Minister-giss

Jag tänkte också gissa ministrar, inte minst för att jag ändå tror att jag har rätt bra koll. Mer koll än media eftersom deras ”anonyma källor” inte sällan har egenintressen i vilka de för fram som tänkbara. De placerar folk de är kompisar med och VILL ska få makt i partiet på de där listorna, att listan inte motsvarar en realistisk regering struntar de är. Om deras kompisars namn finns på en lista i media ökar deras makt. 

Så fungerar det inte minst i Moderaterna, som jag har en hel del insyn i. 

Det är alltså svårt för media att kunna sålla i tips som är realistiska och tips som bygger på internt maktspel bara. 

Först och främst är jag övertygad om att SD inte ingår i regeringen och att L kommer göra det. Det sistnämnda beror inte minst på att även SD fattar att ingår inte L kan opålitliga liberaler lockas av vänstern och det skiljer bara 3 mandat så det räcker om två liberaler röstar med vänstern. 

Bättre att ha folk inne i tältet och kissa ut än utanför och kissa in, så att säga. Att SD får förhandla budget och utgöra en del av regeringsunderlag är en enorm framgång bara det. De kommer även med stor sannolikhet att få tjänstemän i regeringskansliet för att samordningen ska fungera så smidigt som det går. 

Det kommer alltså bli en M, KD och L-regering tror jag. 

Att gissa en hel regering är nästan omöjligt eftersom det också är ett pussel och man kan därför slå ihop eller utöka antalet ministrar för att passa. Och man kan döpa om dem. S tog till exempel bort migrationsminister men införde klimatminister. Och så vidare. 

Men detta är min bästa gissning. 

Moderaterna ministrar:

 • Ulf Kristersson – statsminister
 • Elisabeth Svantesson – finansminister
 • Justitieminister – Gunnar Strömmer
 • Utrikesminister – Diana Janse
 • Inrikesminister – Johan Forsell
 • Miljöminister – Jessica Rosencrantz
 • Energiminister – Carl Oscar Bohlin
 • Migrationsminister – Maria Malmer Stenergard
 • Integrationsminister – Tobias Billström

Detta är de jag anser är givna. Sedan finns det några fler personer jag tror står på listan, vilka poster de kan tänkas få är ju en förhandling. Men Anna Tenje, mångårig KSO i Växjö och som sitter i partiledningen, tror jag är en lågoddsare liksom något kommunalråd från Skåne. Helsingsborgs KSO Peter Danielsson är mitt stalltips. Mats Green är talesperson i arbetsmarknadsfrågor och är från Jönköping, och finns också på min lista. Hans Wallmark, talesperson i försvarsfrågor, är också från viktiga Skåne och får han inte försvarsministerposten kan han få en annan statsrådspost. 

Många verkar önsketänka någon comeback från Bildt, Reinfeldt eller Borg men det skulle jag tro är uteslutet. Anna Kinberg Batra kommer inte heller få någon post men däremot ligger garanterat mycket bra till för att belönas på andra sätt, som landshövding eller GD eller styrelseledamot i något statligt bolag. Om inte Irene Svenonius smutskastats i 8 år hade jag kanske satt henne på listan men tyvärr tror jag det påverkar. 

En bubblare från Stockholm är annars Kristoffer Tamsons som infrastrukturminister. Han är populär i Stockholm som trafikborgarråd och har gjort bra ifrån sig. Och har bra ställning i partiet. Regionen förlorade heller inte makten så tydligt som staden, som gjorde ett katastrofval. Utan det hängde även denna gång på MP att S nu tar över eftersom de byter sida. 

Kristdemokratiska ministrar:

 • Ebba Busch – socialminister
 • Jakob Forssmed – socialförsäkringsminister
 • Acko Ankarberg – biståndsminister
 • Andreas Carlsson
 • Sara Skyttedal

Att KD kommer vilja ha de tre posterna tror jag är hyfsat säkert. Om man får fem statsråd med sitt valresultat är de personerna mest troliga. Får man sex statsråd har vi även Peter Kullgren, partisekreteraren som är populär. Att Sara Skyttedal plockas hem från EU tror jag passar både henne och partiet, hon fick tvillingar förra året så privatlivet blir lättare att hantera och hon är väldigt populär hos väljarna. Sedan kanske KD vill ha kulturministerposten. Och landsbygdsfrågor. Moderaterna tog även kuluturministerposten under Alliansen men det är jag inte säker på att man gör den här gången. 

En bubblare är att Busch hellre vill bli näringsminister för att KD ännu mer vill ta en del av Centerns position och det passar nya KD som pratar mycket om företagande. 

Liberala ministrar:

 • Johan Persson – utbildningsminister 
 • Mats Persson – näringsminister ?
 • Allan Widman – försvarsminister ?
 • Fredrik Malm

Normalt brukar Moderaterna även ta försvarsminister men man kanske släpper den posten tänker jag, vis av erfarenhet att Alliansen åt upp de små partierna under regeringstiden. Det är långsiktigt värt att säkra Liberalernas stöd genom att ge dem en tung post och Allan Widman är en lång trotjänare både i Liberalerna och inom försvarspolitiken. Jag har lite för dålig koll på just Liberalerna ska erkännas och det finns säkert internt viktiga namn jag på grund av de nu förbiser som insatta liberaler direkt skulle sätta upp på sina listor. Men minst två kvinnor måste in på listan, man vill inte som liberal ställa upp med en grupp bara av män. Gulan Acvi, Juno Blom, vänsterliberalen Anna Starbrink som nu kommer in i riksdagen står på den listan i så fall. 

Liberalerna älskar både utbildning och bistånd så kanske kommer de kämpa med KD för biståndsposten. De har även försökt profilera sig inom klimat, inte minst i EP-valet för några år sedan. Av det skälet kanske de istället för EU-minister kommer vilja ha Klimatminister, om det blir en egen post. 

Vilka ministerposter finns då kvar att förhandla om?

Ja, förutom försvarsminister som av tradition hamnar hos M men som jag dristar mig till att ändå gissa ges till L. Vi har bostadsminister, infrastrukturminister, jämställdhetsminister, kulturminister, idrottsminister, landsbygdsminister, arbetsmarknadsminister, EU-minister, civilminister, finansmarknadsminister, forskningsminister. 

Och det är inte säkert att titlarna finns just så, det beror på vad nya regeringen vill. Det här är vad befintlig regering har. Glöm inte att Löfven till exempel hade en Framtidsminister…..KD har pratat om en äldreminister. 

Bollarna är i luften alltså och det är ett svårt pussel för Kristersson att lägga med ministerposter eftersom man först ska förhandla om vilka poster vilket parti får. Sedan ska man utse folk. Den 27 september är det riksmötets öppnande. Efter det är det statsministeromröstning och eftersom Kristersson samlar det största regeringsunderlaget och Andersson avgått kommer han få frågan. Han kommer att röstas igenom och sedan är kan han börja ringa runt. 

Regeringen brukar presenteras i början av oktober. Den 3 oktober 2014 presenterade Löfven sin nya regering. 2018 dröjde det ända till januari som vi vet. Så om ett par veckor är det klart hur landets regering kommande fyra år ser ut. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!