Vad säger Andrew Tates framgång egentligen?

 

Jag visste inte vem killen var fram tills nyligen men eftersom jag har två stycken snart 12-åriga killar har hans namn dykt upp regelbundet en tid – Andrew Tate.

Framför allt hans bilar och hur mycket pengar han har. Men det var inte förrän han greps i Rumänien jag googlade honom och idag har jag sett dokumentären på SVT om Tate som den amerikanska tidningssajten Vice gjort. 

För er som också missat det här är Tate en före detta världsmästare i kickboxning. Han gick sedan vidare till att vara med i Big Brother i Storbritannien och blev dokusåpakändis (han sparkades dessutom ut ur huset.) Detta la grunden till hans imperium på sociala medier. Som jag förstått började han på Youtube och sedan Tik Tok och så vidare och blev snabbt stor. Och då drar man in pengar på reklam från plattformarna. Han har tjänat enorma pengar på bland annat detta. 

Därefter blev han någon slags extrem variant på Jordan B Petersson. Missförstå mig inte, jag gillar Peterson och tycker att hans lågmälda men mycket konkreta tips till män i en samtid för mycket präglad av statsfeminism och woke har varit såväl befriande som en värdefull motvikt. Tate är dock som skräckversionen av det här. 

Vad hans problem egentligen är kanske kommer fram vad det lider men Tates råd till unga män är till exempel att de ska bära svärd hemma för att kunna dominera sina kvinnor att sköta hemmet och laga mat. Och att våldta och dominera kvinnor är en mans rätt. 

Men marknaden är global för alla som är duktiga på internet och han har byggt upp en slags sektliknande lojal följarskara av män som behöver hjälp. 

Hjälp att bli rika, hjälp att få tjejer, hjälp att få självförtroende. Han säljer allt. Han har även något slags svindyrt utbildningsföretag online som säljer självhjälp. Förnedra och utnyttja kvinnor har också från start varit en business, som att locka henne att Tate är hennes pojkvän, sedan få henne att sälja sex via web-cams. Men titta på dokumentären så får ni resten av svaren. 

Det är förstås ofattbart och vidrigt att en person som är som en återuppstånden medeltidshärskare har så många följare, han borde egentligen undersökas av psyk. 

Och nu blir jag själv orolig om min egen 12-åring verkligen lyssnat på någon av hans filmer eller om han bara sett allt han äger i olika vanligt förekommande skrytinlägg. 

Men det säger ändå något om män och manlighet tycker jag. Jag har som ni vet länge intresserat mig för det här och är väldigt kritisk till att feminister, som drivs av märkliga vänsterteorier, fått dominera politik och samhällsdebatt i väst så länge. Dessutom fick jag två söner och för deras skull vill jag ändra på det här. 

Alexander Bard har många år i Sverige pratat just om det här, om att män i Sverige gjorts förvirrade och han har dessutom haft just träffar med män. 

Bard är för övrigt privat en mycket generös och empatisk man, även om han precis som jag har en hårdare attityd publikt. 

 

Bards kurser har alltså ingen som helst gemensamt med Tate utan är bara ett bra exempel på att behovet finns hos män, att det finns en massa män som är förvirrade för att de inte får vara män. 

Det handlar inte om att feminismen gått för långt men ändå gör det tyvärr det. För feminismen har de senaste årtiondet inriktat sig helhjärtat på att attackera män snarare än att lyfta kvinnor, eftersom så många segrar redan är vunna. 

Killar på dagis ska lära sig att det är fel att leka pappa eftersom det är en traditionell könsroll, uppmuntras att ha klänning och kjol och traditionella killeksaker städas bort från alla ställen genuspedagoger har tillträde till. 

 

Svenska män får bara skit, sa Paolo Roberto för 15 år sedan i radio och han har rätt. De tre männen som ville dricka kakao och prata om papparollen, kramas och dansa med andra män var i fokus under hösten och visar flera saker.

Missförstå inte. Jag tycker att det är kanon att man även som en mjuk metrosexuell feministpappa får vara det utan att förtryckas av det ensidiga ideal kring kön som vi som föddes på 70-talet, och kanske även tidigt 80-tal fick leva med. 

Mallen var trång på alla sätt, både för tjejer och killar. Det fanns bara ett sätt att vara på som tjej också som barn och ung då. Annars stöttes man ut, mjukt eller hårdhänt. Det är underbart att det är så mycket friare idag. 

Men det har också gått så långt att det som då var ett slags ideal nästan blivit tabu idag. Killar SKA vara några slags, ursäkta det brutala uttrycket, ”halv-tjejer”, de får absolut inte vara klassiskt manliga. Konservativa. Traditionella. Och då syftar jag inte på främst attityder, att kvinnan ska kedjas vid spisen utan mer ytliga saker som intresse, utseende och livsstil. Män som hyllats och lyfts fram i inte minst media är män som är långt ifrån klassiskt manliga. Ett jämställt förhållande är bara att man delar på alla typiskt kvinnliga hushållsarbeten, inte de manliga. Och så vidare. 

Jag tror att vi skapat en stigande förvirring hos just män kring hur de förväntas vara och där kommer Tate in i bilden, tyvärr. 

Killar som inte tycker om den mallen, som inte känner att de passar in, vill leva så eller känner sig allmänt misslyckade och söker svar på varför (till exempel incels) dras till Andrew Tate. 

För samtiden är inte särskilt tillåtande numera mot män, och för den delen kvinnor, som i valfrihetens namn väljer den mer traditionella livsstilen och rollen. Frivilligt. 

Kvinnor som väljer att inte jobba tills barnen börjar skolan, som inte vill ha dem på förskola, som inte bryr sig om klassiska karriärer och som vill laga mat och sköta hushållet anklagas av andra kvinnor vara bakåtsträvande hemmafruar som på något sätt vill andra kvinnor illa genom sina val. 

Det är tragiskt att det finns ändå en så stor grupp män som Tate verkar ha dragit till sig som ser hans vidriga idéer och tankar kring kvinnor och män som en lösning. 

Men jag tror att enda sättet att nå män som känner så här är att män tillåts att vara även traditionellt macho-manliga, toleransen kring att valfrihet innebär att människor också kommer välja livsval som man själv inte gillar måste öka. Och intoleransen är märkligt nog stor trots att den påstås vara nästan utplånad.

Man får vara hur som helst bara man är som alla andra vill. Alla gillar samma typ av annorlunda saker. 

Huvudsaken är att alla HAR ett val och lever du i väst är sannolikheten betydligt mycket större att du får bestämma det mesta själv. Vad du ska arbeta med, hur du ska se ut, vem du ska gifta dig med och hur du vill leva ditt liv. 

Vi kan inte ha generationer av pojkar som växer upp till män som från start har lärt sig att det är fel att vara man utan en traditionell manlighet betyder verkligen inte automatiskt att det är det vi idag kallar toxisk manlighet infinner sig. Att man uppfostrar pojkar till män som vill slå och förnedra kvinnor och lösa sina problem i livet generellt med våld. 

Tate har blivit rik och berömd på det här för att han helt riktigt såg att det fanns massa män som sökte efter svar. Och vi andra har tydligen lämnat spelplanen helt öppen för sådana som han. 

Det är inte någon feminism som måste rullas tillbaka, bara släppa taget man har om jakten på mansrollen tror jag. Att sluta fokusera så ensidigt på allt man anser är fel med män är en bra början. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!