Bedragare i gröna branschen

 

Nyligen skärptes straffet för en ”entreprenör” som under många år lurat till sig pengar för en produkt som visade sig varken finnas eller fungera. Det är ingen överraskning att produkten han valt för sitt bedrägeri är en luftvärmepump som påstods generera mer energi än den förbrukade. 

När bubblor dyker upp, när politiken pumpar upp vissa branscher med stöd och beslut så drar det till sig en massa kriminella och det här är en av lycksökarna. 

Hans uppfinning påstods revolutionera marknaden, skälet var att just han skulle ha lyckats få fram en uppfinning som helt stred mot energiprincipen genom ”synkron energi” som därför kunde producera mer energi än den konsumerade. 

Det lät för bra för att vara sant och det tyckte även PRV som avslog hans patentansökan redan 2015. 

Men som vanligt i media skrivs inte ut vilket företag.

Det har jag tagit reda på. Mannen i fråga är iranier och dömdes till utvisning och 15 års återvändandeförbud. Men har bor inte här utan i Tyskland och heter Behrouz Arasteh. 

 

I domen kan man läsa att ett större antal företag men också förmögna personer förmåtts att låna ut pengar till honom i ”investeringar” i produkten som han sedan bland annat tagit privat. Bolagen han använde som front hette Active Power Global AB och Active Power Sweden AB. 

SLBU är förkortningen på det företag som lånade ut mest pengar. 

I utredningen figurerar dessutom Mehdi Sayed, som grundat Bandidos i Sverige. 

Den här värmepumpen är varken den första eller sista lögnen inom den gröna branschen. Det finns och kommer finnas betydligt värre saker som kommer fram. 

Att vi till exempel har statliga företag som just nu stenhårt lobbar för att fortsätta få miljardbidrag för fossilfritt stål, som i sin tur bygger på enorm el-konsumtion som Sverige varken har nu eller om 10 år visar att sagorna flödar. 

Och få om några i media synar det här. Den här historien har  bara ytligt nämnts i media.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!