Charlatanerna Rung faller

 

Jag har skrivit om Nina och Peter Rung länge, inte minst har jag twittrat om dem. Som den här från 2021 där jag just skrev om hennes utbildning, som bara är en kandidat. 

 

 

Från 2019:

 

Här är en från 2020. 

 

 

I augusti 2020 skrev jag första blogginlägget om just Peter Rung, som utan någon som helst relevant utbildning eller erfarenhet så fort han gifte sig med Nina Rung plötsligt blev expert på feminism och barn och våld mot kvinnor. Hepp, så kunde han titulera sig expert, trots att frugan inte heller är expert, inte akademiskt meritmässigt. 

I september 2022 valde jag att granska makarna Rung, för de arbetar ihop med skojeri-projektet Huskurage som de lurat på olika offentliga aktörer. Jag valde att granska deras verksamhet och företag. 

Kvartal valde nyligen att ta vid och också granska Rung, med fokus på Nina Rung och Huskurage samt hennes självbetitlade expertis. Hennes blott fil kand har dock varit känd länge, som ni kan se, men att fler opinionsbildare ifrågasätter scharlatanerna Rung är givetvis välkommet. 

 

Hon har nämligen tyvärr fått påverka alldeles för mycket och är en av orsakerna till att det idag är obligatorisk sex och samlevnadskunskap från förskolan (!). 

Deras av Brå finansierade projekt Huskurage som de först kunde utveckla med pengar från dem för att sedan starta bolag och sälja sedan 2015 har fått mycket kritik. Bland annat från Tryggare Sverige, från polisen och ROKS. I själva verket kan det vara farligt att ingripa personligen när man misstänker våld inne hos en granne. Man ska därför ringa polisen. 

0

 

 

 

En utvärdering av Brå har visat att Huskurage trots att det infördes i Gävle inte alls lett till att grannarna upplevt att de brytt sig mer om sina grannars välbefinnande eller ökat deras kunskap om våld i nära relationer. 

Ett fiasko med andra ord. 

 

Paret Rung har tyvärr kunnat leva gott på att olika offentliga uppdragsgivare framför allt, som kommuner, kommunala bostadsbolag och regioner anlitat dem för många tiotusentals kronor för en timmes föreläsning av antingen Peter Rung, utbildad av livets hårda skola och dokusåpa, och Nina Rung, med 3,5 års fil kand i kriminologi och enstaka kurs i genusvetenskap. 

Men tack vare att jag och sedan Kvartal uppmärksammat dem, och Britta Svensson skrev föredömligt redan 2018 på Expressen så har äntligen något hänt. Karlshamns kommun avbokade därför precis en föreläsning. 

 

Nina Rung är inte glad. Inte alls. För det är ju inte kul att få kritik särskilt när man seglat i tio år och fått lajva expert på allt från kriminalitet till kvinnors hälsa i 10 år. Andra kriminologer som används i media är forskare men Nina Rung har som bekant inte ens orkat ta en magister. Enstaka kurser har gjort henne till genusvetare men visst kan man vara expert utan att ha forskat, men inte utan utbildning alls som Peter Rung. 

På Instagram beklagar hon sig över granskningarna. Och använder ett citat av Michelle Obama. Hon vidhåller att hon är genusvetare med sina strökurser men som vanligt när av media omhuldade vänsterperson till slut får kritik så är svaret att man försöker TYSTA HENNE.

 

 

Hon fortsatte beklaga sig i en till bitter kommentar idag på Instagram där hon jämför sig själv med kvinnorna i Iran, som mördas för att de inte har slöja och protesterar mot mullornas förtryck och hävdar att hon försöker tystas. 

 

”Det är 2022 och män hatar, drevar, förtalar och misstänkliggör kvinnor för att få tyst på dem. Det är framför de som tar ställning för kvinnors rättigheter och för jämställdhet som ska tystas”. 

Den pretentiösa dramatiken hon har gjort till sitt signum på Insta (jag glömmer inte hennes tårar när högern vann valet och hon skrev att nu skulle planeten gå under, ungefär) fortsätter:

”Det är 2022. En onsdag i november. Och just idag tänker jag på hur kvinnor förgörs och på hur få som verkligen vill göra något åt det”. 

Stackars stackars Nina Rung som sitter och gråter i sin mångmiljonvilla söder om Visby nära havet och med en stor pool i trädgården och lågbeskattade utdelningar från de höga föreläsningsarvodena till bolaget. 

 

Men framför allt handlar kritiken mot Rung inte om akademiska meriter, hon har utbildning i en av sina expertområden utan att deras projekt Huskurage inte fungerar och inte är bra.

Detta är skälet varför ingen offentlig aktör ska slänga dyrbara skattekronor på att någon av Rungs föreläser om Huskurage eller våld mot kvinnor – det är värdelösa råd som dömts ut av en mängd olika aktörer. 

Huskurage är ett fiaskoprojekt och folk ska ringa polisen om de hör något oroande från grannar, inte ringa på själva. 

Jag hoppas nu att andra som funderat på att införa det eller bokat in Rungs som föreläsare om just detta ska avboka. Skattekronor ska inte gå på skojeri. Och Nina och Peter Rung har alldeles för länge utan tillstymmelse till kritik fått skära guld med täljkniv i skattebetalarnas ficka. 

Personligen förstår jag heller inte hur en enda kommun kan boka in Big Brother-Peter som bevisligen har noll och ingen erfarenhet. Hans enda merit är att han är gift med Nina Rung och därför fått hålla föreläsningar så hans expertis är att hålla påhittade föreläsningar. Han har gått en 2-årig linje på gymnasiet, det är hans enda merit. Och att han är Agneta Sjödins fd pojkvän. 

Jag har länkat till en av dem som ligger på Youtube i mitt inlägg från september så kan ni få se verkshöjden själva. Spoiler – han tar upp leksaker ur en låda för att illustrera inklusive Bamse. 

Så länge det offentliga är en marknad på 600 miljarder kommer olika skojare försöka att kränga ”expert-föreläsningar” och leva mycket gott. 

Men det är vårt uppdrag som skriver är att avslöja dem och jag är glad att mina granskningar bidragit till detta. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!