Pakistans klimathyckleri

 

Klimatalarmisterna spiller aldrig några tillfällen att larma om apokalypsen som bekant. Pakistan drabbades, som de ofta gör, av översvämningar eftersom landet ligger nära havsnivån och översvämningar är vanligt. Effekterna av just denna blev dock förödande. Media trumpetade direkt att det är klimatet och Pakistans ledare var inte sena med att anklaga rika västländer för att sabba klimatet så att fattiga pakistanier sedan får betala. 

DN kallade det klimatkatastrof direkt, utan närmare efterforskning. 

SVTs Erika Bjerström, själv trumpetare i klimatorkestern, hakade på direkt. Hon återgav klimatministerns påstående att ”Pakistan är som ett vykort från randen av klimatstupet som världen rusar emot”. Hon vet var som får spinn i media, den saken är klar. 

Pakistans regerings PR-mål är tydligt – att skylla allt på andra. De rika. Oss i väst. Och det är såklart lätt att dras med, för vem vill kolla närmare på sådant när folk dör, blir sjuka, när deras hem och byar är under vatten?

Det känns oempatiskt, och det är syftet. De få som vågar anklagas direkt för att vara klimatförnekare, dagens vänsterbesvärjelse nummer ett. 

”De länder som har blivit rika genom att ha stora utsläpp av växthusgaser de har nu ett ansvar att dela med sig.”

Här anar man något annat – pengar.

Pakistan tänker använda katastrofen för att kräva pengar av andra länder och av internationella samfund, och kommer säkert lyckas. 

Det handlar om mycket pengar, närmare bestämt 400 miljarder kronor som Pakistan på klimattoppmötet tänkt att lägga vantarna på, så man kan också säga att de nu använder en naturkatastrof som hävstång i förhandlingar. I den aspekten var det tur i oturen att den hände innan och inte efter klimattoppmötet i Egypten. 

Men det finns andra uppfattningar om varför Pakistan drabbas så katastrofalt av monsunregn – dålig politik.

Katastrof-forskare är inte en grupp som så ofta intervjuas tyvärr, hade media gjort det hade en sådan kunnat upplysa om att Pakistans problem är att dålig politik, fattigdom och brist på kapital orsakat katastrofen vi nu ser. Och att antal döda i översvämningar toppade 1965, därefter har de sjunkit trots att befolkningen ökat. 

Folk bor för nära vattendrag i för dåliga hus och staten har för dåliga resurser för att bistå de som finns i de områden som riskerar översvämning. 

Detta är skälet varför det verkar gått media helt förbi att bl a Pakistan deltar på klimatmötet med fler olja- och gaslobbyister än med delegater. 

Vad beror då detta på? Hur kan ett fattigt land som Pakistan som i hårda ordalag precis beskyllt alla sina problem i princip på rika länder och kräver att få 400 miljarder kronor i kompensation samtidigt skicka en massa oljelobbyister dit?

För att Pakistan har stora fyndigheter av framför allt gas men även olja och de eldar fossila bränslen som om det inte fanns en morgondag. Eller det finns det ju inte enligt klimatorkestern. 

Redan 1868 började man leta efter olja i Pakistan och man hittade flera oljekällor. När Pakistan blev självständiga från Storbritannien tog man över oljekällor i Khaur, Dhullian, Joya Mari och Balkassar. Man hittade ytterligare fyra oljefält efter det. 

Landet har ännu mer gas och tio gasfält finns, varav fyra används för produktion. 

Faktum är att Pakistan vad gäller energimix bara har 4 % förnybart. 68% av all energi kommer från fossila källor. 

Kollar man på listan över alla länders andel av världens totala utsläpp kommer Pakistan på plats 31. Var kommer då skurk-Sverige i sammanhanget, som nu kommer förstöra planeten för att rika människor inte får 70 000 kronor i bidrag för att köpa Tesla?

Plats 63. 

Innan media bestämmer sig för att bara köpa vad Pakistans eller andra regeringar säger kanske man nästa gång kan göra lite research själva nästa gång?

Och ställa lite frågor om varför man inte slutar elda med gas och olja om man är orolig för klimatet, eller varför man skickar fler fossila lobbyister till klimattoppmötet än delegater. Man kan också fråga sig om det finns några andra intressen varför politiker är så snabba med att skylla ifrån sig, som till exempel pengar?

Ett litet tips i all välmening. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!