Samma gamla kommunister

 

Idag vill den före detta partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt, som sitter och solar i Vietnam som hemmapappa och ambassadörsmake just nu, få lite rampljus igen och har skrivit på sossesajten Dagens Arena. 

”Något akut säkerhetspolitiskt argument för att hasta fram Natobeslutet har aldrig funnits”. 

Dags att påminna lite om Vänsterpartiet kommunisternas historia tror jag. 

För den gode Sjöstedt gick med i Kommunistisk Ungdom, som VPK:s ungdomsförbund hette 1978. Sjöstedt var alltså kommunist, liksom alla andra där. Först 1991 tog VPK bort kommunist eftersom det PR-mässigt ansågs vara dåligt, och då bytte även ungdomsförbundet namn men då var Sjöstedt sedan länge aktiv i VPK. 

Partiet han gick med i 1978 var i allra högsta grad anhängare av Sovjetunionen, VPK var i själva verket en del av Sovjets kommunistparti genom Den första internationalen som man var med och grundade och KomINtern som man var medlemmar i tills det avskaffades. 

Pengar fick man varje år även efter att KomIntern lagts ner. Faktum är att Vänstepartiet hjälte Sovjet med mycket genom åren, allt från att tvätta stulet guld och olja i Stockholm till att spionera åt dem. Huset på Kungsgatan 84 köptes med bidrag från Sovjet, pengar från stulen olja när bolaget Naftasyndikat avvecklades i Sverige. Det räckte både till huset där och till en kursgård. 

Det VPK som Sjöstedt gick med i var det enda partiet som röstade emot att Sverige skulle hjälpa Finland under finska vinterkriget så jag förstår att han inte tycker att det finns någon hotbild. Finlands sak har aldrig varit vår sak om du frågan en kommunist. 

Tvärtom, de ville att Finland skulle bli Sovjet. För de var även för Molotov Ribbentrop-pakten när Stalin och Hitler skulle dela Europa mellan sig. 

Skamlösheten i Sjöstedts artikel är slående. 

Finland är grannland med Ryssland, de är alltid hotade av Ryssland. Sverige ska gå med i Nato för att skydda svenska medborgare från framtida attacker från fiendeland men inte minst också av solidaritet med vårt brödrafolk i Finland. Ett land som en gång var Sverige. Inte som många tror var ockuperat av Sverige utan Finland var Sverige innan det blev Finland, innan det blev ett självständigt land. 

Vet ni vilka som däremot ockuperade Finland?

Ryssland. Det var från dem de slog sig fria och blev Finland, ett självständigt land som för några år sedan firade 100 år. 

Men det är lätt att vilja glömma historien när man representerar det parti Sveriges riksdag som har den absolut och utan jämförelse smutsigaste historien. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!