SVT mörkade att det var migrantkravaller

 

Igår spelade Belgien mot Marocco i fotbolls-VM och förlorade med 2 – 0. SVT har som vid alla stora sportevenemang en studio. Följande personer sitter i den: André Pops, Therese Strömberg, Daniel Nannskog och Jonas Eriksson. 

 

Och i klippet säger först André Pops:

– Upplopp i huvudstaden Bryssel. 100-tals poliser med vattenkanoner ute

Therese Strömberg:

– Ja, det är helt fruktansvärda bilder vi ser. Och även om det på något sätt inte går att försvara det så kan man ändå förstå att det är väldigt väldigt upprört i Belgien, eh, baserat på det landslaget har presterat. Det var ett lag som tog sig hela vägen till ett brons i förra VM och ett landslag som väldigt många har höga förväntningar på.  Att man blir förbannad och besviken är en sak men de där bilderna vill vi absolut inte se. 

Slutsatsen man drar är att arga belgare blev besvikna för att Belgien förlorade och började bränna bilar och kasta sten på polisen. 

Men det var inte vad som hände. 

Och att statlig television inte orkar kolla fakta är tyvärr vanligt förekommande men inte desto mer beklämmande för i själva verket startades kravallerna av glada marockanska fans, migranter boende si Belgien som för att fira vinsten valde att attackera det belgiska samhället. 

 

 

Som alla kan se om man tittar på bilderna är männen, för det är enbart unga män, nordafrikaner, inte belgare. Här nedan kan ni se marockanska fans insvepta i flaggan stående på ett bränt bilvrak i centrala Bryssel. 

 

Och detta är ju en helt annan nyhet än den fotbolls-studion försökte förmedla. Att besvikna belgare skulle ha satt sin egen stad i brand när det i själva verket var tvärtom. 

Återigen är SVT slarviga med sanningen, trots att de kostar oss 5 miljarder kronor per år i skatt. Generande å deras vägnar. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!