2023 års nya ord – elfattigdom

 

Man brukar kritisera miljörörelsen för att att vilja skicka tillbaka oss i tiden. Tyvärr är det sant. För deras utopiska dröm de bygger sin politik på tar inte hänsyn till verkligheten och definitivt inte att behålla samma levnadsstandard. 

En gång i tiden, så långt tillbaka att inte ens våra föräldrar har upplevt det i någon större utsträckning men väl generationen innan, var el och innan dess värme något som var en klassfråga. Det var dyrt helt enkelt. Inte ens de mer välbeställda hade varmt i husen och överallt.

Jag bor i en lägenhet byggd 1913 innan centralvärmen och dels har vår våning ett enda sovrum där hela familjen sov, gissningsvis stängde man om sig för att spara värmen i resten av huset. Dels fanns kakelugnar flera stycken (de finns inte längre) som man eldade ved och kol för uppvärmning. 

Vi är ett kallt land och måste till skillnad från södra halvklotet värma upp våra hus ett halvår varje år. Inte ens på sommaren är vi alltid förskonade från det. 

Men när Sverige blev rikt efter andra världskriget byggdes vi också kärnkraft och moderniserade fastigheter och byggde nytt så vi har för länge sedan glömt hur det var och majoriteten har ingen aning. Vi har tagit vår erkänt höga byggnadsstandard utan dragiga fönster och dörrar, varma med rinnande vatten, diskmaskiner, tvättmaskiner för givna. 

Det tar dock mycket kortare tid att förstöra något det tagit år att bygga upp och det räckte för Sverige att Miljöpartiet 2014 fick sina så hett eftertraktade statsrådsposter. De första och förhoppningsvis sista någonsin. 8 år senare har vi (de) som bekant förstört ett fullt fungerande energissystem och våra brister förstoras av att länder som Tyskland också förstört sitt parallellt, vilket också är ett miljöpartis fel – tyska Die Grüne. 

Elfattigdom. 

Smaka på det ordet för det kommer vi få leva med länge nu. Ett ord som var lika utrotad från svenskan som själva företeelsen var. Tills nu. 

Heat or eat.

Det är en beklämmande realitet i många hushåll i Europa idag. Och det kommer med rask takt till Sverige där de allra fattigaste nu kommer tvingas välja mellan el och mat, mellan duschar och att gå och handla, mellan ha råd med hyran eller elräkningen.

Mellan 50 och 125 miljoner människor lever redan så i Europa, och nu kommer även vi svenskar, som länge tack vare vattenkraften och kärnkraften i kombination med våra bra byggda hem, också ingå i den statistiken. 

Elen kommer bli en klassfråga. 

Det handlar nämligen inte om tillfälligt höga elpriser. Eftersom Tyskland och Sverige, bland annat, stängde sina kärnkraftverk utan att först ha byggt ut alternativen kommer det ta åratal innan vi är tillbaka ens på samma nivå som vi var. 

Hur kunde Socialdemokraterna gå med på det här?

Det är framför allt deras väljare som nu kommer få frysa i vinter, eller spara in på maten. De med minst marginaler som drabbas av det här storhetsvansinnet några surdegsbagande elitister i innerstan med gott om moral och överlägsenhet men total brist empati och insikt om hur folk faktiskt lever skapat. 

Nu har vi redan sett det berömda 180-graderssvängarna från Socialdemokraterna, det som gjort dem berömda genom historien. Skamlösheten att det som igår var fult och fel idag är bra, eller som här, något de själva ansvarar för är någon annans fel. 

Men jag gissar att inte minst LO och Hyresgästföreningen och alla lobbyorganisationer kommer ta elfattigdomen som belägg för allt möjligt, från att förbjuda friskolor till högre skatter. Det enda de inte kommer att kräva är kärnkraft. 

Ansvar kommer inte utkrävas av de som förtjänar det och självkritik kommer inte idkas. Istället kommer vänstern låtsas som att elfattigdomen är någon annans fel och löses bäst med något helt annat. 

Elstödet som kommer i vinter kommer fungera som en tillfällig lindring men vad händer nästa år? Vi kommer sitta med enorma elräkningar varje år framöver. Tiden när vi hade tillförlitlig och billig el, som vi haft i många många decennier och som byggt vårt välständ, är effektiv nedmonterad av ett gäng gröna med sockervaddsdrömmar och noll markkontakt. 

Samtidigt som en massa människor med allra lägst marginaler snart kommer bli ännu fattigare – heat or eat – som fylls media av en massa positiva käcka tips om hur välbeställd medelklass kan spara på elräkningen. Som här nedan i statlig television. 

 

När de fattiga, de som kommer drabbas av elfattigdomen, givetvis varken har villor, bergvärme eller möjlighet att välja mer än att inte alls ha på elementen, inte duscha, inte använda diskmaskinen.

För att ha råd att köpa en allt dyrare mat. Det är inget sådana som Joakim någonsin måste fundera på. Eller jag själv för den delen. Han kunde köpa bergvärme för 150 000 kronor. Ändå är det fullt av de här reportagen i tidningarna. Det är som om de antingen inte vet att vi kommer att ha en verkligt elfattig grupp redan i vinter eller så bryr de sig inte. Trots att fattigdom alltid säljer tidningar och de aldrig annars är snabba på att publicera än det ena rena snyftreportaget. 

 

Om man läser och hör svensk media så kan få intrycket att detta är något enkelt, en lätt match bara vi ”engagerar oss lite” och är ”solidariska” med elnätet. Inte duscha när alla andra gör det, ladda den dyra elbilen på natten så ska du se att det löser sig. 

Krisinsikt nolla. Både på individuell nivå när vi kommer ha en rad hushåll som faktiskt kommer frysa på riktig i vinter, särskilt om de låga temperaturerna håller i sig. Och på systemnivå. Känslan som kommer krypande är att det är en medveten kampanj från medias sida att tona ner, släta över. 

Det dör varje år fler människor på grund av kyla än värme, visste ni det? Eller är detta ytterligare ett faktum klimatrörelsen effektivt lyckats hålla borta från er. 

Var är krigsrubrikerna?

När ska de här mysreportagen med medelklass som myser i raggsockor i en grad kallare villor och pratar energieffektivisering genom att dammsuga och torktumla efter klockan 22 ersättas av granskande reportage och beskrivningar av en bokstavligt kall verklighet som de allra mest utsatta nu drabbas av? På grund av ett historiskt svek av den vänster som sa sig värna just dem. 

Eat or heat. 

Saker som de välbeställda i alla de här glättiga mediereportagen aldrig behöver välja mellan. 

Elfattigdomens tid är tyvärr här. Igen. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!