DN-expert är miljöaktivist

 

Som vanligt när det gäller media använder de ”experter” som visar sig ha helt egna privata agendor. Tomas Kåberger, professor, får idag döma ut Tidö-avtalet och kärnkraften helt oemotsagd. 

Rubriken är: ”Elexperten: De förstår inte vad de skrivit”. Ett rätt kraftigt påstående ändå från en professor och elexpert om landets regeringen kan man konstatera. 

 

 

I texten anas en subjektiv bredsida och politiska egna uppfattningar, vilket visar sig korrekt vid en närmare granskning av Kåberger. Han anser att det inte finns något landet satsat på mer än kärnkraft för det första, så något fog för kritiken om avvecklingen ska antydas är orimlig. 

 

 

Han kritiserar Tidö-avtalets formuleringar och hävdar att det handlar om någon slags orättvisa att avtalet vill ta bort subventionerna till vind och sol som finns. 

 

Kåberger var Miljöpartiets ena val att inifrån Vattenfall via styrelsen styra Vattenfall politiskt, då de lärt sig av proffsen Socialdemokraterna att utöva sin makt inifrån Rosenbad på alla tänkbara sätt som är mer bestående än fyraåriga mandatperioder. Så redan i mars 2015 utsåg de Kåberger till styrelsen. 

 

Tyvärr sitter han fortfarande kvar men jag hoppas regeringen ersätter honom med en neutral person istället, en som inte styrs ideologiskt. 

Att Kåberger suttit i Naturskyddsföreningens styrelse länge tidigare förtäljer dock inte den oberoende Dagens Nyheter, vars enda syfte enligt egen utsago är att neutralt förmedla nyheter enligt pressetikens regler. 

2018 var han vice ordförande. Då handlade det om att valberedningen föreslagit till tre miljöpartister till styrelsen, efter kritiken valde Carl Schlyter att hoppa av. 

 

 

Jag blir ändå så trött på att experter så ofta avslöjas vara lobbyister i media. Det är som om de fortfarande tror att det är 1995 och de kan komma undan när svaret ligger några googlingar bort för vem som helst. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!