Varför gör Rektor Linneas skola vinst?

Debatten var hård om friskolor med fokus på vinst även inför det här valet men frågan överskuggades tack och lov av verkliga problem, som energikris och skjutningar. Och krig. 

För vinsten inom skolbranschen är inte ett problem, inte ens ett litet. Man gör det väldigt enkelt för sig och vill inte fixa skolan om man tror att bara vi förbjuder vinst så blir alla skolor bra. 

Men eftersom nu vinst är Skol-twitters stora röda skynke ihop med landets samlade socialister tänkte jag nu ta vid där debatten inför valet slutade lite. 

Jag har begärt ut resultatet för Göteborgs kommunala skolor. 

Fantastisk läsning, om man gillar vinst. Till skillnad från Stockholms skolor, som gör allt rätt och går med förlust, gör Göteborgs skolor fel. Och går med vinst. Jättemånga skolor faktiskt. Om ni nu invänder att ”hallå, kommunala verksamheter kan inte göra vinst ju” kan de alltså det.

Vinst är inte magiskt. Det är skillnaden mellan intäkter och kostnader och i de fall då överskott uppstår. Det kallas vinst. Eller överskott. Antingen gör man vinst eller förlust. Att pricka nollan är väldigt svårt.
 

Som ni kan se gör Bergsjöskolan hela 14,2 % i vinst 2021. Fantastiskt. Valfri friskola skulle drömma om ett sådant resultat. Eller vänta, kanske inte eftersom Skol-Twitter då skulle kalla dem profitörer som inte hör hemma i skolan. 

Hur gick det då för Linnea Lindqvists skola som hon inte är rektor för utan vice rektor?

Rektor Linnea gjorde 7,4 % i vinstmarginal förra året. Mycket bra jobbat. 


Hur kommer det så att de här utsatta skolorna så att säga, kan panga in så mycket vinst på barn varje år? Tja, de har väl dragit ner något. Inte anställt behöriga lärare kanske. Har billigare mat så att barnen inte får näringsriktig mat. Sänkt lärartätheten. På olika sätt försämrat kvaliteten för vinst går ju inte göra annars. Det vet vi av debatten. Skolorna måste ha blivit sämre helt enkelt. 

Några skolor sticker dock ut och några av dem är Fiskebäcksskolan och Hovåsskolan. Båda har enligt Göteborgs stads hemsida låg socioekonomiskt index. 

Som ni kan se har Hovåsskolan 70 i socioekonomiskt index medan Hammarkulleskolan har 228. Fiskebäcksskolan har så lågt som 40. 

Fiskebäcksskolan gjorde 317 562 kronor i förlust och Hovåsskolan hela 2,9 miljoner i förlust. 

Båda skolorna i områden med hög andel svenskfödda akademiker med bra jobb bland föräldrarna, båda områdena är mestadels fina villor nära havet strax utanför Göteborg. Borde i de skolorna ha alla förutsättningar att inte göra förlust, de som har så himla enkla elever och inga problem alls i världen (enligt debatten)?

 

Om man istället kollar på vad skolorna får för intäkter kan man se att Hovåsskolans skolpeng per elev i förskolan är 43 017 kronor. 

 


 

Medan Linneas skola Hammarkullesskolan istället får 57 325 kronor per elev. Eller 33 % mer än eleverna i Hovås. 


Bergsjöskolan i sin tur får 51 710 kronor per elev i förskoleklass. Eller 20 % mer än Hovås. 

 

Ändå sitter Linnea Lindqvist gång och gång och gnäller hur de inte har tillräckliga resurser och så många barn som har behov etc, trots att hon är väl medveten om att politikerna bestämt att just hennes elever än 33 % mer värda än barnen i Hovås. 

Det är lätt att göra vinst när man är garanterad intäkter och får 33 % mer än vissa andra skolor, kan man konstatera. Trots detta har vi aldrig sett Skol-Twitter nämna en enda kommunal skola som gjort vinst på bekostnad av eleverna. Är inte det märkligt? Vinst kan man ju inte göra på annat sätt att ha låg kvalitet. 

Så trots 33 % högre intäkter till skolan har alltså Hammarkulleskolan dragit ner sin kvalitet för att göra 7,4 % vinst. Jättedåligt tycker jag. Ska inte skattepengar gå till utbildning?

Ja, jag är ironisk givetvis. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!