Fairtrade är röda bananer

 

Jag fördrog när de kallade sig Rättvisemärkt för det gav i alla fall inte illusionen om något objektivt men när LO och Svenska Kyrkans varumärke anslöt sig till Faitrade blev bananerna plötsligt i andras ögon bara helt vanliga bananer, fast lite godare. Lite finare bananer. När de varit röda hela tiden. 

Jag granskade dem tidigt och en av mina största prestationer är på topp tio-listan nog att det åtminstone är allmänt känt idag att Fairtrade inte är något objektivt utan är en lobbyverksamhet som ägs av LO och Svenska Kyrkan. 

Men nu är det dags att damma av den kampanjen tror jag för obegripligt nog slänger fortfarande vissa kommuner och regioner pengarna i sjön på det här. 

Att Fairtrade-certifiera sig är rakt av rent slöseri med skattepengar, och ger dessutom LO och Svenska Kyrkan muskler i debatten. Två gånger dåligt alltså. 

47 kommuner och 3 regioner är idag Fairtrade-certifierade.’

Ni kan se på listan om just er kommun är med. 

 

 

Som man kan läsa i deras årsredovisning är just certifieringen en av flera viktiga finansieringskällor för föreningen Fairtrade. Tjänar de inte pengar på produkter också, tänker ni kanske nu. Jo, men fiffigt nog har de ett aktiebolag till alla de intäkterna. Så kan de låtsas som om de är ideella. Fast aktiebolaget drar in stora pengar från privata marknaden att certifiera enskilda produkter. 

Men det fåniga certifierings-systemet för kommuner och regioner tar alltså föreningen Fairtrade hand om och tar alla intäkterna. I begynnelsen kostade det bara att ansluta sig men nu har de en portfölj av avgifter och differentiering vilket gör det betydligt mer lönsamt, för dem. Kostnaden för skattebetalarna har dock stigit. 

 

 

Medlemmarna i denna röda organisation är otippat nog bara vänsterorganisationer och delar av arbetarrörelsen. Svenska Kyrkan räknas också in där numera. Lärarförbundet påstår sig fortfarande inte vara en del av arbetarrörelsen och sossarna men är prospekt numera. Vad scouterna gör det är oklart, vet alla föräldrar med scouter att deras ungar indirekt därmed är med och legitimerar LO:s bananprojekt?

 

 

Jag har direkt ett städjobb för den nya regeringen – kasta ut Fairtrade från följande: regeringskansliets referensgrupp för hållbar bolagsstyrning, kommerskollegiets referensgrupp för handel och hållbar utveckling och regeringskansliets referensgrupp för internationell handel. 

Vi får hoppas att bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell eller hans medarbetare ser detta. 

 

 

Totalt slösar 47 kommuner och 3 regioner 717 500 kronor på certifieringen MEN det är bara för att få kalla sig Fairtrade. Den stora kostnaden kommer av merkostnaden för deras extra dyra bananer och kaffe som de därmed förbinder sig att köpa. De intäkterna tar aktiebolaget sedan. 

 

 

Under bidrag kan man läsa att stora delar av deras intäkter kommer från…..SIDA såklart. Vi spenderar som bekant bara 18 % av biståndsbudgeten på katastrofhjälp till svältande barn och sådant, resten går till den här typen av skräp. 

Union to unionen borde LO betala men nix, det ska vi skattebetalare pynta. Och 2,6 miljoner kronor per år trycks ner i Rättvisemärkts fickor för att opinionsbilda om sådant här. 

För syftet med föreningen Fairtrade förutom att vigga bidrag är att opinionsbilda för att alla ska tvingas köpa in deras produkter, via upphandling framför allt. 

 

 

 

Kostnaden för kommuner och regioner är gömd i deras andra verksamheter, smart nog då det blir svårare att sådana som du och jag kan utkräva ansvar och redovisning. 

Man kan läsa i deras dokument att för att bli certifierad krävs en samverkansgrupp, arrangemang och kommunikation. Allt syftar till att Fairtrade ska få gratis opinionsbildning och reklam, givetvis. Betalad av skattepengar. 

 

 

 

Mängden arbetstid kommuner och regioner förväntas lägga på ansökan och sedan redovisningen är också en stor kostnad, för att inte tala om merkostnaden för att köpa deras produkter då aktiebolaget givetvis skär emellan vad leverantörerna får och vad certifieringen kostar. 

Följande kommuner slänger pengar på det här idag: 

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Umeå
 • Helsingborg
 • Lund
 • Landskrona
 • Kristianstad
 • Växjö
 • Nässjö
 • Gnosjö
 • Jönköping 
 • Borås
 • Mark
 • Lerum
 • Tranås
 • Trollhättan
 • Uddevalla
 • Vänersborg
 • Lidköping
 • Mjölby
 • Linköping
 • Norrköping
 • Valdemarsvik
 • Finspång
 • Åmål
 • Säffle
 • Karlstad
 • Forshaga
 • Munkfors
 • Örebro
 • Eskilstuna
 • Södertälje
 • Botkyrka
 • Sundbyberg
 • Västerås
 • Uppsala
 • Avesta
 • Falun
 • Borlänge
 • Härnösand
 • Kramfors
 • Sollefteå
 • Örnsköldsvik
 • Östersund
 • Piteå
 • Luleå

 

Uppmaning till alla som bor i kommunerna och som inte vill ha det här längre – maila er kommun eller parti och kräv att man slutar sponsra LO:s bananprojekt. 

De får finansiera sin egen opinionsbildning. Om alla kommuner slutar betala kommer Fairtrades inkomster gå ner rejält och skattepengarna ska läggas inte på dyra märkningar utan mycket hellre på svenskt och närproducerat för att stödja Sveriges bönder. Inte minst i dessa tider. 

LO har seglat alldeles för länge på den här bananbåten, där de kommuner fortsätter att övertygas om att det här är något bra. När det i själva verket är blaj. 

Bönderna som de anlitar är inte de fattigaste, de har inte råd. Istället betalas fasta priser oavsett marknadspriset vilket gör att bönder som är inne i systemet kan producera trots överskott på marknaden, de får ändå samma bra betalning. Medan fattiga bönder utanför systemet får se sina intäkter sjunka när marknaden översvämmas av Faritrade-produkter. 

Det är ett orättvis skitsystem som tränger ut de allra fattigaste. Så blir det när man planekonomiskt planerar ett system specifikt för en utvald elitgrupp, en insider-outsider-bubbla när de värst utsatta drabbas värst. 

Gör som jag, undvik aktivt att råka få hem deras produkter.

Jag vill inte, som LO vill,  bidra till att de fattigaste bönderna svälter. 

LO:s bananprojekt måste kastas ut ur alla finrum och alla kommuner och regioner som lägger andra människors pengar på det här förmås att sluta med det. Omedelbart. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!