Sök
Stäng denna sökruta.

Sverige är en del av mullornas kriminella verksamhet

 

Iran refereras ofta till som en skurkstat men enligt en ny artikel i franska Paris Match är mullorna och revolutionsgardet bokstavligt det – de tjänar stora pengar på kriminalitet. 

Det som beskrivs är mer som en thriller än något annat, där religiösa män utan skrupler samtidigt som de förtrycker och dödar sitt folk smugglar människor, knark och guld genom hemliga välgörenhetsstiftelser och ett eget flygbolag, pengar som tvättas och sedan bland annat hamnar i Sverige. 

Precis som Stalin är det bland annat guld som är valutan. 

 

Mahan Air heter flygbolaget som används, som har 43 plan och utgår från flygplatsen Payman väster om Teheran. Bolaget skapades 1991 i samband med kriget mot Irak av den före detta befälhavaren för revolutionsgardet – Hamid Arabnejad Khanouki. Bolaget är också en del av välgörenhetsstiftelsen Mol-al-Mohavedin. 

Stiftelsen är en perfekt form för att gömma saker från allmänhet och granskning som bekant och en används flitigt av makten i Iran för allt som de inte vill skymta med. Den äger också över 30 företag idag och bedöms omsätta 350 miljoner dollar inom turism, petrokemisk, bilindustrin och transporter. Stiftelsen leds av Hossein Marashi, 64 år och före detta vicepresident för Iran. Ingenting sker utan att han godkänt det. 

Alla vinster som bolagen gör går tillbaka till stiftelsen, som i sin tur är skattebefriad av den iranska regimen. Men pengarna omdirigeras sedan till vissa personer och även reformspartiet och revolutionsgardet, och andra organisationer. Ingen har någon insyn mer än de styrande i Iran och de som leder stiftelsens arbete. 

2011 drabbades Mahan Air av sanktioner från USA för att demen inte ens då gick det från medias håll att få tag i någon där. 

Innan jul läckte ett interndokument från försäkringsbolaget Lloyds Marine att Mahan Air användes för att smuggla guld från Venezuela för att tvätta gulders ursprung och sälja i syfte att runda olika sanktioner, både mot Iran och Venezuela. 

Guldet användes sedan för att finansiera terroristgrupper för Iran-stödda miliser. Det skickas till Turkiet och säljs där och andra länder i Mellanöstern. En del av guldet blir skatt efter det tvättats på den turkiska marknaden och går bland annat till en av de högsta militärerna, general Salami. Mer känd för allmänheten för att det var han i början av januari 2022 efter att nya karikatyrer i Charlie Hebdo på Ayatollah Khamenei sa ”Jag råder fransmännen och de ansvariga för tidningen att undersöka Salman Rusdhies öde”. 

Smugglingen går till på följande sätt:

  1. Guld skickas med plan till ett land med gräns mot Turkiet, där mellanhänder som kan ta det till Turkiet är lätt att hitta. 
  2. När guldet är omsatt till kontanter växlas det till utländsk valuta på växlingskontor i Istanbul som kontrolleras av iranier. 
  3. Sedan skickas pengarna via kontoret till Sverige.
  4. Därefter skickas de vidare till Kanada eller Schweiz, där någon av makthavarnas i Irans släkt bor och är förmånstagare. 

På det här sättet kan mullorna och den politiska och militära makten i Iran personligen bygga upp förmögenheter sedan decennier utomlands, trots sanktioner mot landet sedan länge. Man rundar helt enkelt systemet och där Sverige, genom sin brist på kontroll och många exil-iranier, där en del sympatiserar med regimen inte minst via moskén i Järfälla, är perfekt part. 

De som tjänar pengar på det här betalar 20 % skatt direkt till shiitiska islamiska stiftelser i USA, särskilt i Texas. De högsta ledarna är utan tvekan inblandad, bland annat före detta presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som enligt uppgift bland annat kontrollerar växlingskontor och har byggt upp en egen privat förmögenhet. Att han inte ännu arresterats för detta är ytterligare belägg på att nuvarande regim är inblandad själva, och deras familjer. 

Khamenei äger själv ett företagsimperium i Iran inklusive en massa fastigheter. En hel del av dem stal han när massa iranier hals över huvud flydde Iran efter revolutionen. Storleken på hans privata förmögenhet är svår att uppskatta men vissa siffror säger mellan 95 och 200 miljarder dollar. Även han har en stiftelse – Setad. 

Via den äger han massa bolag i Iran och Setad är ofta den första kontakten utländska företag som vill etablera sig i Iran eller investera måste ha. Men någon insyn har ingen eftersom revolutionens ledare är helt undantagna ens från att behöva göra bokföring. 

Pengarna som mullorna och folk i revolutionsgardet samlat på sig under över 40 år är deras försäkring om regimen faller. De beter sig som nazisterna gjorde, skicka hemliga pengar och tillgångar utomlands som de sedan åkte till när de förlorade. De som kom undan. 

Hizbollah är en av de största terrororganisationerna som Iran finansierar direkt och kriget de för är mot Israel. De står i princip under den iranska regimens order och inget de gör har inte först från okej från Teheran. 

Regimen i Iran har inga skrupler att tjäna pengar på vad som helst. De upprättade den 2000 km lång vägkorridor i Mellanöstern för att enklare kunna transportera soldater, vapen men även droger. De är inblandade i handeln med amfetamin som tillverkas i Syrien och fenetyllin. Drogerna tillverkas med överinseende av den syriske presidentens bror. Drogerna skickas sedan till Jordanien, till Libanon och vidare till Förenade Arabemiraten, Sydafrika eller Marocko och vidare till Europa. Nyligen beslagtogs 3 miljoner fenetyllin-tabletter gömda i elkablar i Saudiarabien. 

Iran låter också Hizbollah att finansiera sig genom att smuggla cigaretter och bilar. 

Pengarna iranska regimen tjänar på inköp, produktion och distribution av alla möjliga droger, även opium, heroin, kokain och LSD drar in många hundratals miljoner dollar varje år. Och man har etablerade kontakter med drogkarteller i Sydamerika och Centralamerika. 

En före detta spion som bor i USA har också bekräftat att regimen även sysslar med trafficking av kvinnor och korruptionen i privata sektorn i Iran drar man in ytterligare hundratals miljoner dollar varje år. 

Pengarna från kriminell verksamhet kan komma in i ekonomin tack vare Bank Sepah, som förutom i Iran bland annat finns i Frankfurt, Paris och Rom. 2007 frös man alla dess tillgångar eftersom det fanns bevis för att banken hjälpt till att finansiera utvecklingen av missiler som kan bära kärnvapen men sanktionerna hävdes 2016. 

Men experter varnar för att det är ett stort misstag att se mellan fingrarna på regimens brottsliga verksamhet. För nu finns det sedan 2021 indikationer på att de finansierar potentiella terrorplattformar i Europa. Den första är Al-Ghadir Islamic Association  och den andra är en välgörenhetsorganisation med namnet Iman Al-Khoei. Även det shiitiska kulturcentret Al-Zahra nämns.

Och vad heter regimens moské i Järfälla om inte just Al-Ghadir?

 

Det är mycket svårt att uppskatta den iranska regimens intäkter på kriminell verksamhet av lätt insedda skäl men en uppskattning som en av källorna till artikeln anger är 100 miljarder dollar på guld,  droger, vapen och olja. Pengar som till stor del placeras utomlands av medlemmar i regimen. 

Och Sverige är en kugge i det här stora maskineriet precis som vi var när Stalin tvättade stulet guld från Sovjet med hjälpa av svenska kommunister i Stockholm, där Robert Aschbergs farfar Olof Aschberg var en central figur. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!