Energieffektivistering – ett låtsasförslag

Alla utom de 4 % som röstar på MP fortfarande vet redan att deras förslag aldrig bygger på vare sig forskning, fakta eller verkligheten. Det är drömmar. Rosa fluff fyllt med hopp och varmluft. 

Det som nu har hänt har varit på gång länge, att Miljöpartiet förstörde hela vårt energisystem. Men inte ens deras väljare vill att elen stängs av och desperationen är påtaglig. Från firande till när tårtan över nerlagd kärnkraft fastnade i halsen och följande utspel där man dels kallar all kritik för hot och hat och försöker skylla ifrån sig, dels slänger fram saker som att ingen ska behöva betala höga elräkningar. 

Deras lösning på elräkningar på 50 000 kronor i vinter och hot om att hushåll kommer att stängas av är……energieffektivisering. 

Detta får de upprepa i partiledardebatter och i media men som vanligt utan någon som helst motfråga. Som den här artikeln i SvD nyligen till exempel. 

Bolunds svar på energikrisen är att staten ska betala för energieffektivsiteringen som privata fastighetsägare gör på flerbostadshus och villor. 

 

De utvecklar lite grann hur det resonerar men inte mycket på sin hemsida. Det handlar om att byta uppvärmningssystem och byta fönster till exempel och det låter ju som en bra idé om man vill få ner elkostnaderna. 

Bolund och Stenevi vill inte att konsumenter ska få hjälp att betala elräkningarna, de vill att staten betalar 80 % av kostnaden till företag när du energi-effektivisterar. För den delen av effektiviseringen som handlar om att bara konsumera mindre el, dvs sänka temperaturen, tvätta mindre ofta etc är ju något annat än vad de pratar om. 

Varför synar ingen den här bluffen?

För det är en bluff, rakt av. Ingen kan få lägre elräkningar i vinter redan med ”effektivisering”. Jag ska förklara varför. 

Naturvårdsverkets hemsida står det var ordet ”energieffektivistering” egentligen betyder. Bolund och Stenevi pratar om både lägenhetsägare, dvs fastigheten som sådan och villaägare. Så vad står det om just flerbostadshus?

 

På Energimyndigheten finns det en uppsjö av artiklar om just energigffektivsitering men nästan alla går ut på vad du som konsument kan göra för att få lägre elräkning. Duscha kortare och kallare, tvätta på natten, dra ner värmen på element och annat man gör i u-länder där man inte har tillräckligt med el och därför riskerar att drabbas av strömavbrott. 

Beteendeförändringar kommer alla svenskar tvingas till med skenande elpriser så där behöver inte Märta Stenevi oroa sig, vi kommer vara många som duschar kallt och tvättar på nätterna. 

Men detta är inte en del av deras förslag, det handlar om investeringar. 

Om två månader börjar det bli kallt på riktigt, sedan varar kylan till april minst. Det här är Sverige. Vi har förvinter (även kallad höst), vinter och efter-vintern som även går under namnet vår. 

Det här vad Bolund och Stenevi vill subventionera med 80 % inför vinterns elräkningar. Fönsterbyten som kräver bygglov med handläggning på minst 10 veckor. För en kostnad på mellan 100 000 och 300 000 för en normalstor villa. 

Lagom till att solen återvänder och alla redan betalat upp till 40 000 kr per månad i elräkningar kommer fönsterbytet att kunna genomföras, om man är snabb. 


Att byta fönster på en hel hyresfastighet är ett otroligt stort projekt som tar ett år att planera och genomföra. Som vi kan läsa på myndigheternas hemsidor är det inte möjligt att energieffektivisera på annat sätt i lägenheter än framför allt beteendeförändringar och det är återigen inte det Bolund och Stenevi nu pratar om. De pratar om investeringar. 

Så då landar det på villor och småhus. 

Att byta till ett av de mest energisnåla värmesystemen bergvärme kostar en bra hacka. Upp till 200 000 kronor. Vilket MP alltså tycker att alla villaägare ska skynda sig att göra inför vintern. Eller kanske beställa en pelletspanna. Den kostar upp till 70 000 kronor att installera och sedan kommer kostnaden för pellets. Det är många som tänkt samma sak här och bunkrar. 

Som Bolund själv till exempel, bild tagen av en påpasslig läsare tagit och skickat till mig när Bolund fyllde upp förrådet hemma inför stundande vargavinter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanningen är att Miljöpartiets förslag om att lösa höga elräkningar i vinter inte på något enda sätt kan lösas via energi-effektivisering.

Sådant tar tid, kräver bygglov och andra tillstånd och inte bara en lång planering utan dessutom mycket pengar. 

Sanningen är också att partiet som orsakat det här fullständiga haveriet givetvis inte har några lösningar på problemet. De kan bara inte erkänna att detta var hela poängen, att elpriserna skulle skena. 

Har du inga pengar att lägga ut kommer du inte ha råd att beställa några nya fönster alldeles oavsett om MP beviljar dig ett bidrag i efterhand. Med räntor som stiger och lånevillkor som tajtas till kommer dessutom färre och färre för varje månad beviljas lån till något alls, oavsett om det är nya fönster eller en elbil. 

Varför ska MP komma undan återigen med att föreslå saker som inte ens är praktiskt genomförbara?

 

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!