Veronica Palm åkte dit

 

Jag har som ni vet då och skrivit om bland annat riksdagsledamöter som tar bidraget efter de slutat och följt upp. Hösten 2020 skrev jag om Veronica Palm eftersom jag noterade att hon hunnit skriva en hel deckare trots att hon levde på bidrag och skulle söka jobb.

Det råder ingen brist på jobb för en barnskötare i Stockholm, vilket är hennes utbildning innan hon blev politiker med superhög lön. 

Hon hade väldigt högt tonläge jämt om bland annat sådant här. 

 

 

Så jag skrev om hennes bolag. Att hon när hon levde på bidrag passade på att belöna sig själv med att dela ut hela vinsten i lågbeskattad utdelning.

Trots att hon drog in inkomster hade hon inte gjort avdrag mot bidraget som hon fått av skattepengar. 

Döm av min förvåning när jag inser att jag missat att mitt inlägg ledde till att Statsarvodesnämnden började granska just henne och ett drygt 8 månader efter jag skrivit så beslutade man att hon fuskat med bidraget.

Nu utgår inga straff för sådant som vi tyvärr vet men hon fick i alla fall betala tillbaka. 

Det är givetvis ingen slump att de granskade just henne och just på grund av utdelningen utan detta skedde för att jag uppmärksammade dem på detta. 

Som man kan se här så ökade hennes intäkter fram till 2021, då hon hon inte längre kunde leva på oss utan tvingades att ta ut lön som alla andra. 

Det är lätt att tjäna ihop mycket pengar när man inte behöver betala in sin egen lön och när skattebetalarna står för kulorna de första 3 åren av uppbyggnad av verksamhet. 

Jättemärkligt att hon nu inte längre beviljar sig själv utdelning heller, efter hon fått bakläxa. Men hon drar som ni kan se in 714 000 kr/år i bolaget så hon kan alltså ta ut en bra lön trots att hon inte har handen i våra fickor längre. 

 

Tack vare er som delar och nu är Patreons så kan jag åstadkomma sådant här. Verklig förändring. Ett beslut i taget.

En annan sådan seger la jag idag ut på Facebook. 

Den 23 november skrev jag om Hybrit –  det fossilfria gröna stålet som bara fått hyllningar av en okritisk media i flera år. 

10 dagar senare la Henrik Jönsson ut en film på Youtube om samma sak. 

 

Igår jag la ut ännu en granskning, som kopplade ihop Hybrit med Stålverk 80 som också var ett liknande projekt. 

Idag kom granskningar av just Hybrit i inte mindre än tre tidningar – Kvartal, SvD Ledare och Dagens Industri Ledare. 

 

Jag är ensam och har minst resurser av alla men jag är ofta först. Detta är vad ni prenumererar på får, ni som är Patreons. Ni är en del av det här för utan era betalningar skulle jag få lägga ner att skriva och skaffa ett jobb som PR-konsult istället.

Tack vare er så kan jag vara först och inspirera andra, traditionell media och fria skribenter, att ta bollen och när många skriver åstadkommer man förändring. 

Det gäller små saker som Veronica Palms bidragsfifflande och det gäller stora saker som enorma subventioner till gröna bubblor. 

För politikerna kan inte ignorera kritiken mot gröna bubblan. 

Fler kommer stämma in, inte minst andra partier, och de som sitter i Rosenbad ska i alla fall på pappret föreställa partier som inte i grunden ideologiskt tror på att sätta marknaden ur spel och satsa skattebetalarnas pengar på rena lotterier, som det här innebär. 

Vi får se om debatten jag nu varit med att dra igång leder någonstans men bara att vi kommer så här långt är en seger i sig. Eftersom Hybrit under 4 år helt utan en enda kritisk artikel bara kunnat få större och större politiska löften och löften om pengar. Våra pengar. 

Ni som prenumererar på min sajt för 45 kr/månad plus moms är en del av förändring på riktigt, en granskning i taget. Och ni får nästan ett inlägg om dagen året om, inte sällan inlägg som granskar något först. 

Jag är mycket tacksam för varenda en av er som beslutar sig för att bli prenumerant. 

Tillsammans kommer vi kunna åstadkomma stor förändring under många år. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!