Utrikesministern hyllar Sovjet öppet

Idag skickade utrikes minister Linde ut detta på Twitter med anledning av att Sovjets före detta diktator Gorbatjov dött vid en ålder av 92 år. 

När man läser tweeten får man intrycket att Linde, som deltog på massmötet, var en del av en rörelse som ville avskaffa förtrycket och järnridån men det var precis tvärtom. 

Mellan 27 juli och 3 augusti samlade Sovjetunionen 26 000 ungdomar från 157 länder i Moskva till den 12:e ”ungdomsfestivalen”. Syftet med festivalerna var att visa det positiva med livet i Sovjetunionen och utbilda och lära nya generationer socialister runt om i världen hur fint Sovjet var. Ren propaganda alltså. Enligt Ann Linde själv var hon en av dessa ungdomar. 

Hon påstår att han i sitt tal framförde hopp om en annan framtid bortom Kalla kriget. I själva verket sa Gorbatjov bland annat detta till Linde och resten av ungdomarna:

”Här, i den store Lenins hemland, kan du direkt känna hur djupt våra ungdomar är dedikerade till den nobla idealet av medmänsklighet, fred och socialism. Jag tror att vi alla kan vara överens om att det inte finns något viktigare och brådskande uppgift för mänskligheten idag än att behålla och stärka freden. 

Sedan påminde han folk om Hitler och andra världskriget och att alla ”gör allt de kan för att förhindra en ny sådan katastrof.”

Se hela talet via YouTube här. 

Festivalen hade arrangerat som ett slags OS och öppningsceremonin var först en parad på gator och torg och sedan liksom OS paraderade varje land in med sin flagga. Allt för att Sovjetunionen skulle få arrangemanget att likna neutrala Olympiska Spelen trots att syftet med hela jippot var att världens största och värsta diktatur skulle få indoktrinera världen med smörja. 

Psst. Visst är bilden lik Ann Linde (jag har ingen aning om vem flickan på bilden är).

Kommunisterna i Sovjet bestämde att mer än 7 000 olika souvenirer skulle produceras inför massmötet och man gjorde stor vinst på bland annat det. Loggan ni ser från stadion fanns med på alla. Det möte för fred som Ann Linde år 2022 försöker utmåla det som fortfarande var bara ett av förtryckarna i Sovjets sätt att förmedla propaganda och jag baxnar faktiskt över att Linde fortfarande inte tror på fakta. 

Hon borde istället för att sprida den vidare ta avstånd från Sovjet men så djupt rotad sitter lojaliteten till Sovjetunionen hos alla Socialdemokrater. Det är också fakta. Deras band med kommunister runt om i världen var djupa och varma, som jag via podden Radio Kamrat bevisat gång på gång. 

Budapest-baerade World Federation of Democratic Youth var en sovjetisk internationell frontorganisation som bidlade 1945, direkt efter kriget, som en kommunist-koaltion. 1950 tog partiet över kontrollen helt över organisationen och syftet var att påverka unga och studenter runt om i världen att med fred som täckmantel sprida det som låg i Sovjets intressen. Den första av massmötena hade Castro som värd i Havanna, vilket kanske ändå säger något om hur mycket fred man egentligen var intresserad av. 

Kan någon påminna Ann Linde om Bay of Pigs och en massa annat under Kalla Kriget som ägarna av den fredsorganisation hon hyllade precis låg bakom?

Sovjet skulle framgångsrikt skapa 26 000 ambassadörer för Sovjet och samtidigt få alla dessa att demonstrera och opinionsbilda mot hela västvärldens egna försvarsstrategier, så att Sovjet kunde ha sina i fred och vinna Kalla kriget. 

Det alla socialister klädsamt ”glömmer bort” är att Kalla Kriget handlade om en sak – Sovjetunionens sedan 1917 strävan för världsherravälde stoppades av att västvärlden med USA i spetsen också rustade upp. 

Terrorbalansen hindrade sådant som vi ser idag när Putin invaderade Ukraina att inträffa, med skillnaden att Sovjetunionen redan ägde Ukraina och halva Europa då och låste in alla invånare bakom murar. 

Festivalen Linde var på skulle alltså influera alla länder ungdomarna kom ifrån att sluta bry sig om vad Sovjet höll på med. 

De sovjetiska ledarna var inga dumbommar, de hade ju lyckats upprätthålla världens största diktatur ihop med sina företrädare inklusive Lenin och Stalin sedan 1917. Detta var 4 år innan muren sedan föll, i deras värld 1985 var något sådant totalt osannolikt. Snarare strävade man fortsatt efter världsdominans. 

Tanken var att utnyttja det faktum att de unga 1985 till stor del präglats av det som inleddes i slutet av 60-talet och anti-vietnamkrigsrörelsen. Fredsaktivismen var hög och det passade Kreml perfekt. Genom att festivalen skulle ha som tema att varna för kärnvapenkrig och nödvändigheten av fred skulle ungdomarna under de fem dagar festivalen formas till duktiga Sovjet-predikanter om fred och avväpning (av väst, inte Sovjet). 

Ann Lindes uttalande är rent ut sagt förfärligt. 

2022 uttrycker vårt lands utrikesminister vördnad och hyllar till en diktator för ett land som utsatte sin befolkning för ofattbart förtryck.

Man tror att minst 50 miljoner människor mördades och dog av umbäranden, svält och sjukdomar under Sovjetunionens livstid. Ann Linde spottar på deras gravar. 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!