Schulman-sossar

Amanda och Hanna, kända för att driva olika medieföretag med poddar, poddhosting, sminkföretag etc, gav sig nyligen in i valrörelsen genom att två dagar före valet i sina kanaler lägga upp en bild på sig och Magdalena Andersson med en lång uppmaning att rösta på Socialdemokraterna. 

Mina kära borgerliga vänner, en röst på Moderaterna, Liberalerna och KD är i själva verket en röst på SD. Jag vill inte leva i ett land där främlingsfientlighet sitter i regeringsmakt. Jag tror på omtanke och kärlek.”

Och sedan en hyllning till Andersson personligen. 

Jag tvivlar inte att systrarna gjorde detta för att röstade på Socialdemokraterna men jag är rätt säker på att de knappast skulle göra det gratis. Givetvis har partiet betalat dem på något sätt och det är inte billigt. De vet hur man tar betalt. 

Mig veterligen har de inte varit så politiska tidigare i sina flöden, smart om man vill maximera säljet, och det är de bra på. Det har varit lite om barnmorskor och att föda i Stockholm tidigare, och säkert någon slentrian mot SD men deras flöden består annars bara av selfies, vackra dukningar och smink. 

Särskilt Alex Schulmans fru Amanda. 

Lite bakgrund om vilka dessa systrar är först. De tillhör givetvis den privilegierade medieeliten med modersmjölken. Gunny Widell hette deras farmor, som dog 2014. Hon var en riktig kvinnlig pionjär inom medie och var bland annat chefredaktör för Damernas Värld på 70-talet och på Veckorevyn på 80-talet. Hon fick även stora journalistpriset. Hon var kort och gott en ikon inom veckotidningar. 


Och Hanna Widells karriär började på just Veckorevyn när hon som 16-åring fick jobb som assistent.  Eftersom hon är lika gammal som jag, född 1975, var detta 1991 med andra ord. 

1992 blev hon den första mulliga modellen. Hon figurerade i en hel del TV-program både på TV3 och TV4 under 90-talet och i början av 2000-talet i olika roller, främst som programledare. 

Men Gunny Widell är inte den enda mediestjärnan i familjen. Hennes ena son heter Bengt Widell och det är Hanna och Amandas pappa. Han blev känd TV-producent och fotograf och har medverkat i en rad filmproduktioner, som Coq Rouge och Drömkåken. Senare drev han olika företag, bland annat butik och restaurang på Gotland. 

Amanda, född 1980, är lillasystern som också via familjens kontakter fick sitt första jobb inom media. 

Och har man rätt kontakter, rätt efternamn och dessutom jobbat i media själv ett tag är det ju otroligt lätt att bli ännu mer framgångsrik. Så när de startade att jobba ihop så började de direkt med ett TV-program  med Aftonbladet, som sedan blev en kokbok. Det var det första som hände.  Börjar man väldigt högt upp i hierakin behöver man som bekant inte kämpa ens en bråkdel som vanliga entreprenörer som börjar med ingenting måste. Sett i det här ljuset är inte deras framgångar lika imponerande. 

Så hur lever Schulman-sossarna Alex och Amanda då?

Vi kan börja med den lyxiga lägenheten på Östermalm och en av de finaste adresserna, på 180 kvadrat med en stor takterass. Lägenheten värderas till 28 miljoner kronor. 

När Schulman-sossarna inte jobbar reser de, eller är i det mycket lyxiga sommarhuset på Gotland där bara bastun är lika stor som vissa människors sommarhus. Bastun är vedeldad som ni kan se och komplett med en helt egen veranda till och med. 

Men i lyxhuset kan man ju inte vara hela tiden. Det är för tråkigt, trots pool, bastu, stor tomt, ett orangeri byggt för middagar med murad spis etc. För att visa deras resvanor har jag exemplifierat med senaste 12-månaders perioden. 

I augusti 2021 reste de till Amalfi-kusten i Italien. 

I oktober på höstlovet 2021 var det dags igen att resa någonstans, kanske Medelhavet. 

7 mars var familjen på Maldividerna, utanför skollov så barnen hade antingen fått ledigt eller så åkte de ändå. Våra barns skola i innerstaden har i alla fall ett stående nej till ledighet mellan loven. 

Några veckor senare var det påsklov och då drog de till återigen någonstans varmt, kanske Medelhavet. 

I juli åkte i alla fall Schulmans till Frankrike. Eftersom de brukar flytta ut på Gotland direkt efter skolorna slutat hade de redan hunnit vara där en månad innan resan. 

 

Nu har det ju gått flera veckor sedan sista resan så de kanske är på väg igen, vem vet. Som alla kan se på bilderna är det i alla fall inga billiga ställen Schulman-sossar väljer på de fem utlandsresor de lyckas panga in per år. Sedan spenderas åtskillig tid som sagt i det lyxiga sommarhuset på Gotland också. 

Men paret Schulman drar också in en hel del pengar. I det gemensamma holdingbolaget finns till exempel nästan 24 miljoner kronor. 

Men it takes to to tango och Schulman-sossarna har ju ett annat bolag också. Alex Schulman AB. Det omsatte hela 21 miljoner 2021. Han har varit flitig och skrivit bok, krönikor, poddande och sålt rättigheter till andra böckers film. Och han vet hur man tar betalt.  

Han är också medie-adel, givetvis. Hans pappa Allan Schulman var en berömd TV-producent som bland annat producerade Hylands Hörna och Kvitt eller dubbelt. Ni ser ju maktfaktorn redan här. Mamma Lisette Schulman var även hon mäktig inom media som sedan sadlade om och började arbeta med PR och kommunikation. 

Schulman-sossarna beviljade sig via Alex bolag lågbeskattad utdelning på 3 miljoner kronor 2021. 

Det brukar Alex göra. 2020 gav han sig själv 2 miljoner kronor. 

Liksom 2019. 

2018 tog han 2,3 miljoner kronor. 

I 2017 års bokslut finns också 2 miljoner kronor beviljat i lågbeskattad utdelning. 

De senaste fem åren har Schulman-sossarna via Alex Schulman AB tagit ut 11,3 miljoner kronor bara i utdelning. Utöver lönerna.

Han har bara en anställd, sig själv, och han gav sig själv 13,5 miljoner kronor 2021. Eller 1 125 000 kronor per månad. Mer än en årslön för en höginkomsttagare i Sverige. Per månad. 

Total inkomst inklusive lågbeskattad utdelning ligger alltså på 16,5 miljoner kronor för 2021. 

Trots den höga lönen gjorde han ändå 3,5 miljoner kronor i vinst. En vinstmarginal på 17 % räknat på omsättningen och resultat efter finansiella poster och skatt. 

Det här är är Socialdemokraternas nya väljare. Det här här sossarna 2022. 

Mediemäktiga, födda rätt in i branschen som gör att allt de pekar på blir guld eftersom båda valt att arbeta just med media, såklart. Är man medie-adel är det självklart. Pengarna strömmar in. Då har man råd att peka ut andra som känslokalla. När man lever i en overklig lyxbubbla på Östermalm. 

Undrar om alla sossar är nöjda med att det här är deras nya väljargrupp ändå? 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!