Sök
Stäng denna sökruta.

Världens mest ambitiösa intresseanmälan

 

Annie Reuterskiöld heter journalisten bakom den makalöst dåliga ”granskningen” av påstådda miljarder som försvunnit i regeringens elstödshantering, som visade sig bara handla om några hundra miljoner. Hon är inte en obekant figur, tvärtom.

Tyvärr inte heller slafsig journalistik med slagsida från vänster. 

Hon försökte för några år sedan försöka bevisa att dåvarande partiledare för Liberalerna, Nyamko Sabuni, egentligen var köpt av en PA-byrå. Som min man är partner i. Tesen var att Sabuni bara drev frågan om elektrifiering av lastbilar och vägar för att Scania anlitat Nordic PA, där bland annat olika före detta folkpartister arbetar. De två grundarna kommer t e x från just det partiet. 

Det är en liten firma och ingen annan utomstående har givetvis insyn i firman. Ändå påstod Reuterskiöld att hon ”pratat med drygt 20 väl insatta källor med god insyn i verksamheten och i Scania”. Hur går detta till, man kan ju undra. Och det är såklart lätt eftersom ”källorna” är konkurrenter till firman och andra som killgissar. Hur kan en enda person har insyn i ett företag man inte arbetar på? Det faller på sin egen orimlighet. 

Reuterskiöld och hennes kollegor pratade med 20 personer som inte hade insyn i byrån utan kom med påståendet utan belägg, och hon publicerade det som sanning. 

Hon skrev flera uppföljande artiklar på den där artikeln, som inte byggde på någon verklighet utan påståenden som inte bekräftats av någon hon anklagade. Där släggan gick mot den mytomspunna PR-branschen. Och fortsatte att insinuera att borgerliga politiker egentligen styrs av lobbyister. 

Man kan ju undra om en del av källorna jobbade på Reform Act, en sossestyrd PR-byrå och konkurrent till Nordic. Som hennes man råkar äga. 

Han ansågs vara något slags kommunikations-underbarn när han arbetade för sossarna för att vinna valet 2014, vilket de också gjorde. 

Men Annie Reuterskiöld, hon är givetvis som alla politiska reportrar helt objektiv och oberoende. Hon har inga egna politiska preferenser. 

Som när hon skrev att Magdalena Andersson, som bara satt 9 månader som statsminister och aldrig valdes av folket utan kom som ersättare i november 2021, redan i mars 2022 var en landsmoder. I ett valår. 

 

Hon, som själv satt som sitt signum att insinuera konspirationer i sina artiklar, ägnade sig plötsligt i en annan artikel åt att ”reda ut historien med Preem-raff” och alla de politiska mutor de fick för att lägga ner raffinaderiet och lät Preem i en lång artikel dementera att något sådant aldrig funnits, de la själva ner det. Så just denna koppling mellan stort företag och politiken fanns alltså inte alls, det är bara påhitt och ”fulspel”.

Den politiska reportern försvarade sittande regering.

Sabuni var köpt för att hon privat kände några gamla folkpartister med en PA-byrå men Preems lojalitet var inte köpt med utsläppsrätter de fått, stora miljardlån i statliga ”gröna” kreditgarantier” och världens högsta reduktionsplikt. De fattade helt självständiga beslut trots att de hade intensiv mailkontakt med regeringens miljöpartister. 

Jamendåså. Om Preem säger att de inte fått politik mot beslut så har det såklart inte hänt. Inte alls. 

När Reuterskiöld skrev långa artiklar om förra regerigen och Stefan Löfven beskrev hon Löfven som ”känd för att lyssna”.  Niklas Vikmång, som var statssekreterare åt Löfven, beskrevs som ”ödmjuk och sympatisk”. 

Hon bytte tidning efter valet och har sedan hon började på DN haft helt andra rågångar mot sittande regering än förra, kan man säga. Eller vad sägs om detta urval av artiklar hon hunnit skriva?

 

Orden ni saknar är ”landsfader”, ”snäll” ”omtänksam” och ”känd för att lyssna”. 

Jag ska sammanfatta vad det är Reuterskiöld sysslar med. 

Världens mest ambitiösa ansökan till posten som kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

Hon har en stor föregångare i Karin Pettersson. Som ju grundade Fokus och gick direkt från journalist till kommunikationschef till det som hon trodde skulle bli landets första kvinnliga statsminister och ”landsmoder” – Mona Sahlin. Efter valet blev hon chef över Aftonbladets ledarsida. Sedan chefslobbyist för Schibstedt med mål att låsa in sociala medier och nu lajvar hon kulturjournalist. 

Har jag nämnt att även Reuterskiöld jobbat på Fokus ? 

Reuterskiöld har garanterat skottläge på att hjälpa ”landsmoder” till rodret igen och maken Jakob Ohlson kan ju som han gjort tidigare anlitas som Spinn Doctor online. Så tänk på det här nästa gång du läser något av Reuterskiöld. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!