De stora affischdjuren inte hotade

 

WWF har i alla år tjänat massa pengar på pandan, och isbjörnen. Dessa djur har använts i otaliga reklamkampanjer i syfte att både tala om att jorden är på väg att gå under på olika sätt och för att dra in pengar till organisationen. Pandan är till och med deras logga. 

Det beror på att båda djuren gör sig jättebra på bild. Fluffig vit och stor ser isbjörnen i gosedjursformat så ofarlig och gosig ut. Vita björnan som står på isflak som flyter runt engagerar. Att isbjörnen i själva verket är en av världens värsta mördarmaskiner och en av få rovdjur som inte drar sig för att smaska i sig en människa till middag har man talat tyst om. Pandan däremot är lika ofarlig som söt eftersom den bara äter bambu. 

Att båda björnarna som använts som poster boys för klimatrörelsen inte alls är hotade talas det mindre tyst om. 

Pandan finns nu 2000 i vilt tillstånd i sydvästra Kina och är inte utrotningshotad. 

 

 

Om pandan är varje miljökrämares bästa opinionsbildare är isbjörnen klimatalarmisternas poster boy. 

Ni har alla sett bilden på isbjörnen ensam på ett isflak. Bilden och varianter på samma bild där en isbjörn flyter runt på ett flak har blivit varumärket för klimatkrisen. Den används i så många sammanhang under senaste decenniet att det inte går att överblicka. 

Den bilden kommer från en artikel i Science som publicerades 2010. 

Problemet med bilden är att den är fejk. Den framställdes som ett foto men är photshoppat för större effekt, och tidningen tvingades införa en rättelse. 

Om ni klickar på länken till artikeln från 2010 ser ni bilden som den byttes ut till efter rättelsen infördes. 

Samma sak med den svältande isbjörnen, bilden ser ni om ni klickar på länken. 

Filmen med den svältande isbjörnen, som påstods svälta på grund av klimatförändringar,  hade en räckvidd av 2,5 miljarder visningar online. 

Den svältande isbjörnen blev en symbol för klimataktivisterna och en kraftfull sådan. 

Problemet var att det inte fanns några som helst bevis på att just denna björn svalt på grund av klimatet. De fotografer som råkade filma den hade ingen koll alls på vad just denna björn levt av och varför den inte hittade mat. 

Så en rättelse infördes. 

Men som bekant spelar sådana ingen roll för ingen av er har förmodligen läst den och ingen annan heller utan folk kommer bara ihåg bilden av den svältande isbjörnen. 

Så här har det låtit i åratal. Isbjörnen riskerar att utrotas. 

Här från en artikel från BBC 2020. 

Precis som med de ikoniska bliderna är det inte sant. Det har inte varit sant länge ändå så tillåts miljörörelsen och aktivistforskare att gång på gång upprepa det påståendet – isbjörnen riskerar att utrotas på grund av klimatet om vi inte GÖR något. 

1950 var isbjörnspopulationen 5 000 st.

Isbjörnspopulationen ökar idag sedan flera år och nu finns ca 26 000 individer men det är svårt att uppskatta så mellan 22 000 och 30 000. Enligt IUCN Red List. 

Uppskattningen 2005 var 22 000 så populationen har ökat stort under 2000-talet, trots att isbjörnen i allt större utsträckning använts i klimathotspropaganda. 

Senaste siffran är upp till 31 000 isbjörnen så det har ökat på bara ett par år. 

2015 uppmättes en 42 %-ig ökning av isbjörnar på Svalbard trots lite mindre is än vanligt och de var i god kondition. 

Berättar då WWF om detta?

Att populationen isbjörnar växer och har vuxit med 30 % sedan 2005?

Såklart inte. Det tjänar man inga pengar på. Istället är det första man får upp när man söker på ”WWF isbjörn” en annons där WWF påstår att isbjörnen är utrotningshotad. En ren lögn.

När det finns pengar att tjäna och politiker att dupera finns inga gränser för miljörörelsen. De har inga problem att manipulera bilder, påstår saker som inte är sant eller köpa annonser där de påstår att djur vars population växer är utrotningshotad för att få pengar av folk. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!