Är Giorgia Meloni verkligen fascist?

Defendiamo Dio, Patria e Famila. 

Försvara Gud, fosterlandet och familjen, var Giorgia Meloni och Fratteli d’Italias valslogan när Italien gick till val i år liksom Sverige och Meloni tog hem segern. 

I Sverige har hon utmålats ungefär som satan. Här är ett axplock från svenska tidningars rubriker:

Högerextrem, postfascist, fascist, fascist ur kloakerna” . Epiteten haglar, som alltid när vänstern förlorat valet. Men man får sällan hela historien i svensk media tyvärr, de tävlar mest med varandra om inbördes beundran och få och några försöker leta efter en heltäckande bild. Det går inte när man är för upptagen om att bräcka kollegorna i ad hominen-tävling. 

Först och främst vill man göra Fratteli d’Italia och Sverigedemokraterna till spegelbilder men de är i själva verket rätt olika. Fdl är otroligt mycket mer rutinerat parti – SD kom in i riksdagen för 12 år sedan medan Fel suttit i det italienska parlamentet sedan 1948. Och har ingått i tre italienska regeringar samt varit regeringsunderlag till minst fyra regeringar till. 

Vad gäller koppling till fascismen är den betydligt mycket mindre kontroversiell i Italien, som sagt har partiet suttit i riksdagen i över 70 år redan. Och väldigt många italienare uppskattade hur märkligt det än låter Mussoloinis styre under lång tid. 

SD är också udda i svensk politik för att kontexten bland övriga partier är att majoriteten funnits i riksdagen i 100 år. Och deras företrädare är inte skolade broilers utan verklighetens folk. I Italien är man van med inte så slätstrukna politiker, som Berlusconi, Beppe Grillo (som var clown) och Matteo Salvini. Det är ett helt annat politiskt klimat i Italien och Meloni har dessutom själv varit ungdomsminister i en regering mellan 2008 och 2011. 

Även sakpolitiskt finns stora skillnader mellan SD och Fdl. Frattelli har visserligen en restriktiv syn på immigration från utanför EU men det är inte en central fråga. Det har istället varit Lega som profilerat sig inom migrationsfrågan. Fdl är tydligt orienterat mot USA och är värdekonservativa framför allt. 

Ekonomiskt är man företagarvänligt. Man är betydligt mer ett konservativt parti än något annat.  

Giorgia är inte fascist. 

Hon är ledare för ett konservativt parti som bygger på Nationen, Gud och familjen och skulle snarare kallas gammaldags konservativ. Ett KD utan flyktingaktivismen i ett land där att vara kristen är accepterat. Oavsett vad man kan tycka om italiensk byråkrati och sätt att organisera sin demokrati så är staten inte hotad på något sätt och Meloni personligen har blivit populär just för att hon var motståndare till de kraftiga frihetsinskränkningar som förra regering införde under covid. Hon är alltså emot auktoritära beslut, inte för.

Hon vill att statsskulden kopplas till ekonomisk tillväxt och vill sänka skatter på både arbete och kapital. 

Att hennes parti en gång för länge sedan växte ur Mussolinis parti gör inte heller till fascist och inget hon sagt eller gjort belägger det påståendet heller. Ska man förstå andra länders politik måste man anstränga sig, inte bara slappt slänga runt en massa etiketter. Sanningen är att i Italien är inte ens Meloni vare sig populist eller extrem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!