Smutsigt spel i C partiledarstriden

 

Centern är ett folkrörelseparti och har alltid varit stolta över att det till exempel har en öppen partiledarprocess där vem som helst får kandidera och där flera kandidater sedan kämpar öppet om posten. Även om även deras modell också innebär en hel del centralstyrning man helst inte vill låtsas om, som att det ändå är valberedningen som väljer ut vilka som får kämpa öppet och att det sedan är valberedningen, visserligen efter nomineringar, som meddelar den enda person som sedan kommer föreslås inför stämman. 

Men den är mer öppen än de flesta andra partiers exklusive Miljöpartiets möjligen. 

Man vill också lyfta fram att Centern är ett snällt och schysst parti. 

Men det är nya tider nu och andra slags partiledarkandidater, det är tydligt. 

Fulspelen har redan börjar och det är Elisabeth Thand Ringqvist som håller i taktpinnen. Som jag skrivit tidigare är hon omgiven av proffs och har säkerligen fått flera att hjälpa henne med lite olika saker nu när hon kandiderar. Jag spådde redan i vintras att hon, när Lööf skulle meddela sin avgång vilket var lätt att gissa låg i hyfsad närtid, trots att hon inte ens varit politiker skulle kandidera. 

Så givetvis har hon byggt ett nätverk inom partiet från start som sedan, när hon annonserade sin kandidatur, kunde aktiveras och hjälpa henne att nå hela vägen. 

En av dem är tydligen SEB:s kommunikationschef Frank Hojem. Honom har ETR känt sedan hon jobbade som politiskt sakkunnig åt Maud Olofsson på Näringsdepartementet, där även han arbetade. 

 

Frank Hojems make Petter jobbar för övrigt på Miljödepartementet. 

Patrik Oksanen är liberalen som 2015 började arbeta indirekt åt Centerpartiet genom att han blev ledarskribent för en centermärkt ledarsida.

Han fick plötsligt ett meddelande från Frank. Oksanen hade gillat Bäckströms ursäkt på Facebook efter att han, överraskad och överrumplad av frågan tydligen, inte hade några färdigskrivna svar på Centerkvinnornas frågor om Pride och vigsel av samkönade par. 

En fråga som passar alla som vill se Annie Lööf nummer två perfekt givetvis och Centerkvinnorna vill ha ETR, det är uppenbart. 

Alltså fick de ställa den här frågan, och som av en händelse filmades just denna sekvens och hamnade publikt. Det är lätt att se vilken kandidat som tjänar på just det. 

Frank Hojer reagerade alltså på en så liten sak som en tumme upp för en ursäkt och bestämde sig för at messa en av partiets fristående opinionsbildare Patrik Oksanen.

 

Han arbetar aktivt för att ETR ska bli partiledare och i ett led i detta messar han nu en rad andra (givetvis, Oksanen var inte den enda som fick mess av honom) för att få dem att svänga och öppet stödja hans kandidat. 

 

Oksanen förklarade i ett långt inlägg på Facebook varför han valde att lägga upp den privata konversationen publikt, vilket stavas ”smutsigt spel”. 

 

 

Alla i Centerpartiet vet att Bäckström är kristen och har ett förflutet inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen, en slags frikyrkoaktiv del av svenska kyrkan kan man säga. Många väljare och aktiva inom Centerpartiet kommer traditionellt även från olika församlingar, landsbygden har alltid varit mer religiös än städerna så traditionellt är det verkligen inte märkligt men för Stureplanscentern är detta förstås mumma. 

En kristen man från Värmland som inte går runt på dagarna och funderar på HBTQ-frågor kan man lätt nita och försöka måla upp som konservativ. 

 

 

Oksanen har också pratat med andra som fått liknande propåer från just Hojem om Daniel Bäckström i syfte att smutskasta honom för att ETR ska ta hem det. 

Som om Daniel Bäckström inte skulle ha intervjuats av valberedningen om bland annat åsikter kring sådant redan. Ingen skulle ha släppt igenom en person som de inte var 100 % säkra representerade liberalismen som Centerpartiet står för. Det är skrattretande i sin orimlighet. Givetvis är han varken homofob eller något annat. 

Men han är det största hotet mot ETR:s kampanj och därför har hennes nätverk nu valt att attackera honom, kosta vad det kosta vill. 

Sannolikheten att Bäckström skulle ta hem det var givetvis stor, därför behövdes en skandal att bygga smutskastningen på och här kom den. Otippat. 

Politiken är en ful bransch men det ironiska är att Centerpartiets självbild är att man är ett öppet och schysst parti. Den självbilden måste nu ha nått vägs ände. 

Elisabeth Thand Ringqvists populäritet i media beror garanterat på flera saker men en av dem är att hon själv och henne bästis Feffe har mycket goda kunskaper och kontakter inom just PR och media. Men alla ska granskas och nu rullar det ändå ut även sådana om henne. 

Hennes, inte minst av henne själv, omvittnade goda ledarskap har också på senare ifrågasatts mer och mer. Som hennes roll som ordförande för Skärgårdsstiftelsen. 

 

Hon var tidigare ordförande för skogsbolaget Storskogen (från 2019) och tänkte att hon skulle fortsätta vara det när hon kandiderade till riksdagen. Hon meddelade inte ens styrelsen eller ägarna att hon skulle kandidera utan de fick läsa det via media. 

Storskogen börsnoterades förra hösten. 

 

Under ETRs ledarskap har Storskogen inte heller lyckats särskilt bra. 

Det skrev Affärsvärlden i februari och i maj i år kom andra dåliga rapporter om lägre förväntat resultat och kursras. Som alla vet kommer effekter av styrning och ledarskap även efter man lämnat. 

 

Placera beskrev bolaget i juni 2022 som ett bolag utan kompass och styrning.  Med anledning av de förvärv bolaget gjorde tidigare, bland annat under Elisabeth Thand Ringqvist ordförandeskap, så har aktien fortsatt att falla även i höst. 

 

Jag tror inte vi sett slutet på fulspelet kring partiledarposten. Centerpartiets bullerbydagar är över. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!