Skitsnacket om kärnkraft

Det påstås om och om igen att kärnkraft inte kan byggas för ”att det för lång tid”. Tidigare var argumentet miljön. När det inte gick för att IPCC på grund av klimatet förespråkade utbyggd kärnkraft och EU klassat den som klimatneutral försökte de påstå att den inte går att bygga på grund av olönsam och ingen vill bygga ny. Vilket det idag finns flertalet aktörer som vill. 

Senaste budet är att det tar för lång tid. 

Så här kommer goda nyheter. 

…………………

…………………………

Brittiska företaget Rolls Royce har nu avtal med den brittiska staten om att bygga en rad små kärnkraftsreaktorer. Ansökningarna är inskickade och beräknas vara godkända 2024. Kärnkraftsverken kommer att invigas 2029 om allt går enligt plan. 

Om bara 7 år kommer det första att invigas, från start till slut. Och Storbrittannien tar ytterligare ett kliv mot att säkra stabila klimatneutrala energikällor. 

Planen är att bygga dessa nya generationens små reaktorer på först sex platser men regeringen vill bygga totalt 16 reaktorer kommande 25 år för att säkra landets energiförsörjning. 

Bolaget är nytt och allt finansieras via 195 miljoner pund från privata sektorn och 210 miljoner pund från staten. Man beräknar att satsningen dessutom genererar 40 000 nya jobb till 2050. 

Varje liten ny kärnkraftsreaktorer kommer att generera 470 MW el, vilket är motsvarande vad 150 vindkraftverk till havs skulle kunna generera om de levererade max. Men då måste det som bekant blåsa bra

I Sverige har regeringen, som för ett år sedan sa blankt nej till kärnkraft och har kongressbeslut på total avveckling, sträckt sig till att man ”inte utesluter någon energikälla för att säkra svensk elförsörjning” men pratar enbart om vindkraft i debatten. 

Jag har tidigare skrivit om att ingen i media synar bluffen om vindkraften. Bland annat att det tar 10 år för en vindkraftspark att bli klar, minst. 

Om vi hade haft en regering som faktiskt ville lösa problem och inte bara ha makt hade detta varit löst för länge sedan. Men vi vet att om vänstern ihop med kärnkraftshatarna Centern vinner valet kommer vi få släcka lampan i vinter. Bokstavligt. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!