sök
Stäng denna sökruta.

Regeringen gör bort sig i vapenfrågan

 

Under 8 år låtsades sossarna med Morgan Johansson i spetsen att om man bara förstör för lagliga vapenägare, som sportskyttar och jägare, så kommer insmugglade illegala vapen plötsligt försvinna från gängen.

De har väl lärt sig av Miljöpartiet, håller man bara tillräckligt hårt i önskestenen så kommer allt mirakulöst bli som man vill. Trots att alla vet att illegala vapen inte påverkas av regler för lagliga. 

Nu håller sittande regering, som representerar i en stor majoritet av landets vapenägare eftersom i princip ingen av sportskyttarna och få av jägarna röstar på S, V eller MP idag, på att göra bort sig exakt på samma sätt. 

Jag håller själv på att öva för att få licens, jag har klarat kursen för dynamiskt skytte och är medlem i en klubb. För er som inte är insatta är det pistol jag skjuter, när man rör på sig på banan och skjuter på olika mål. Är man lite bättre skjuter man även på rörliga mål. 

Det handlar om implementering av EUs vapendirektiv men precis som innan ville förra regeringen gå betydligt längre än EU:s minimikrav, vilket man kan läsa i den SOU som kom innan valet. 

Men detta har fått nuvarande högerregering att lägga fram en proposition som går sossarnas ärenden i att förstöra för lagliga vapenägare så mycket som möjligt. 

Om det är slarv, medvetet eller att man inte förstår riktigt vad det innebär låter jag vara osagt men det måste givetvis stoppas. 

M, KD och SD har hela tiden sagt sig vara för enbart en miniminivå på implementeringen, och ändå när de är i regeringsställning så släpper de igenom en proposition som Morgan Johansson skrivit. Varför då?

Ett av de stora problemen är att magasin får betydligt hårdare regler. Det man vill komma åt är automatvapen och halvautomatiska men det lagen framför allt orsakar är otroligt strul för folk som t ex mig, som skjuter pistol. 

För enligt lagförslaget skulle magasin som exempel till den pistol jag föredrar att skjuta, Glock (eftersom jag har små händer och få pistoler har rimligt grepp men Glock funkar för mig), har magasin som också passar i halvautomatiska karbiner, som för övrigt också används i sporten, kräva tillstånd.

Om det blir förbjudet för mig att ha magasin större än 10 patroner skulle jag till exempel inte kunna tävla på lika villkor när jag blir så bra att jag vill det, eftersom andras magasin innehåller 17 patroner. 

Jag skulle avkrävas tillstånd enbart för mina magasin med andra ord (red.amn jag äger inga vapen ännu, jag har inte kvalificerat mig för det men om jag gjorde det är det en Glock jag skulle äga). Bara för att en Glocks magasin också passar för semiautomatiska gevär. Tillstånd skulle krävas för varje magasin. 

Alla som inte äger ett vapen kan idag ändå äga magasin och sedan låna vapen på skytteklubben. Detta skulle omöjliggöras i och med lagen. 

Men det finns en lösning.

Den presenteras till och med i utredningen – att istället för innehav utgå från användning och där medge undantag för just sportskyttar, enskilda med vapenlicens för bevakningsändamål eller andra som behöver dem i jobbet. 

 

Regeringen borde dra tillbaka förslaget omedelbart och välja den här vägen istället eller skaffa sig ännu fler ovänner i ett läge när man redan befinner sig i en uppförsbacke. 

Man kan inte svika ännu ett vallöfte och på en fråga som man under åratal dessutom byggt upp förtroende inom, i ett slag skulle detta raseras. De vet egentligen bättre än att införa lagar som inte påverkar kriminaliteten och illegala vapen men låtsas det. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!