Så fixade S att bara rika barn får läxhjälp

Innan Allians-regeringen införde RUT för läxhjälp fanns knappt den branschen, läxor var något föräldrar hjälpte med och kunde inte de – tråkigt. Då får du fråga en kompis. Det fanns inte att köpa, det fanns inte att hitta. 

Men många barn, inte minst de barn som växer upp i hem utan akademisk examen, har svårt att få hjälp med skolarbetet från och med att de börjar mellanstadiet och upp. Även vi som är akademiker har svårt att hjälpa våra barn när de börjar komma upp i åldern för att vi helt enkelt är för gamla, det var för länge sedan vi själva gick i skolan. Då hjälper inte en ekonomie magister man tog år 2000 eller en kandidatexamen i statsvetenskap från 1995. Man är körd. 

Tack vare läx-RUT växte en hel bransch fram av en många decennier lång uppdämd efterfrågan på att kunna köpa tjänsten att hjälpa sina barn med skolarbetet, framför allt i ämnen som är svåra för många. Som matematik och naturvetenskap.

Men möjligheten för alla att kunna köpa läxhjälp och få avdrag försvann med Stefan Löfven 2015. Då togs det bort. Än en gång har nu bara de med höga inkomster råd. 

För de fattiga barnen återstår det sossarna älskar att ersätta privat med – statligt. Skolverket kan idag bevilja bidrag till föreningar som erbjuder läxhjälp. Något krav på att personerna i föreningen verkligen ska kunna sina ämnen finns inte, det räcker med om man är en förening. 

En av Skol-twitters mest ihärdiga är den före detta folkpartisten Johan Enfeldt som 2019 kom ut som sosse. I valet kandiderar han till regionfullmäktige i Uppsala. 

Han skrev precis en artikel om just läxhjälp och förfärade sig över att så många med bra inkomster betalar privat. 

Är det inte intressant hur ofta vänstern beklagar sig över saker de själva medvetet infört? För det är ju exakt så här det är tänkt. Har man inget RUT kan bara de som har råd betala och resten får nöja sig med det staten erbjuder via Skolverket, och skolan de går på. 

Enfeldt var dock förfärad över den nya insikten att alla som har råd köper läxhjälp privat.

Att föräldrarnas utbildningsnivå alltid varit viktigast för barns prestationer beror på att studiebegåvade föräldrar med hög intelligens i hög grad föder likadana barn ignoreras alltid av vänstern. Gener styr betydligt mer än vad många vill inse. Men gener spelar mindre roll utan hårt arbete. Det vet samma slags föräldrar som inte fått sina framgångsrika karriärer och diplom i julklapp och lär barnen att ska man komma någonvart sköter man skolan. Om man själv inte är bra nog att hjälpa med läxorna köper man därför hjälp. 

Enfeldt, som liksom resten av Skol-twittersekten hatar friskolor försöker få det till att det är fel på själva skolan, att ”det lönar sig att flytta över arbetsuppgifter i hemmet”. I själva verket är läxor något vänstern alltid varit emot. 

Men någon slutsats Enfeldt på grund av ideologiska vänster-glasögon givetvis inte drar är att om alla hade råd att köpa privat läxhjälp skulle fler fattiga barn få möjlighet. Nix. För det innebär att läx-RUT var en bra sak. 

Eftersom alla bidrag som skapas blir som en sockerbit för folk som inte vill jobba på riktigt utan bli försörjda av skattemedel, med jobba på riktigt menar jag sälja tjänster och varor utan istället bli försörjda av staten, blir som en sockerbit dras en massa föreningar att söka. Långt många fler än som verkligen ägnat sig åt läxhjälp tidigare. Får man ett bidrag och inga krav ställs ansöker man. 

Istället för att skatt går till utbildade i ämnena man erbjuder läxhjälp i kan man skicka vem som helst som får göra så gott de kan med att hjälpa. Och eleverna som sitter på skolan efter skoltid får bara acceptera att de som ska hjälpa kanske inte kan något alls. 

Väljer de istället att anlita egen personal kan återigen vem som helst göra jobbet så träslöjdsläraren kan sättas på att förklara matte för en 12-åring. Kvalitetskrav nolla, det är så socialdemokraterna vill ha det. Så länge pengarna är skatt och utföraren inte är privat. 

Skolan bryr sig inte, de betalar ju inte. Föreningen som tar emot bidrag kan betala läxhjälpare vad de vill och behålla mellanskillnaden och inte heller här finns någon uppföljning att tala om. 

Det är bara att läsa innantill i förordningen. 

Så vad får då de fattiga barnen för typ av läxhjälpare? Eftersom det räcker med att vara en förening. 

Jag begärde ut listan på de föreningar som fick dela på potten 2022. Jag har inte fått svar ännu men när jag får det kommer jag redovisa vad Enfeldt fått istället för privata läxhjälpare som alla har råd med, bortom fina villaträdgårdar. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!