Samerna har blivit vänsterns totemdjur

Jag tror aldrig historiskt just samer varit så i centrum av debatten som nu och det är tack vare en handfull politiska aktivister. I centrum står märkligt nog en svensk före detta journalist från innersta Småland, numera miljöpartist i Bryssel Alice Bah Kuhnke. Som plötsligt blivit en slags same-aktivist. 

Ihop med Maxida Märak, som byggt hela sin karriär och varumärke på att vara same. Att hon är född och uppvuxen i Skarpnäck nämns sällan, hon gick visserligen i gymnasiet i Jokkmokk men flyttade direkt hem till stan igen sedan. Namnet Märak är samiskt men Maxida är inte något samiskt namn, istället hittade föräldrarna på det när hon låg i magen. 

Hon flyttade till Jokkmokk på heltid först som vuxen, fick ett barn men ”stod inte ut” i Jokkmokk och flyttade tillbaka till Stockholm. Hon är skriven i Jokkmokk men har tydligen två bostäder och pendlar enligt egen utsago mellan de två städerna. 

Hon beskriver ofta sitt liv i just Jokkmokk, mycket sällan i Stockholm (undrar varför?) och beskriver sitt hus där som att hon bor vid skogen. I själva verket bor hon i staden Jokkmokk men staden är liten så utsikt mot träd är det många som har. Framför hennes tomt passerar tågen in till stationen i Jokkmokk. 

På en manifestation i Stockholms innerstad protesterade hennes mamma, som bor kvar i Stockholm och jobbar på Skansen, att Märaks barns ”marker var hotade”. Eftersom denna stadsvilla inte kom med några marker antar jag att hon syftar mer brett, på samernas marker generellt och inte bokstavligen på hennes dotters. Eftersom hon inte har någon särskilt mark till sin villa utan en rätt vanlig trädgård som antingen vetter mot en dunge eller mot ett lite större naturområde men hon bor i ett villaområde, inte på landet. 

Nu ifrågasätter jag inte alls Märaks samiska ursprung på något sätt eller hennes rätt att kämpa för vad hon vill men har någon frågat samerna vad de tycker att hon i all slags media numera, ihop med miljöpartisten Bah Kuhnke, blivit en slags poster girl för alla samer?

För sist jag kollade går många samers åsikter stick i stäv med just Miljöpartiets. 

De är till exempel beroende av skotrar i sitt jobb idag, sedan många decennier. Vad tror ni de tycker om chockhöjda dieselpriser som MP fixat? De bor på landsbygden i vanliga hus och inte i några kåtor. Att rovdjur som varg och björn skjuts och så många det är möjligt är också samerna rörande överens om men Miljöpartiet hatar all sorts jakt. Det finns många samer som inte håller på med renar men de som gör det bor knappast i innerstaden utan på den landsbygd som Miljöpartiet älskar att plåga med sin politik. 

Och de är egna företagare. Handen upp alla som tror att de röstar för högre skatter och mer statlig inblandning? 

Jag har försökt hitta studier som visar hur samer röstar i riksdagsvalet men än så länge gått bet som om någon pigg läsare har koll får ni gärna höra av er. Däremot kan man dra sannolika slutsatser och det är att få renskötarsamer röstar på Miljöpartiet i höst. 

Varför skulle samerna vara annorlunda är de flesta andra svenskar och rösta på något annat än det parti som har den bästa politiken för deras liv idag? Visst är det viktigt generellt för den samiska communityn att man uppmärksammar brott som begicks efter andra världskriget mot dem och assimileringspolitiken, tvångsförflyttningarna etc. Men det styr knappast vilka de tycker ska styra rikspolitiken idag. 

Många samer röstar givetvis på de partier som ger dem bäst politik för det livet de lever 2022.

Att få köra skoter (utan hjälm också), tanka så billig diesel som möjligt till skotrar, bilar och lastbilar de har, få så låga energikostnader som möjligt till husen de bor i på landsbygden i Norrland, bra regler för jakt och vapen och låga skatter på företagande är gissningsvis viktigare än vad Maxida Märak vill tro. 

Alla vindkraftsparker Miljöpartiet vill bygga i bland annat Norrland tycker garanterat de flesta samer lika illa om som de tycker om de gruvbolag som vill bygga där de har renar, eller där de upplever är deras historiska mark. Notera att de inte är emot alla gruvor, de är inte ideologiskt mot gruvor som MP och som ligger bakom protesterna. Utan de är bara emot exploatering av all slags mark om de upplever att det krockar med deras egna intressen. 

Ändå har deras nej till just gruvan i Kallak fritt tolkats av vänstern som ännu ett slags bevis på att just samerna är deras stora väljargrupp. Notera att Socialdemokraterna, stora bland samehatarna och andra i norr, inte marknadsför sig särskilt hårt som just same-aktivister. 

Så vad tycker samerna i verkligheten om att representeras av en gapig 30 någonting uppvuxen i söderort och som är självutnämnd samerepresentant och aktivist är mycket oklart. Att Märak och Bah Kuhnke trivs i rollerna är dock givet. 

Och hur känns det som urbefolkning att numera reduceras till en slags maskot för olika vänsteraktivister?

Det vore otroligt spännande att se hur samerna i verkligheten röstar i riksdagsvalet. Och gissningsvis skulle Miljöpartiet bli gruvligt besvikna. Inför valet 2014 fanns typ inte Miljöpartiet i kommuner där de bodde mycket samer. Men hela fem samer ställde upp till riksdagen, totalt i hela Sverige. Om dessa samer var som Märak, uppvuxen i någon stor stad, är oklart men jag skulle inte bli förvånad.

2013 var Stockholm den 6:e största same-kommunen, och här bor ju inte renskötare utan bara Märak-samer. Flest samer bor i Kiruna komun. 

År 2022 har Miljöpartiet inte en enda kandidat i same-täta Kiruna. Man skyller på hot men verkligheten är att Miljöpartiets politik står i direkt konflikt till att framför allt vara ren-same.

Inte heller i Arvidsjaur vill en enda person kandidera för Miljöpartiet. 

I kommunvalet 2018 fick MP 1,3%. De fanns alltså nästan inte ens då i kommunen. Det gick något bättre till riksdagen men då ska man komma ihåg att majoriteten av invånarna i Kiruna inte är samer. Däremot bor majoriteten av samerna i Norrbotten i Kiruna och Arvidsjaur. Trots MP:s enorma fokus på samerna tackade samerna i Kiruna dem med att om de fick bestämma med råge skicka dem från riksdagen. 


I Arvidsjaur gick det ännu sämre, de fick under 1 % i riksdagsvalet 2018. 

En obesvarad kärlek skulle jag kalla kärleken som olika rikskända miljöpartister känner för samerna. Eller är det verkligen kärlek?

Kanske handlar det egentligen om att man som privilegierad elit vill ha en maskot bara. Som har coola kläder och häftig musik. Och vänstern alltid älskat att använda minoriteter och urbefolkning som hävstång för socialism

I själva verket struntar givetvis eliten på Södermalm med sina el-cyklar och ekologiska groddar i hur det verkligen är att leva som same på landsbygden, i en villa. Utan föredrar att föreställa sig samer som en grupp förtryckta små svenska indianer som fortfarande har shamaner och bor i kåtor. Ungefär som lilla Plupp som var en barnbok jag fick läsa på 70-och 80-talet, som bodde i sin kåta med sina lämlar som sa äskä-täskä-tä. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!