Demisorti för Demirok?

 

Som ni vet kommenterade jag tidigt Centerns partiledarval, för att sedan inte göra det eftersom man aldrig vet ett partis inre liv och det blir bara gissningar. Som Lena Melin höll på med när hon benhårt önsketänkte fram Elisabeth Thand Ringqvist som ”enda tänkbara kandidaten”, för att folk utanför i ett parti alltid överskattar erfarenheter och kändisskap som partimedlemmar inte värderar och vice versa. 

När jag skrev mina inlägg var Bäckström den solklara inre favoriten. Då.

Men som bekant har Centerns partiledarval präglats av smutskastning och skandaler redan innan det är över och ingen såg bubblaren Demirok förrän han framstod som den minst dåliga av tre ganska dåliga kandidater. 

Svårt för att inte säga omöjligt för någon politisk tyckare eller ens en centerpartist att gissa sig till i början av hösten. Men nu står vi här, där valberedningen presenterat en enda kandidat i sin ”öppna process” som ändå framstår som typiskt centerpartistisk – partiet som säger sig stå i mitten men bara har vänsterkandidaten som statsminister har valt att först låta alla kandidera för att sedan inte låta alla kandidera utan välja ut tre i en hemlig omröstning och nu efter ett par månader som alla valberedningar som inte hävdar att de är öppna, presenterat partiets enda kandidat. 

Demirok kommer därför bli vald på extra stämman om han själv vill.

Det finns inga andra kandidater och det är inte en nomineringsstämma, det är en extrastämma. De andra två har dessutom redan ställt sig bakom Demirok. 

Alla spekulationer om att han inte kommer att bli vald kan därför läggas i en låda. Han blir vald, om han själv vill. Vi kan återkomma till det. 

För det har sedan avslöjandet om domarna, även om ursprunget tydligen kommer från hans egen Facebook för att han väl ångrade sig att han inte berättat, har det inte handlat om annat än om hans garderob.

Och jag måste inleda med att det var så orimligt korkat att inte berätta om domarna för valberedningen direkt. Inte bara på grund av det som nu händer utan för att Demirok gått miste om en fantastisk chans att själv PR-mässigt använda det till sin fördel.

Hade han utan omsvep direkt gått ut med dem själv och förklarat hur han, en kille med invandrarbakgrund i en utsatt förort som Vårby som växte upp med machokultur och kassa framtidsutsikter, först hamnade i den slags våldsspiral som drar in unga killar med utländsk bakgrund i gäng idag men sedan lyckades ta sig ur den och visat på det fantastiska exempel han ändå är på en integration som fungerar och en klassresa just av det slag som finns inom räckhåll för alla som bor i förorterna men som döljs av alla offerkoftor som de både stickar åt sig själva men inte minst får kastade på sig av vänstern, hade det varit en tillgång. 

Jag tycker att det är synd att det här kommer i skymundan. Han hade också kunnat bli kriminell som många av de ungdomar som växer upp i Vårby och andra ställen men han tog sig tack vare avgiftsfri skola och avgiftsfri högskola samt beslutsamhet hela vägen till en akademisk utbildning och en annan stad som han gjorde till sitt hem, träffade en svensk kvinna och är på många sätt svenskare än svenskast idag. Det är bara namnet som avslöjar något annat. Han har hus, bor i Linköping och är nu partiledarkandidat för gamla Bondeförbundet, en kille från betongen. Han är sekulär muslim som är medlem i kyrkan och bara går till en källarmoské två gånger per år, av kultur och tradition. 

Men lika väl som domarna är gamla är lögnen färsk, som Hakelius skrev och detta är ju problemet. 

Ungdomssynden hade blivit en framgångssaga men blev ett drev och det är för att han inte var ärlig. Vilket är valutan inom politiken och det borde han som kommunalråd sedan 10 år veta. Det är väl därför det är ännu mer förvånande. 

Och nu har misshandeln snabbt förvandlats till hans största problem trots att det var 25 år sedan nästan. För det säger något om en politiker att han valde att inte vara ärlig. Och ännu mindre ärlig verkar han ha varit som inte kom ihåg att han inte ens dök upp för samhällstjänsten i tid. 

Att han svarade nekande på frågan om han slagits fler gånger när han intervjuades i Agenda är också givetvis slirande på sanningen, för han kan knappast blivit dömd 100 % av gångerna har slagit någon. Rätt svar är givetvis – han levde ett destruktivt aggressivt liv då, som många unga män med utländsk bakgrund som är vilsna och har dåliga förebilder men han vände sitt liv. 

Ju mer han trasslar in sig i det här desto svårare att ta sig ur. 

Det är inte imponerande. Hur ska han klara att vara partiledare om han inte ens klarar av att vara ärlig om saker han gjorde för 25 år sedan och hanterat rätt definitivt varit preskriberat nu?

En annan sak som kommit fram nyligen är hans åsikter om Erdogan, som ingen klarlagt ordentligt. För vad betyder det här?

 

 

Vad är Demiroks åsikt om Erdogan idag?

Det har ingen i media rett ut och eftersom en partiledare för Centern kan hamna i regering en dag är det otroligt viktigt att veta, inte minst mot bakgrund att vi hade en Erdogan-nära islamist som bostadsminister i 1,5 år i form av numera under jorden gångna Mehmet Kaplan. Vars första resa som bostadsminister var en till just Turkiet och vilka han träffade vet vi ännu inte, det var hemligt. Och ”privat”. Men som strax därefter tog emot Erdogans EU-minister på hemmaplan. Trots att han inte var EU-minister själv. 

Att en snart partiledare med turkisk bakgrund kan ha sympatier för Erdogan eller andra lojaliteter är nämligen inte långsökt, även om det är långt ifrån självklart och därför måste det här redas ut.  

Han har som många svenska politiker med turkisk bakgrund givetvis kampanjat i hemlandet och i Kulu där han är ifrån, kan man läsa i Expressen. 

Så åter till frågan – kommer han väljas? 

Det enda nej-et på den frågan vi kan få är om dreven som går nu leder till att interna röster pressar honom att själv avsäga sig utnämningen innan extrastämman. För att partiet kan drabbas. I alla andra fall än att han själv stiger av blir han vald. Om man nu är en person som medvetet dolt något så här viktigt gissar jag att chansen att han kastar in handduken är liten, tilltron på sig själv är stor och själv tänker att det här blåser över. Vilket det tillfälligtvis gör men finns mer kommer mer komma och detta vet bara Demirok själv. 

Vem som än tar över Centerpartiet är det ett otroligt svårt jobb och sannolikheten att denna person inte slutar som Sabuni och AKB är mycket liten. 

Partiledaren ska först fylla ett par stora skor. Lööf har oavsett om man gillar henne eller inte varit en av partiets största partiledare och är fortsatt oerhört populär. Hon har inte avgått efter avgångskrav utan självmant och populäritetsmässigt slutar hon på topp, även om resultaten var usla i senaste valet så älskar de henne. 

Men partiledaren ska även försöka navigera ett splittrat parti i en verklighet som Lööf ignorerat. Och den undantryckta interna högeropinionen blommar nu ut mer och mer. Partiet är betydligt mer splittrat än vad de ens vill ge sken av men som smutskastningen under hösten visat delar av. 

Centerpartiet är inte längre ett landsbygdsparti. För landsbygden valde 2022 att inte rösta på dem. De valde istället fienderna SD, eller M eller KD. De är nämligen höger och står inte ut med sossar. Landsbygdens centerpartister är som Helena Lindahl, de är i grunden, själv och hjärta borgerliga. 

Så länge C centralt väljer sossar kommer landsbygden välja något av partierna till höger. Även SD som gick fram otroligt där, för till skillnad från C har SD satsat massor på att lyssna på dem. Och liksom SD är landsbygden långt ifrån de progressiva vänsterkvinnor i storstäder som C numera har som kärnväljare. 

Centerpartiet kan inte låtsas som att dessa två grupper går att förena. Vilket Lööf gjort i fyra år men också därför gjorde ett katastrofdåligt val. Vill man få tillbaka landsbygden måste man rösta på Ulf Kristersson och acceptera att prata med alla partier i riksdagen inklusive SD. Men då tappar man vänsterväljarna i storstaden, väljare man delvis redan tappat till Magdalena Andersson som valet visade. 

Kamikazepilot sökes som villigt sätter sig i planet målat med fyrklövern. 

Och om han eller hon störtar finns det en chans att deras enda kvarvarande stjärna kommer tillbaka – Emil Källström. Men att det ens fanns tre personer villiga att försöka detta uppdrag är fler än jag hade förväntat mig. 

En svår tid väntar Centerpartiet. 

Kommer partiledarvalet innebära demisorti för Demirok redan innan eller kommer han slå de små små oddsen och faktiskt lyckas med det omöjliga uppdraget, precis som han slog oddsen att ta sig så här långt från Vårby gård?

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!