40 % av väljarna tror att fastighetsskatten kommer tillbaka

Sveriges mest hatade skatt, fastighetsskatten, avskaffades 2006 av Alliansen. Den drev släkter och familjer från släktgårdar och hem, och var en slags pengakran för Socialdemokraterna. 2010 gick de rödgröna till val på att återinföra den och nu är den på tapeten igen. 

Enligt en ny opinionsundersökning av Sifo som beställts av tankesmedjan Oikos tror hela 40 procent av väljarna att en ny vänsterregering på något sätt kommer att höja skatten på fastigheter. Bland de borgerliga partierna, där även Centern räknades i undersökningen, tror 48 procent att fastighetsskatten kommer tillbaka. Och det finns goda skäl till det.

Inom Socialdemokraterna är den tunga Arbetarkommunen i Stockholm för en återinförd fastighetsskatt, och flera tongivande kommunalråd har gått ut och krävt det. Olika tankesmedjor finansierade av Socialdemokraterna, som Katalys och Tiden är också för, liksom den mäktiga S-märkta fackföreningen LO.

Så sent som 2019 krävde LO återinförd fastighetsskatt. Inför valrörelsen har man tonat ner kravet – man vet hur hatad fastighetsskatten är, och vill få bort frågan från debatten.

Ändå kallar Magdalena Andersson det för smutskastning och lögner när man belyser de mäktiga intressen inom S som agiterar för att återinföra fastighetsskatten. Men läser man vad hon egentligen säger i intervjuer visar sig sanningen. Till exempel  i en intervju Sveriges Radio, där hon på frågan ”Lovar ni att inte införa fastighetsskatten vid en ny mandatperiod?” svarade att ”vi har visat att vi inte vill röra den”. Hon vill inte – men vägrar att lova att den inte införs, med andra ord.  

Skatten har gott om stöd även inom partiet. SVT lät göra en enkätundersökning 2021 som visade att en majoritet av de socialdemokratiska kommunalråden vill återinföra den. Till och Anderssons egna ministrar är för: Anders Ygeman tog inför partikongressen 2021 strid för fastighetsskatten.

Miljöpartiet avslog en fastighetsskatt på sin kongress, men vill i stället att förmögenhet, bostäder och kapital läggs ihop i en så kallad ”boxmodell” för beskattning; en annan variant på fastighetsskatten med andra ord. I Vänsterpartiets partiprogram anges att fastighetsskatten ska återinföras.

Alla kan se att om en majoritet av kommunalråden, LO och även folk i Anderssons egen regering vill införa fastighetsskatten, så är risken överhängande att när en förhandling med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inleds efter valet kommer landets bostadsägare att dra det kortaste strået.

Skulle skatten göra en comeback väntar ökade kostnader på upp till 30 000 kronor per år för en normalvilla. Det vore ett fruktansvärt slag ett läge när vanliga familjer riskerar att få minst 40 000 i ökade levnadskostnader på grund av stigande räntor och den av vänstern framdrivna förtida kärnkraftsavvecklingen som driver upp elpriserna till absurda nivåer.  

Men Socialdemokraterna har alltid gjort så här. När det vankas val låtsas man som om förslag man nyligen lagt eller vurmat för är lögner. Helt ogenerat blånekar man till det ögonblick när rösterna lagts i vallokalerna. Sedan är allt förhandlingsbart.

En gång i tiden hade Socialdemokraterna egna stora visioner om vad de ville, om hur de önskade Sverige var och skulle bli. Sedan länge har det förbytts mot en enda sak – makthunger. I valet 2022 har de till och med slutat låtsas och driver just nu en slags amerikansk presidentvalskampanj när Magdalena Andersson är det man går till val på. Inte politik. Floskler och varmluft om stenar som ska flyttas och gäng som ska knäckas och att ”samhället” kan bättre blandas med bilder på Magdalena Andersson i röda italienska läderskor som du själv kan beställa på deras sajt för det facila priset av 1000 kronor paret.

Den bistra sanningen är att Socialdemokraterna inte har några som helst problem med att införa fastighetsskatten igen. De vill bara inte stå för det före valet.

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!