Sossarna missbrukar regeringsplanet

Flott ska det vara. Och använda statens resurser, det vill säga det som ska gå till tåg, vägar, el, polis, försvar etc, till egen valrörelse har Socialdemokraterna alltid gjort på olika sätt. 

Dels allt valfläsk de stjäl ur skattebetalarnas fickor. Dels alla uppdrag myndigheter från att opinionsbilda åt dem i valet. Och dels bokstavligt flyger de på våra pengar. 

Regeringsplanet, eller statsflyget, är två svenska militära transportplan vars uppgift är att transportera regering och statschef med familj. 

Men planen ska givetvis användas med återhållsamhet och bygga framför allt på säkerhetsaspekten och nödvändighet. Eftersom det kostar 10 800 kronor per flygtimme bland annat. Detta finns reglerat i Statsflygsförordningen. Men detta inkluderar varje timme planet står och väntar på att flyga tillbaka gästerna, inte bara själva flygtiden eftersom planet kostar att stå still och har personal från Försvarsmakten. Pengarna betalar Statsrådsberedningen till Försvarsmakten, som ju står med kostnaden för allt. 

I alla valrörelser har dock Socialdemokraterna ignorerat detta utan tar glatt planet både till interna möten och valrörelse. Men sossarna gör sitt bästa för att dölja detta. Följer man deras officiella Instagram och Tobias Baudin och Magdalena Andersson ser man till exempel många bilder på bussar och tåg men märkligt nog inte ett enda från regeringsplanet. 

 

 

 

 

förrgår höll Magdalena Andersson sitt sommartal och valde Göteborg. Sociala medier fylldes med bilder på bussar, igen. 

 

Åkte då Magdalena Andersson buss till Göteborg? Givetvis inte. Hon flög regeringsplan och några andra stackare fick åka ner med bussen 6 h. I själva Göteborg kunde hon sedan låtsas att hon åkt buss med alla andra. Philip Syrén har på Twitter skapat en bot som i realtid uppdaterar kontot Regeringsplanet med information om var det befinner sig. 

För 20 timmar sedan landade planet i Göteborg. Eftersom bara regeringen, talmannen och statschefen i princip får flyga (myndighetschefer får också men gör det av praxis i princip inte), innehöll planet givetvis Magdalena Andersson. Hon sladdade in klockan 16 från flygplatsen och höll talet klockan 18 på Gustav Adolfs Torg. 

Vill ni veta när de kommer hem kan ni bara följa kontot på Twitter. 

 

Dagen efter låtsades hon och Baudin som om hon åkt buss eftersom de tog partibussen för besök innan de tar statsplanet hem. 

Men inte bara Andersson och Baudin lyx-flyger för 10 800 kronor timmen tur och retur. 

Den 8 augusti lyfte statsplanet och flög inrikes, denna gång Stockholm-Malmö. Även detta en sträcka som har gott om reguljära alternativ både via Bromma, Arlanda och SJ X2000. 

Men är man sosse är man fin i kanten så Peter Hultqvist tyckte att han förtjänade att åka dyrt privatplan den lilla sträckan istället. 

Den 8 augusti var det nämligen möte mellan försvarsministrarna.

Givetvis flög regeringen till Almedalen också, från Stockholm. En resa som inte ens tar en timme från Bromma och Arlanda. Det här är alltså samma regering som har infört flygskatt för vanliga människor för att de inte ska flyga. 

Samma regering som vill hindra barnfamiljer från att semestrar och ta flyget till släktingar genom att lägga ner Bromma och göra flyger så dyrt så att det återigen bara är rika och affärsresenärer som har råd. Alla andra åker färja eller reguljärt men sossarna flög privatjet. 

Den 18 juni reste regeringsplanet från Stockholm till vad jag tror är Såtenäs flygplats. Jag har försökt lista ut om det också var sosse-kampanj men efter mycket letande hittade jag bara Tobias Baudin som kampanjade i närheten (Trollhättan) den 20 juni och han får inte flyga med om inte ett statsråd är med.


Oklart om Andersson ens vågat ta med honom tidigare, han ingår inte i regeringen. Slutsatsen jag till slut drog är att planet, som ägs av Försvarsmakten, flög ”hem” för att Skaraborg flygflottilj hade uppvisning. 

Men jag hittade en annan sak när jag höll på och letade. 

När Magdalena Andersson var i Göteborg senast, i juni, så valde regeringen att live-sända talet inte på regeringens hemsida. Nix. Utan på fackförbundet Kommunals hemsida (!). Där fd lobbyisten Tobias Baudin nyss arbetade, han blev partisekreterare i höstas och gick direkt från jobbet som chefslobbyist (fackordförande) till sosse-pamp.  Nästa steg är förstås att antingen bli statsråd eller bli GD för en fin myndighet. 

 

Korruptionen Socialdemokraterna smugit in i Sveriges förvaltning under de senaste 70 åren är tyvärr lika utbredd som okänd. Detta är bara små små exempel. 

Men det är en av många saker jag granskat sedan 2014 när bloggen startade och som jag fortsatt kommer att granska här på Uvell.se. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!