Maldiverna sjunker inte men hycklar desto mer

 

Den tropiska ö-nationen Maldiverna har länge varit som isbjörnen – en symbol för klimatkrisen. I decennier faktiskt. Men precis som isbjörnen är det fake news. Maldiverna sjunker lika lite som isbjörnen är utrotningshotad. 

Men precis som Pakistan har de för länge sedan insett att dra nytta av klimathysterin och åka iklädda billiga kostymer och ledsen uppsyn till klimatmöten för att vigga pengar av andra länder. 

Samtidigt gör de mycket lite själva och skyller på fattigdom när verkliga skälet är att man inte vill. De vill inte ha investeringar i grön energi, de vill ha kontanter. Och de struntar i klimatet på hemmaplan.

De har även skaffat sig en klimatminister, precis som Pakistan, vars enda jobb är att utmåla alla katastrofer som rika länder påstås orsaka i deras länder. 

Samma klimatminister har nyligen klagat på Sveriges miljöpolitik.  Liksom Pakistan hävdar de att det som drabbar dem inte är deras fel och att rika länder nu måste betala. De påstår också att de ”tvingas prioritera bort kritisk finansiering från sjukvård och utbildning” och skyller bristerna i demokratin på att de inte hinner fixa det, pga klimatkrisen. 

Maldiverna har som sagt varit favoritlandet nummer ett för klimatrörelsen eftersom det är otroligt vackert, har korallrev och sägs det kommer att försvinna på grund av havsnivåhöjningar. Ingen kan glömma Al Gores storslagna Disney-epos om en apokalyps av stora mått när glaciärer rasar ner i havet och olika länder hamnar under vatten. Artikeln nedan är hämtad från 80-talet. 

2008 ville presidenten i en stor kampanj flytta Maldiverna (!) eftersom det ju när som helst skulle sjunka. När som helst sedan 80-talet. 

 

Det verkar dock inte som om planerna på att flytta Maldiverna fortgår.

I själva verket rapporterade landet 2017 om att man själva övergett klimathotet utan satsade istället på att bygga ut landets för turism. En av de saker man vet orsakar växthusgaser. 

De enda som i praktiken inte verkar bry sig om Maldivernas framstående katastrof verkar vara just Maldiverna, förutom när det vankas pengar på klimattoppmöten då. 

 

Året efter inleddes det stora projektet att bygga nya långa landningsbanor och bygga ut flygplatsen, med pengar från Kina. 

De planerar att öka turismen från 1,3 miljoner till 7 miljoner per år. 

En fyrfilig motorväg är också planen.  Projektet finansieras av lån från Indien och beräknas att totalt kosta  1,19 miljarder dollar när fas två och ytterligare en motorväg är byggd. 

I februari i år öppnades ännu en flygplats på Maldiverna för ännu lättare access för alla turister man planerar för. 

Samtidigt bränner de olja och gas som om det inte fanns någon morgondag och har blott 1 % förnybart i sin energimix, trots att det har sol varje dag och dessutom mycket vind eftersom det är en ö. Men istället väljer de att importera stora mängder olja. Notera också att Maldiverna inte behöver värma upp sina hus som vi i norr lägger avsevärd elmängd på. 

Varför lägger de inte pengarna de nu lägger på flygplatser på att ersätta oljan med solkraft och vindkraft? 

 

Maldiverna är också en hårdför islamistisk stat som förtrycker kristna och hamnar på en inte hedrande 16:e plats när Open Doors publicerade sin årliga rapport om förföljelse av kristna. 

Invånarna har inte verklig yttrandefrihet eftersom den nya konstitutionen medger rätten men med undantaget sådant som kränker islam. Alltså har man inte yttrandefrihet. 

Invånarna lever också under strikt sharialagar och har ingen egentlig personlig frihet. 

Samtidigt som de tigger pengar av resten av världen när de bygger ut turismen, flyget och motorvägarna har de fått pengar från FN:s klimatfond och kräver nu som sagt ännu mer pengar från länder som Sverige. 

 

Klimatfonden har 8,3 miljarder dollar i tillgångar. Här kan ni se vilka som bidrar mest. 

Sverige har hittills gett bort nästan 600 miljoner dollar, eller 4 miljarder svenska kronor till klimatfonden.

I en tidigare version som jag hade angav FN även dollar per capita men det har intressant nog försvunnit. Gissningsvis är det dålig PR när man visar exakt hur mycket per capita små länder som bland annat Sverige ger bort. 

För jag tycker att siffran är stötande.

Sverige har gett bort absolut mest per capita till FN:s klimatfond, hela 60 dollar per person, att jämföra med till exempel USAs 9,3 dollar eller Storbritanniens 19,97. Eller varför inte Belgiens 70 cents per person?

Här är ett av flera skäl varför jag alltid tar skärmdumpar och lägger in i mina inlägg, då finns uppgifterna kvar när någon ändrat saker. 

En annan faktor som det talas tyst om men kanske har något att göra med Maldivernas enorma fokus på att själva öka växthusgasutsläppen genom massturism är att Madliverna och andra atoller i själva verket tack vare landhöjningen samtidigt ökat landmassan. 

Sedan 2000 har Maldiverna ökat sin landarea med 37,5 kvadratkilometer. 

Samtidigt som havsnivån ökat totalt globalt med 3,9 mm per år sedan 1992 enligt Nasa. Men höjningen sker inte överallt, jorden är inte slät utan det är lokala variationer överallt i havet som gör att när havsnivån ökar som ökar den inget alls på vissa ställen. Hur det exakt ser ut på Maldiverna verkar inte gå att hitta data på, mer än att erosionen av stränderna i sig orsakar att vattnet kommer närmare bebyggelsen. 

 

Det finns heller ingen data på just Maldiverna hur landhöjning och havsnivåhöjningen påverkar landet. Allt du kan läsa i media utgår från gissningar och prognoser, inte faktiska siffror. Man pratar sedan 80-talet om risker, och som vi kan se så ligger inte Maldiverna ännu under vatten trots att det var det man sa på 80-talet, på 90-talet och när Al Gore åkte runt med sin film tidigt 2000-tal. 

Det vi däremot vet är att Maldiverna liksom Pakistan hycklar om klimatet. De har själva inte tänkt att ändra sitt eget beteende eller ändra energimix, utan bygger istället ut allt som kostar i växthusgaser. 

De som ska betala deras ökade kostnader är tydligen västvärlden, som när det vankas bistånd och klimatpengar tar på sina ledsnaste miner och med stora ord och beskyllningar vill utpressa sig till pengar från oss andra. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!