Sök
Stäng denna sökruta.

Den utomparlamentariska sossemakten

 

Varje vecka som det känns kommer en ny KU-anmälan av oppositionen som vid valet sa att de minsann inte tänkte KU-anmäla lika ofta som förra oppositionen. Idag var det dags igen och före detta Peter Hultqvist, denna odugling till vapenvägrare som efter sina blott 2 år på gymnasiet gjorde sossekarriär ända till försvarsministerposten, tycker att Henrik Landerholms CV har luckor. 

Landerholm, som utsetts till Nationell säkerhetssamordnare av Kristersson, påstås vara föremål för vänskapskorruption.  

 

 

Nu är jag den första att skriva upp på att det måste vara meriter som styr.

Men avsändaren är skrattretande eftersom Socialdemokrater gjort det till sin paradgren att just varje gång man har Rosenbad från dag ett tills man slutar för att man blivit bortröstad, i hög takt fixa jobb åt sina kompisar. För Socialdemokraterna vet att utanför varje val är det oändliga maktpositioner som styr Sverige. Den utomparlamentariska makten om så vill. 

För övrigt är det stor humor att obildade Hultqvist valt just Landerholm för det finns knappt någon med bättre CV för just det jobbet är Landerholm. Han är officer, före detta rektor för Försvarshögskolan, fd ambassadör i Riga och Abu Dahbi och utsågs dessutom till GD av Hultqvists regering (Myndigheten för psykologisk försvar). Synnerligen väl meriterad för just ett jobb om nationell säkerhet med andra ord. 

Vad exakt det är som saknas på hans meritlista förtäljer inte KU-anmälan, där luftas bara en ospecificerad oro över att Landerholm också är Kristersson sedan lång tid vän.

Under S-regeringen utsågs inte mindre än 26 generaldirektörer med sosse-partibok, och några stycken miljöpartister. Men detta är givetvis en liten fis i rymden jämfört med den långa listan på samtliga som utsetts. Till styrelser i statliga bolag, insynsråd, organisationer, projekt och annat närstående till politiken etc.

 

Det är oöverblickbart faktiskt, mig veterligen har ingen försökt sammanställa en sådan komplett lista. Det är ett hästjobb nämligen att samla in. 

Och har du sosseknapp på kavajen som GD rekryterar du dessutom i din tur nya medarbetare med samma ros på kavajslaget. Och så infekterar du valfri myndighet med folk som är partiet lojala oavsett majoritet i Rosenbad och riksdag. Som SIDA, ett av de större sossefästena som borde rökas ut omedelbart, med start av en förflyttning av Carin Jämtin till elefantkyrkogården.

Ersatt av en moderat givetvis, så att sossecheferna på SIDA och de medarbetare de rekryterat slutar eller protesterar så man kan omorganisera. 

Detta är sosseriets paradgren nämligen. 

Att en mandatperiod i taget spinna ett nät av makt över statens alla skrymslen och vrår. Genom utnämningsmakten framför allt. 

Meriter är ingenting, lojalitet allt och det vet också alla så kallade opolitiska tjänstemän som arbetar att håller man sig väl med sossarna kan belöningen komma senare. Med enda inofficiellt krav att man vet vilken hand som föder. Du behöver inte ens någon formell piska, det är underförstått givetvis. 

Sossarna styr när de har makt också på ett sätt som det heller inte pratas om. För vi har förbud mot ministerstyre men se, det kommer sossarna alltid runt genom ”inofficiella möten” som inte protokollförs, genom ombudsmailande där någon obetydlig får uppdraget att kommunicera och där regleringsbreven styr öppet politiskt men där man sedan kompletterar med en rad tillägg som bara framförts muntligt till den lojala GDn. Och antydningar som därför inte kan kritiseras i efterhand. 

Detta lämnar då inga eller mycket få spår tillbaka till Socialdemokraterna som kan fortsätta låtsas som att man följer reglerna. 

Ibland sipprar det ut, som skandalen där miljöpartisterna i regeringen köpte Preems lojalitet och nerläggning av Preem-raff i Lysekil eller Transportstyrelseskandalen. Eller när Ann-Marie Begler petades från Försäkringskassan och hon vägrade att vara tyst.

Trots att hon bara gjort som de initialt beslutat – minska sjukskrivningstalen, var det plötsligt hennes fel att Strandhäll fick kritik och vips, skulle Begler bort. 

Det var för mig ofattbart naivt att regeringen Reinfeldt struntade i det här och öppet gick till val på att man bara skulle ta emot ansökningar till alla poster. Istället för att direkt gå med kvasten och sedan ersätta med kompetens, gärna höger så att man därmed garanterat att personen ändå är lojal med sossarna. 

Jag hoppas verkligen regeringen Kristersson inte gör samma misstag. 

Fram med kvasten och städa ut alla som fått jobben för att de är vänster. Den utomparlamentariska makten är stor och viktig för att inte minst styra via lobbying och opinionsbildning, den ger inte bara kompisar jobb, och deras nät måste dammas bort efter varje mandatperiod de suttit i Rosenbad. 

En liten grupp på regeringskansliet borde få i uppdrag att först kartlägga samtliga utnämningar, för det är ofattbart många och de allra flesta har inte diskuterats i media. Och sedan börja beta av utnämningarna bara för att få bort Sveavägen 68:s långa fingrar och ögon från makten så mycket man bara kan innan nästa val. 

Häng upp en skylt på dörren – vi ska bara städa klart först. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!