Rekordmånga nya medborgare valåret 2022

För att få rösta i riksdagsvalet måste du vara svensk medborgare. Och som av en händelse har Migrationsverket just valåret 2022 och de två åren innan beviljat rekordmånga ansökningar om medborgarskap. 

Den här prognosen kom i februari och fick inte mycket uppmärksamhet tyvärr. 

Det beror inte på att extra många sökte om medborgarskap. Regeringen gav Migrationsverket 2021 mer pengar för att snabba på processen med medborgarskapsärenden inför valåret 2022, det står svart på vitt. Man ökade då beviljandet med 70 % per månad andra halvåret 2021. 

Så hur har många medborgarskapsärenden har beviljats, hur många nya personer får rösta sitt första riksdagsval 2022?

  • 2018: 53 000
  • 2019: 74 900
  • 2020: 81 000
  • 2021: 86 000
  • 2021: 48 000 (jan-aug)

Totalt: 343 000 personer. 

För att sätta detta i perspektiv behövs det ca 280 000 röster för att ett parti ska klara spärren till riksdagen. 

Socialdemokraterna har eldat på Migrationsverket för att de vet att de har röster att hämta i den gruppen. De är numera inte Arbetarpartiet utan Bidragspartiet och domineras av utlandsfödda och folk med utländsk bakgrund. 

Det är bara att läsa senaste PSU:n som SCB släpper två gånger per år. 

49 % av samtliga utrikes födda skulle rösta på Socialdemokraterna, halva populationen. 

För utländsk bakgrund är siffran nästan lika hög, nästan 47 %

40 % av de Icke sysselsatta, det vill säga den del av bidragstagarna som inte ingår i gruppen Sysselsatta (där det krävs att du med en subvention jobbar minst 1 h per vecka) skulle rösta på Socialdemokraterna. 

Något annat man kan läsa sig till i Migrationsverkets material är uppehållstillstånd till afghanerna. 

Jag trodde ett tag att även valrörelsen 2022 skulle domineras av debatten om de vuxna afghanska männen utan asylskäl som i tiotusentals upprätthåller sig i landet, legalt eller illegalt. Och krav på en allmän amnesti. Men i skuggan av pandemi och kriget kom väl den debatten av sig. Det kan också påverkats av att talibanerna tog över makten och detta innebär att en slags amnesti nu ändå infinner sig fast utan debatt. 

Migrationsverkets rättsliga avdelning har nämligen otroligt mycket mer makt än de borde. De är inte demokratiskt tillsatta, de är tjänstemän. Inte sällan aktivister, även om inte alla där kan beskyllas för det. 

De har nu avgjort själva att afghanerna ska få stanna och de som fått nej ska få söka igen. Det står i prognosen de släppte nyligen. 

Känner ni igen att ordet ”återvandring” brukar rendera enorm debatt om rasism när det används oavsett sammananhang? Alla de borde läsa regleringsbrevet för Migrationsverket, det är lätt att hitta på ESV:s hemsida. Där står det svart på vitt att ett av verkets uppdrag är just återvandring. Så kan vi stänga den pseudo-debatten. 

Migrationsfrågan har inte dominerat den här valrörelsen som många trodde bara för något år sedan. För att elkrisen, som i sin tur orsakar inflationen dominerar. Och kriminalitet. Centerpartiet hade laddat för en debatt som aldrig kom, det kan man läsa sig till på deras valaffischer som handlar om ”rasism” och ”humanism”. 

Det betyder dock inte att den är död, i själva verket är migration och integration oerhört centrala frågor för att en hel del av de problem vi har ska lösas. Vi får se när debatten återvänder dit. 

Sossarna kan inte ett val till få skyffla in nya väljare i väljarkåren. Att bli medborgare måste vara knutet till att du försörjer dig själv, att du inte dömts för något brott och att du kan svenska och vill integreras. Något annat är orimligt. Det borde vara något som en invandrare får kämpa sig till, inte något som delas ut gratis efter ett par år med PUT som idag. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!