Kontroller på flygplatser gav 3 Mkr

 

Idag rapporterar Jyllandsposten att i en gemensam flygplatsinsats på samtliga danska flygplatser, Katrup, Billund, Aarhus och Aalund som pågått under sex månader totalt kontrollerades 12 708 personer totalt. Man kontrollerades om personerna får något slags bidrag. 

Insatsen kallas Flygplatstillsynen och tillsattes av den förra regeringen 2018 till en kostnad av ca 2 miljoner kronor (DKR) per år.

Av de 12 000 kontrollerade hittade man 372 personer som levde på bidrag och därför inte får lämna landet utan att först få tillstånd från bidragsgivaren vare sig det är A-kassan eller kommunen för försörjningsstöd. 

Totalt kunde man därefter kräva tillbaka 3 miljoner kronor av de som olovligen lämnat landet på semester när de levt på bidrag. 

Detta är något nuvarande regering borde införa direkt.

En insats som sträcker sig över hela mandatperioden där tull och polis i en särskild flygplatsinsats ska kontrollera folk för att hitta bidragstagare som åker på semester. 

Danmark är en förebild på fler sätt för de har även en lag som reglerar att folk som fått uppehållstillstånd för att de flytt kan se sitt uppehållstillstånd indraget om de påkoms ha varit hemma i det land de säger sig flytt ifrån. Då betraktar danska staten flyktingen som icke flykting längre, grunden för tillståndet har då förverkats och han eller hon får resa hem igen. 

När inför regeringen samma slags lag undrar jag?

För samma flygplatsinsats som ska hitta bidragstagare som fuskar med bidraget och åker på semester kan leta efter ”flyktingar” som åker på semester till hemlandet. Alla som flugit senaste tio åren har sett de stora sällskap med mycket extra bagage som köar för att checka in övervikt för att åka hem till sina släktingar och kanske stilla undrat om de här personerna fått asyl eller PUT som alternativt skyddsbehövande eller inte. 

Våra system läcker som ett såll och det är verkligen läge att ta fram alla verktyg i verktygslådan. Bara de faktum att man inför en kontrollinsats på flygplatser kommer leda till och vissa låter bli att fuska. För det är fusk att resa på semester när du lever på andra människors pengar. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!