Sök
Stäng denna sökruta.

DN är som ofta vårdslös med sanningen

 

Dagens Nyheters mellannamn är grandios självbild och illustreras inte minst av den generande pågående kampanjen där chefredaktör Wolodarski vill ”tända ljuset”, med tidningen. Synd bara att de hanterar sanningen så vårdslöst ofta i sin tidning. Ofta för att vara en tidning med den höga synen på sig själva. 

Igår trumpetade de ut att svenskarna gått miste om över 6 miljarder för att Ebba Busch varit slö och sen. Regeringen skulle målas ut som fumliga och oförberedda, igen. 

 

Problemet är att artikeln bygger på ett ihopkok av ett EU.-beslut och en rad missnöjda anonyma tjänstemän, förslagsvis sossar och miljöpartister anställda under förra två regeringsperioderna eftersom det är så det brukar gå till, som vill passa på att klaga.

 

Opolitiska tjänstemän ska vara opolitiska men sanningen är att många givetvis ändå har någon politisk lojalitet eftersom man inte söker sig till jobb inom politik utan politiskt intresse. Och de av de opolitiska tjänstemännen som har partibok tenderar att vara djupt missnöjda när deras lag lämnat bygget. 

Detta betyder givetvis inte att alla tjänstemän är vare sig sossar eller missnöjda, det finns gott om professionella tjänstemän på departementen också. Men det är inte de som intervjuats i DN-artikeln för de håller klaffen och gör sitt jobb som man ska. 

Sossarna i EU ville dessutom inte rösta för ett tak på vinst. Det heter alltså vinst och inte övervinst, det senare begreppet är ett socialistiskt skitbegrepp ingen i media borde använda. Det finns inget som heter övervinst. det finns bara vinst och ibland är de stora, ibland små. 

Dessutom är det sakfel, bland annat Estland har inte implementerat och kommer inte heller. 

Men när man läser vem det är som gjort artikeln blir man inte förvånad över slarvet och det är konstiga ”koka soppa på en spik-journalistiken” som blivit hennes signum – Annie Reuterskiöld. 

Hon skrev den tendentiösa artikeln om att en PA-byrå som startats av före detta folkpartister skulle ha köpt Sabuni på olika sätt, utan mer belägg än att folk jobbade där hade jobbat åt partiet för 10 år sedan och därför kände bland annat Sabuni. 

Att Reuterskiölds egen sambo är sosse-spindoctor var tydligen inte relevant, något jag avslöjade i det här inlägget. Han är delägare i sossefirman Reformklubben.

Nu jobbar hon åt DN och fortsätter på inslagen bana. För när man skrapar lite på ytan är det tunt. Och det vet de, därför har de blandat in gnälliga anonyma tjänstemän som i största allmänhet ville klaga på Busch och att det är högern, och något helt annat, som är EU-beslutet om ett tillfälligt vinsttak på energibolagen för att stävja bland annat inflationen och höga elräkningar. 

Men inte ens där har de rätt. 

Vad grunden för beräkningen på 6,1 miljarder kommer ifrån, mer än att de hänvisar till Energimarknadsinspektionen, är oklart. Vilka siffror de använt och hur de räknat. Men räknar man på det idag så får man enkelt fram helt andra siffror. 

 

 

Att regeringen bedömer intäkterna till ca 150 miljoner kronor skrivs i en bisats, mellan att de anonyma tjänstemännen får spy galla. Så det handlar alltså inte om 6 miljarder utan om någon summan under en halv miljard, för att vara realistisk. Energimyndighetens uträkning visade sig vara gammal och bygga på skräcksiffrorna för elpriset vi hade i december och inte dagens, såklart. Det blir ju inte lika kul då för DN. 

Detta, att det är gamla siffror, ville Alestig och Reuterskiöld inte ta med i artikeln men de medgav de sedan i en Twitter-tråd. Dessutom inkluderade de intäkterna från statens eget bolag, för att blåsa upp dem. 

 

DN påstod också att de inte inte fått någon intervju av departementet men det stämde inte heller. Enligt presschefen Widell hörde DN av sig först efter publicering och då skakade man snabbt fram en intervju.

 

Dagens Nyheter är inte ett ljus för sanningen utan de skarvar och limmar ihop delar som passar den agenda de driver i sin agendasättande journalistik.  Att inte läsa en artikel, eller ännu mer et ”gräv” från dem med mycket källkritiska glasögon är därför tjänstefel. 

Bli prenumerant – klicka här för att skapa ett Patreon-konto.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!