Stärk grundlagarna nu

 

Vi blev äntligen av med den sämsta justitieministern vi har sedan Geijer, som låg med barn på 70-talet. Morgan Johansson har ägnat betydligt mer tid åt att ändra grundlagar och nita yttrandefriheten än har twittrat och det säger en del. 

En av hans alla försök blev nu tyvärr verklighet när spionlagen gick igenom och alla partier utom SD och V tyckte att vi som gräver runt organisationer ska kunna övervakas av Säpo. 

Beklämmande nog har media visat noll intresse för alla de här attackerna. De har varit upptagna med att mobilisera för att själva inskränka yttrandefriheten online genom lagkrav mot Facebook och Google i enad front. Nu först i efterhand har några pliktskyldigt klagat, när det är för sent. 

Vi var ett gäng som utan någon organisering ändå hjälptes åt att stoppa den förra grundlagsändringen. Men vi är inga av oss stöttade av 8 miljarder som public service eller 700 miljoner i presstöd per år utan finansieras helt privat, av er läsare. Så vi kan inte dra hela lasset. 

Alltså gick den här grundlagsändringen igenom. 

Men om folk inte tyckte att våra grundlagar är oskyddade förut kanske de vaknat nu för på pappret ser det svårt ut att det krävs två separata beslut med ett val emellan. 

I praktiken kan man som Morgan Johansson testade flera gånger och nu lyckades med lägga samma förslag våren innan valet och sedan samma förslag på hösten samma år, efter valet. Ett halvår emellan. 

Regeringen med Gunnar Strömmer i spetsen har deklarerat att man vill stärka skydde för fri- och rättigheter. 

Det borde innebära att man också vill göra en ny grundlagsutredning för den här ordningen är inte tillräckligt trygg för demokratin. Som så många larmade innan valet, de från vänster, att demokratin nu här hotad (om högern vinner valet) hade givetvis inte rätt men demokratin är ändå för oskyddad just nu, vilket ironiskt nog Morgan Johansson visat med önskvärd tydlighet. 

Det krävs som bekant bara ett halvår mellan två beslut, om en majoritet av säg galna miljöpartister, S med Morgan Johansson som truppförare och kommunister och vi skulle kunna se samma slags maktövertagande som vi sett i Ryssland och Turkiet. När man hipp som happ ändrar grundlagen och säg förlänger mandatperioderna till 10 år istället. 

Det är ju inte så att det inte hänt förut, att vänstern ändrat grundlagar och omvandlat en demokrati till diktatur. Det finns fler exempel än jag kan räkna upp här men tipsar er alla om att lyssna på min podd Radio Kamrats alla 58 avsnitt om ni vill veta mer. 

Det har hela tiden varit skrattretande att hotet om att demokratin nu kommer avskaffas kommer från vänstern när de, inte minst V och S, så länge Sovjet fanns aldrig hade några problem med diktaturer. 

Olof Palme var kanske världens största diktaturkramare, som snabbare än de flesta gång på gång erkände den ena kommunistiska diktaturen efter den andra och åkte till vissa av dem och lät sig hyllas. Vänsterpartiet var som vi vet en del av det sovjetiska kommunistiska partiet officiellt fram till 60-talet och tog pengar från Sovjet ända från till 1989. 

Väsnterpartiets sista kongress hade grattistelegram från världens värsta personer, och besöktes av en del av dem. Säg en diktator och det var Vänsterpartiets polare. 

Det hus de sitter i fortfarande köptes med blodspengar från Stalin. 

Dags att utreda grundlagen igen med det specifika uppdraget att se över hur man kan göra det ännu svårare att ändra grundlagen.

Det auktoritära krafterna som både S och V representerat för 5 politiska minuter sedan, det vill säga så sent som på 80-talet, har visat att vi inte ska lita ett dugg på vänstern. Vi måste skydda våra grundlagar bättre, inte minst yttrandefriheten. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!