ETC har fått 105 miljoner i presstöd sedan 2018

ETC heter två tidningar som socialisten Johan Ehrenberg driver sedan länge. Alla artiklar de skriver är vänstervinklad, hela sajten och tidningen är en opinionssajt precis som min sajt. Ändå låtsas de att de är media och att det bara jobbar journalister där. 

Tidningarna drivs till skillnad från min opinionssajt med dina pengar. De beviljas år efter år nämligen presstöd och det är inga småpengar. 

I år fick de hela 20 miljoner kronor i driftsstöd. Det är nästan mest av alla. Som ni kan se fick GP 38, SvD fick 40 Mkr. 

…………………………………………………

 

 

 

 

 

……………………………………………….


Lilla vänsterblaskan fick 20 Mkr. Det är samma nivå som stora lokaltidningar fick, som VLT, Nerikes Allehanda och Skånska Dagbladet. En tidning vars samtliga artiklar är vänsteropinion. 

Hur är det här möjligt? 

Dessutom fick samma företag ytterligare nästan 4 Mkr för ETC, som är samma artiklar fast utgivna i veckoformat för att kunna tillskansa sig ännu mer av dina och mina pengar. 

2021 fick de 19 Mkr för Dagens ETC och ytterligare 3,7 Mkr för ETC. 

2020 fick de 18,6 Mkr och 3,7 Mkr för ETC. 


Jag har räknat ihop vad Ehrenbergs socialistblaska fått i presstöd bara sedan 2018 för Dagens ETC och ETC fått mellan 2018 och 2022. Summan är hisnande 105 miljoner kronor. 

Det är mer eller lika mycket som landets största lokaltidningar får (exkl de största GP och Sydsvenskan). Trots att ETC-tidningarna knappt citeras av någon, allt ligger bakom betalvägg och de inte med bästa välmening kan sägas vara en tidning som vänder sig till många då allt de skriver är socialistiskt. 

Jobbar man med opinion är man inte journalist, man är opinionsbildare. Som jag. ETC är inte journalistik, det är opinionsbildning. 

Så vad har skattebetalarna då fått för de 23 miljoner kronor Ehrenberg tillskansat sig i år? Till exempel en ”granskning” av riksdagsledamoten Tobias Andersson som publicerades i veckan. 

Den citerades till och med att Socialdemokraternas presschef, det är ju som bekant inte så nogräknade vad gäller källa. 

Juan-Pablo Roa skriver på Twitter: ”Idag avslöjas att SD:s justitieministerkandidat hetar och hotar BARN som engagerar sig för klimatet”. 

Journalisten som gjort ”avslöjandet” Eigil Söderin kallar sig själv ”grävreporter” på sitt CV. Han påstår i ETC att Tobias Andersson ”styrde en trollarmé som gav sig på unga under klimatdemonstration”. 

Som ni kan se har de fått tag i dumpar från en konversation som handlar om var de ska ses och vilken klädkod de ska ha. Det låter ju fruktansvärt, att SD klär ut sig och skickar massa troll på barn under en demonstration. 

Ska vi kolla vad som egentligen hände?

Filmen hittar ni här (det finns två).

Han har kavaj på i första filmen, publicerad för 3 år sedan. Han presenterar sig tydligt vem han är och när de som frågar varifrån svarar han på det. Alla han pratar med i första filmen är minst medelålder. 

Killen ovan tycker att det viktigaste är att man är många, vad man ska göra mot klimatet visste han inte. Tanten nedan hade förslaget att stoppa produktionen, annars dör vi. 

Här är en ung person, gissningsvis mellan 20 och 25. Den första yngre än 45 år på hela filmen kommer nästan sist. Hon visste inte heller vad man ska göra, men babblar på om bankers placering i fossila branschen, ”man borde liksom fixa med regleringar och sånt och banken är ju liksom en del av systemet vi har och då är det viktigt att ha en slags medvetenhet”.

I film 2, också publicerade 2019, träffar han inte heller några barn. Bara medelålders och uppåt, förutom en tjej med rosa hår som vet att jorden går under om 8 år och 100 dagar (detta var 2019 så det betyder att hon bara har 5 år kvar nu på att göra konst på). Andersson har på sig en stickad tröja på den filmen. 

Kvinnan nedan är som ni ser medelålders och inget barn, jag kan inte se några barn bakom henne heller faktiskt. 

En tysk farbror med hatt tyckte att alla villor i hela Sverige skulle jämnas med marken och ersättas av höghus. Klimatförlusten av att riva fungerande hus för att bygga nytt funderade han dock inte så mycket på eller något annat. 

Den enda unga i filmen är den här tjejen. 

Det är tjejen med rosa hår som nu är arg och låter sig intervjuas i ETC. 

Detta är den granskning som ETC går ut med. En tjej var frivilligt med och lät sig intervjuas, som vuxen, under en demonstration och denna film har legat ute på Youtube fritt att se i tre år. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om nivån på den ”journalistiken”. 

Snöflingan med håret kallar upplevelsen att frivilligt intervjuas av Tobias Andersson som en ”hemsk upplevelse”, hon försökte t o m polisanmäla men de tog inte emot anmälan eftersom hon ju frivilligt var med. 

Resten av texten handlar om att att SD anställt lite olika människor inför detta valet och förra att via sociala medier kommentera i olika trådar. 

Vad har då skattebetalarna fått för de miljoner ETC mottagit i presstöd, förutom en granskning av en Youtubefilm som i tre år legat öppet för alla att ta del av, med vuxna människor som frivilligt var med?

Vi kan till exempel läsa en ledare av en okänd skribent som på riktigt säger att Sverige kommer bli som kommunistiska Kina om högern vinner. 

De har en artikel om vad de olika partiledarna äter för snabbmat på Instagram där en komiker får kommentera varför Stenevi äter melon och inte kebab som Busch eller korv som Johan Pehrsson och varför Andersson bara ses dricka kaffe ur pappmugg som enda mat/dryck-bild. Så viktig och stark text. 

Den ekonomiska analysen de publicerar är klassikern ta från de rika men ge till de fattiga, fast tvärtom eftersom alla vet att högern alltid är som Sheriffen i Nottingham. Trots att det var skatt han tog in. 

 

Och under Klimat är det massa PR för sol och vinkraft eftersom Ehrenberg är inne i de branscherna också. I huvudsak är ETC ett reklamblad för Ehrenbergs andra verksamheter, som samtliga bygger på vilka bidrag man för stunden kan få av staten. Han bygger hyreshus i trä med marknadshyror, han har folk anställda på olika subventioner, han bygger solceller. Allt för att maxa bidragen. 

Hur är det möjligt att en liten vänstertidning kan få lika mycket eller mer i presstöd än våra större lokaltidningar, som Gefle Dagblad, Nerikes Allehanda, Jönköpingsposten och VLT?

Ingen aning, det vi dock redan vet är att ETC och Johan Ehrenberg togs för fusk med presstödet för några år sedan och tvingades att betala tillbaka. Jag har nu begärt ut hans ansökningar för att luska hur en så liten och dålig tidning som ETC kan få så ofantligt mycket i skattebidrag. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!